Bebeğin kalp atışını duyamadık her şey yolundamı?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin kalp atışını duyamadık her şey yolundamı?
Gebelik dönemi anne adayları için oldukça sıkıntılı bir dönem gibi görülse de, gerçekte anlamlı ve özel zamanlardan biridir. Gebeliğin başlangıç anından itibaren her anne adayı farklı bir süreçten geçer ve farklı belirtiler yaşar. Özellikle anne adayının hamile kalabilmek için, zorlu uğraşlardan geçmesi durumunda yaşadıkları ve endişeleri daha derin yaşanır. Bebeğinin sağlığından endişe duyar ve bebeğine herhangi bir şey olacağından daha fazla çekinir. Gebelik için yapılan teşhisin ardından, anne adayı için önemli olan konu bebeğinin kalp atışlarıyla ilgilidir. Bu konuda farklı bir tedirginlik içinde olan anne adayları, bebeklerinin kalp atışının duyulmamasını sorun ederler. Onları rahatlatmanın tek yolu bebeğin kalp atışlarını duymalarıdır. Ancak hamilelik ve doğum belli süreçlerden geçmektedir. Bu konularda bilinçli olan anne adayları nasıl hareket edeceğini ve gelişmelere nasıl tepki vereceğini daha iyi bilir. Bebeğin kalp atışının bile belli dönemde duyulacağını bilmek, anne adayı için oldukça rahatlatıcıdır.









GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Gebelikte bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Anne adayları bebeklerinin kalp atışı hakkında stres yaşamamalıdır. Bunun sebebi stresin gebelik üzerindeki olumsuz etkileridir. Stresli bir anne adayı hem kendine, hem de bebeğine zarar verecektir. Aynı zamanda gebeliğin hassas olan ilk trimesterinde gebeliğini riske atacaktır. Gebelikte bebeğin kalp atışları bazen farklı haftalarda izlenebilir. Gebelik döneminde bazı anne adaylarında 5 haftalık bir süreçte yapılan gebelik kontrolünde bebeğin kalp atışları görülebilir. Ancak çoğu gebede bu izlenim 6 haftalık hamilelik döneminde gerçekleşir. Anne adayına yapılacak doppler ultrasonsayesinde bebeğin kalp atışlarını dinlemek mümkün olur. Gebelerde en rahat şekilde 10 ve 12 haftalarda bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Bebeğin kalp atışlarının duyulmasından itibaren, gebelik süresince kalp atışlarının izlenmesi gerekmektedir. Gebelikte 5 haftada bebeğin kalp atışlarının izlenmesi için, transvajinal ultrason yapılması gerekebilir. Bu yöntem riskli gebeliklerde uygulanabilir. Ancak anne adaylarının bu konuda acele etmemesi ve stres yaşamaması tavsiye edilmektedir. Bebeğin kalp atma ritmi ve kalbinin yapısı farklı dönemlerde değerlendirilmektedir. Ancak değerlendirmenin sağlıklı olarak yapılabilmesi için, gebeliğin 20 haftalık olması gerekmektedir. Bu şekilde kalp kapakçıklarında, kalpte herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir.

Gebelikte bebeğin kalp atışları izlenmiyorsa ne olur?

Gebelikte bebeğin kalp atışlarının normal olarak duyulduğu 6 haftadan sonra, kalp atışlarının duyulamaması ve izlenememesi halinde bebeğin ölü olduğu düşünülebilir. Bunun yapılacak özel ultrason tetkikleriyle belirlenmesinden sonra teşhis edilmesi mümkündür. Bunun teşhis edilmesi halinde bebeğin kürtaj yapılarak alınması gündeme gelir. Çünkü bebeğin anne adayının rahminde bırakılması hem sakıncalı, hem de mümkün değildir.

