Bebeğim olmuyor ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğim olmuyor ne yapmalıyım?
çocuğum olmuyor,çocuk sahibi olmak için ne yapmalıyım,bebek sahibi olmanın yolları,hamile kalmanın yolları,hamile kalmak için bilgiler








Bebek sahibi olamamak ailelerin çağımızdaki en önemli sorunlarından biridir. Bunun için üreme sağlığında ciddi bir sorun olması da şart değil. Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız hayatınızda bir çok noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. DOKTOR KONTROLLERİ ÖNEMLİ

Doğurganlık çağındaki her kadın 6 ayda bir mutlaka jinekolojik kontrollerini yaptırmalıdır. Doğurganlığı azaltan (polikistik over sendromu, diyabet, çikolata kisti gibi) tüm sağlık sorunlarınızı kontrol ettirmelisiniz. Çünkü çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınlarda en sık karşılaştığımız ve bizi zorlayan problemler yumurtalık ve rahimden geçirilmiş operasyonlardır.Ama erken tanı bu olasılıkları azaltıyor.

BEBEK DOSTU DİYET

Uzmanlarca yapılan incelemeler sonucunda beslenme ile doğurganlık arasında çarpıcı bağlantıların olduğu anlaşılmıştır. Bebek dostu bir diyetin dört temel kuralı şunlardır;

1-İşlenmiş yiyecekler (beyaz ekmek ve pirinç gibi) yerine daha yavaş sindirilen karbonhidratlar (sebze ve tam tahıllar gibi) seçmelisiniz.

2-Trans (hidrojene)yağlardan uzak durmalısınız.

3-Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih etmelisiniz.

4-Proteini hayvansal ürünler yerine çoğunlukla bitkisel besinlerden almalısınız.

Bu tarz glisemik indeksi düşük besinlerden oluşan bir diyetin kan şekerini dengede tutarak hem diyabeti önlediğini hem de kalp damar sağlığını güçlendirdiği uzun zamandır biliniyor.Bununla beraber doğurganlık üzerinde de etkisi büyüktür.Basit karbonhidratlar gibi kan şekerini aniden yükselten yiyecekler yediğinizde,bedeniniz daha fazla insülin üretir ve bu vücudunuzda daha fazla testosteronun dolaşıma girmesi demektir.Zamanla yumurtlama fonksiyonları da bundan etkilenmeye başlar.Farklı tipte yağ ve proteinler,kandaki glikoz ve insülin değerini etkiler.Bu yüzden bir an önce bol bol meyve ve sebze yeme alışkanlığı kazanma da fayda var.Ayrıca sepeti kırmızı et yerine mümkün olduğunca balık,fındık,yumurta ve fasulye ile doldurmalısınız.

SAĞLIKLI KİLODA KAL

Konu hamile kalmak olduğunda beden kitle endeksiniz 20 ile 24 arasında olmalıdır. Araştırmacılarca,kısırlık vakalarının yüzde 12’sinin kilo probleminden kaynaklandığı tahmin ediliyor;fazla kilolu olan ve normalden zayıf olan kadınlar bu açıdan eşit durumdadır.Fazla kilolu olursan regl düzensizliği ve yumurtlama bozukluğu yaşayabilirsiniz.(Ancak kilonun beş ya da 10’unu vermek,bu sorunların düzelmesine yardımcı olabilir) Normalden düşük kiloda olduğun takdirde ise hiç yumurtlamayabilirsin çünkü yumurtalıklarının çalışmasını sağlayan vücudundaki yağdır.

STRESİ AZALT

Çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftin duymak istemediği bir şey varsa,o da ”Zorlamayın,biraz rahatlayın”cümlesidir.Fakat stres,bedenine yumurtlama işaretini veren beyin sinyallerini karıştırarak yumurtlamayı engelleyebiliyor.Eğer stresinizi azaltabilirseniz,kendinizi rahat hissettiğiniz aylarda daha rahat bebek sahibi olabilirsiniz.

DOĞUM KONTROLÜ ÖNEMLİ

Aslında doğurganlığı korumanın yolu iyi bir doğum kontrolünden de geçiyor. Hazırlıksız yakalanılan gebeliklerin kürtajı ileride telafisi olmayan güçlüklere neden olabiliyor. Prezervatif veya diyafram gibi bariyer metotları basittir; hamile kalmaya hazır olduğunuzda sadece bunları kullanmayı bırakmanız yeter.Eğer spiral kullanıyorsan çıkarıldığı anda doğurganlığınız normale döner. Doğum kontrol hapı içinde aynı şey geçerli. Hapı bıraktıktan sonra düzensiz regl döngüsü yaşayabilirsin ama son paketi bitirdikten sonra iki hafta içinde yumurtlama başlar. Bir de doğum kontrol hapları kullanan bazı kadınlar bunların ileride kısırlık yapacağını düşünüyorlar. Aslında tam tersine bu haplar yumurtalık kistlerini azaltarak faydalı bile olurlar. Kist oluşumunun azalması demek yumurtalık operasyonlarının da azalması demektir.