Bebeğinize süt yerine verebileceğiniz mamalar

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bebeğinize süt yerine verebileceğiniz mamalar
anne sütü yerine geçen mamalar anne sütü ne kadar dayanır hazır mama ne kadar dayanır mama kaç saatte verilir kaç saatte bozulur
Bebeğinize tabiki ilk önce anne sütü şart ama eğer sütünüz yoksa veya ek mamaya ihtiyacınız varsa işte size bir kaç öneri🙂

Hayvan sütlerinden anne sütü yerine kullanılan mamalar yapılmakta ve bazı mineral ve vitaminlerce zenginleştirilmekte, kısa sürede bozulmayacak biçimde, kutulara konulmaktadır. Kutular üzerinde, mamanın bileşimi, nasıl kullanılacağı, hangi aylarda ne kadar suya kaç ölçek konacağı yazılıdır. Kutuda ölçek de bulunur. Anne sütü yerine kullanılan bu mamalar çeşitli isimler altında satılır. Normal bebeklerin beslenmesinde kullanılmak üzere yapılanlar yanında, cılız ve hasta bebekler için hazırlanan mamalar da vardır. Ülkemizde de çeşitli mamalar yapılmaktadır.


Hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü bulunduğu sürece, bebekleri mamalarla beslemeye özenmemelidir. Bu konudaki tüzük ve yönetmeliklere, belirlenmiş standartlara uygunluğu ambalajı ya da etiketi üzerinde gösterilmemiş hazır mamalar kullanılmamalıdır.

Süt tozu süt suyunun tümüne yakın bir bölümünün özel yöntemlerle uçurulmasıyla elde edilir. Süttozu, madeni kaplarda ve özel plastik torbalarda hava almayacak ambalajlar içinde satılır. Yağlı ve yağsız süttozları vardır yağsız olanı yağlı olanından daha uzun süre bozulmadan dayanır. Kapalı olarak serin yerde saklanır. Süttozundan içme sütü yapılabilir, yoğurt ve sütlü tatlılar yapmada da yararlanılır. Süt bulunmadığı zamanlarda çocuk beslenmesinde de süttozu kullanılabilir. Süttozu ambalajındaki tarifeye göre sulandırılır. Süttozundan süt elde etmede, kaynatıldıktan sonra ılıtılmış su kullanılır. Bayatlamış, bozulmuş, koku oluşmuş süttozu, çocuk beslenmesinde ve başka amaçla kullanılmamalıdır.

Yoğurt ; Süt,önce açıklandıgı gibi 5-10 dakika kaynatılır. Kaynatma süresi 10 dakika geçmez. Elin dayanacağı sıcaklıkta, 1 litre süte bir çorba kaşığı kadar yoğurt iyice ezilerek katılır. Karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp kalın bir örtüyle sarılır ve mayalanmaya bırakılır. Yoğurt 5-6 saat içinde tutar. Serin yerde bekletilir.istenirse,süttozundan da yogurt yapılır.

Çocuğa her yaşta yoğurt verilebilir. Sıcak mevsimlerde soğutucu olmazsa ailelerin sütü bozulmadan bekletmeleri zordur. Yoğurt ise kolay bozulmaz zararlı mikroplar kolay üremez. Günlük yapılmış yoğurt ,çırpılarak süt bebeğe verilir.
Normal süt alan bebeklerde 1,5-2,0 aylıktan sonra yoğurt verilebilir. Önce bir çorba kaşığı kadar verilebilecek miktarı bir çay bardağına çıkarılır. Yoğurt bazen az miktarda şekerde konabilir.
Muhallebi ise pirinç unundan ya da buğday unundan yapılabilir. Silme yemek kaşığı un, bir orta büyüklükte su bardağı kadar sütte ezilir,ateşte karıştırılarak pşirilir. Ateşten indirilmeye yakın bir silme yemek kaşıgı dan şeker eklenir.
Bebeğe muhallebi verilmeye 1,5 -2,5 aylıktan sonra başlanabilir.önce çorba kaşıgı kadar verilmeye başlanarak bir küçük kaseye çıkarılır.Muhallebi şişeden (biberondan) sulu yapılır, un az olur.
kaynak:beslenme.gen
 
Geri
Üst