Bebeğimin kafasında kabuklanma var ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğimin kafasında kabuklanma var ne yapmalıyım?
bebeklerde konak nasıl geçer,bebeğin kafasının kabuklanması neden olur,bebeğin kafasında pullanma,bebeklerde konak tedavisi hakkında bilgiler









Bebeğin başındaki konaklar, birçok annenin kaygılanmasına yol açar. Sanki bebeğine iyi bakmadığı, sık sık banyo ettirmediği için konakların oluştuğunu düşünürler. Oysa konakların oluşum nedenleri farklı. Bakın uzmanlar konakları ve oluşum şeklini nasıl açıklıyorlar:

Konak, bebeklerin saçlı derisinde sıklıkla görülen bir tip deri döküntüsüne verilen isim. Tıbbi adı, infantil seboreik dermatit. Bazı bebeklerde ilk birkaç ayda saçlı deride, yaygın kızarıklık ve pullanma şeklinde ortaya çıkıyor. Bu pulların görünümü yağlı, kırmızı-pembemsi ya da sarı kabuklu yamalar tarzında oluyor. Genellikle doğumdan sonraki iki hafta ile üç ay arasında ortaya çıkan bu durum, birkaç ayda geriliyor. Daha ağır durumlarda ise kulaklar, alın ve göz kapaklarına da yayılabiliyor.

Uzmanlar anne babaların gereksiz endişelere kapılmaması konusunda uyarıyor. Çünkü konakların nedeni kötü bakım değil. Esas neden derinin yağ bezlerinin aşırı çalışması sonucu, fazla yağ salgılaması, bu yağların yama tarzında birikmesi ve daha sonra kuruyarak dökülmesi. Ancak yağ bezlerinin neden fazla çalıştığı henüz anlaşılabilmiş değil. Bu konuda birçok görüş var; araştırmalar içerisinde en çok kabul edileni hormonal nedenlere dayananlar. Buna göre; derideki yağ bezleri hormonların etkisi altındadır. Bebek, anne karnında anneden bebeğe geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalmakta ve bu hormonların etkisi doğumdan sonra da bir süre devam etmektedir. Dolayısıyla anneden geçen yüksek hormon seviyelerine maruz kalan bebeklerde konak gelişimi daha olasıdır.

Kendiliğinden geçer

Konak tedavi edilmese bile normal şartlar altında aylar içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat bebeğin estetik görünümü ve görüldüğü bölgenin büyümesini önlemek için basit uygulamalar yapabilirsiniz:

Pullar kuru ise bebeği yıkamadan bir saat önce pullu alana zeytinyağı veya bebek yağı sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğin başını her gün bebek şampuanıyla yıkayabilirsiniz.
Kafa derisine kabukların dökülmesini sağlayacak şekilde masaj yapabilirsiniz.
Bebeğinizin saçını yumuşak uçlu bir fırça ile nazikçe fırçalayabilirsiniz.
Bu önerileri uygularsanız bir süre sonra genellikle konakların kaybolduğunu göreceksiniz.
annebebek.com