Gebelikte bebeğin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Gebelik sürecinden geçen kadınların en fazla arzu ettiği şey, bebeğin kalp atışlarını izlemek, hareketlerini hissetmektir. Anne adayı bu konularda oldukça hassastır. Kalp atışlarının ve hareketlerin kaybolması, anne adayının en fazla tedirginlik yaşadığı konulardan biridir. Anne adayının içinde yeni bir yaşamın başladığı, gebelik testinin pozitif çıkması, karnının büyümesi kadar, bebeğin kalp atışlarını ve hareketlerini hissetmek çok önemlidir. Bebeğiniz size varlığını 5 ya da 6 haftadan itibaren kalp atışlarıyla hissettirmeye başlar. Bebeğin hareketleri ise 7 haftadan itibaren başlar. Fakat anne adaylarının birçoğu bu hareketlerin farkına varamaz. Ancak 14 ve 26 haftalık gebeliklerde bunlar hissedilebilir. Bunları hissetmek daha önceden doğum yapmış kadınlarda daha kolay olur. Bir de fazla kilolu olmayan zayıf anne adayları bu konuda daha şanslıdır.

Normal gebelik süreci yaşanmasına rağmen, kalp atışlarının izlenmeme ne demektir?

Bazı gebeliklerde hamilelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta gelişimi normal olarak tamamlanır. Ancak oluşan yapı içinde bebek izlenemez. Tıpta anembriyonik gebelik yani boş gebelik olarak tanımlanan bu tür gebeliklerin tek bulgusu kesede bulunan embriyoyu görememek ve bebeğin kalp atışlarını izleyememektir. Bu tür gebeliklerde anne adayında yumurtlama olduktan sonra, baba adayından gelen spermle döllenme meydana gelir.Döllenmiş olan yumurta anne adayının tüplerinde ilerleyerek, rahim duvarına tutunmayı başarır. Hücrelerin zamanla gelişmesi kesenin meydana gelmesini sağlar. Bu plasentayla beraber embriyonun gelişeceği yerdir.

Normal gebeliklerde son adet tarihinden itibaren yaklaşık olarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde kesenin içindeki bebek izlenebilir. Gebelerde embriyonun izlenmesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulması genellikle bu dönemde olur. Ancak doğru bir teşhis koymak için aceleci davranmamak daha doğru olur. Bunun sebebi anne adayının yumurtlama döneminin daha geç olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu yüzden yakın dönemde yapılan tetkik yeniden tekrarlanmalıdır. Genellikle adet döngüsü düzensiz olan, yumurtlama düzeni değişik olan ya da son adet tarihini doğru olarak hatırlamayan kadınlarda bebeğin izlenmemesi ve kalp atışlarının duyulmaması sorunu yaşanabilir. Bu tür sapmalar olduğunda, bebeğin gelişimi de bundan etkilenecek ve izlenimler 1-2 hafta sarkabilecektir. Bu yüzden gebelere boş gebelik tanısı koymadan önce kesenin durumu, yapısı ve gelişimi izlenmeli ve bir süre beklenmelidir. Boş gebelik durumu herhangi bir belirti vermez. Anne adayları normal gebeler gibi bir hamilelik dönemi yaşarlar. Bunun tek belirtisi kesenin içindeki embriyonun ve kalp atışının izlenmemesidir.

Gebe kadına böyle bir tanı konulursa, gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Eğer bu yapılmadığı takdirde boş kese, kadında şiddetli ağrı ve kanama gibi etkilere neden olabilir.Bu etkilerle birlikte kadında düşük olayı meydana geleceğinden, daha ağır bir süreç yaşanacaktır. Böyle bir durumu yaşayan kadınlar 1-2 ay içinde yeniden gebe kalmayı düşünebilir. Ancak öncelikle anne adayının ve babanın yumurta ve sperm kalitesini arttırmak için, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri, alkol ve sigaradan uzak kalmaları gerekir.
 
iyi günler 3 ay önce 10 haftalık bebeğimin kalp atışları durduğu için devlet hastanesinde kürtaj oldum kontrole gitmedim. kürtajdan sonra gögüslerim ağırmaya başladı sıkınca az bir şey beyaz süt geldi bu normalmidir?
 
Merhaba, gögüse müdahale olmadan yani sıkmadan süt gelirse bu problem teşkil edebilir. Durumunuzun kürtajla alakası yok. Lakin her türlü her türlü rahim içi müdahaleden sonra hekim kontrolü şarttır.En kısa zaman da bir kadın doğum uzmanına görünüp muayene olun.