Bebeğim ağzından emziği düşünce uyanıyor ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğim ağzından emziği düşünce uyanıyor ne yapmalıyım?
6 aydan büyük bebekler için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

Yatağına en az 4-5 tane emzik koyun ki gece aradığında kolayca bulabilsin. Emzikler gece karanlıkta parlayan cinsten olsun ya da karanlıkta seçilebilecek renklerde olsun. Oda, karanlık olsun ama emzikleri bulamayacağı kadar zifiri karanlık olmasın. Gündüz yatakta emziği alıp ağza koyma oyunu oynayın. ”Emzik nerede, nerede?” diyerek kaybolmuş gibi yapın. Sonra gösterin, alıp ağızlarına kendi kendine koyması için teşvik edin. Hatta kendiniz arayıp bulup ağzınıza koyun. Kendisi almıyorlarsa, eline verin. Önce ağzına sokmayı öğrensin. Bir süre sonra; gece de emzik düşünce emziği ağzına değil eline verin ve emzik elinde ağzına koy deyin. Buna alışınca, gece emzik için uyandığında sadece parmağınızla emziğin yerini gösterin. Bak emzik orada hadi al ağzına koy deyin. Tüm bunları, gündüz yapabildiğine emin olduktan sonra gece yapın.




8.jpg







İlk başta hoşuna gitmeyecektir, pes etmeyin, unutmayın onlara aynı zamanda sorunlarını kendi kendine çözme kapasitesi kazandırıyorsunuz.
Neden emzik kullanılır ?

Bebekler farklı şekillerde beslenmedikleri için, ekstra emme ihtiyacı hissederler. Bu emme ihtiyaçları kendilerini rahatlatıcı bir fayda sağlar. Bazı bebekler mütemadiyen parmaklarını emerler. Eğer bebeğiniz parmağını emiyorsa, onu emziğe yönlendirmek isteyebilirsiniz.

Parmak emmeye alternatif olarak kabul edilen emzik, bebeğin ilk 2 ayında denenmelidir. Bebeğin ayına uygun olarak emzikler seçebilirsiniz. Bebeğinizin rahat edeceği, hoşuna gideceği emzik şeklini anlamak için muhtemelen önce farklı tipleri deneyeceksiniz.

Emziğin en büyük avantajı, eğer bebeğiniz emzik emmeye ikna olursa bir daha parmağını emmeyecektir. Parmak emme, bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıktan sonra, parmağında ısırıklar oluşmasına neden olabilir. Emzik, dişlere daha az baskı yapar ve bebeğin dişleriyle emziğe çok daha az ısırık yapması söz konusudur.

Ayrıca, bebeğinizin yaşı ilerledikçe emzik kullanımını kontrol altına almak sizin elinizdedir. Aksi takdirde parmak emme durumunda sizin bu davranışı bıraktırmanız ve kontrol altına almanız çok daha zordur.



Bebeğime ne zaman emzik vermeye başlayabilirim?

Eğer bebeğiniz parmak emmeye meyilliyse, 1-2 aylık civarında başlayın. Aksi takdirde gerek kalmayacaktır. Bazı bebekler kendilerini emmeden de rahatlatabilirler. Parmak ya da emzik emme için en fazla ihtiyaç duydukları dönem 2-4 aylık oldukları zamandır. Sonraki aylarda emme ihtiyacı normal olarak azalır. Emzik kullanımını azaltmak için en ideal zaman emekleme zamanıdır. Emzik, konuşma gelişimini engelleyebilir. Bu özellikle de 12 aylıktan sonra çok önemlidir. Çünkü konuşmalar ve mırıldanmalar bu dönemlerde çok hızlı gelişim gösterir. Ağzında emzikle konuşması bebek için zordur.

Bebeğinizin emziğe fazla bağımlı olmaması için tavsiyeler:

*6 aylık olana kadar emziği, bebeğiniz ne zaman emmek isterse verin. Ancak karnı açken vermeyin. Tek istisna, ilk ayında anne sütü emzirdiğiniz zamandır. Bu döneminde bebeğin tüm emme enerjisini annenin memesindeki sütü emmek için harcaması uygun olacak, böylece anne sütünün de üretiminin artacaktır. Yani bu dönemde, emzirme aralarında emziği 90 dakikadan fazla vermeyin. Her ağladığında emzik vermemeye özen gösterin. Ağlamanın emmek, acıkmak gibi nedenlerden daha farklı birçok sebebi olabilir.

*Bebeğiniz mutsuz olduğunda, ilk önce emzik vermek yerine ona sarılın ve rahatlamasını sağlayın. Bazı bebekler masajı, okşanmayı severler. Bebeğinizi rahatlatmak için emziği gereksiz yere kullanmaktan kaçının.

*6 aylıktan sonra (ya da bebeğiniz emeklemeye başlayınca), emziği daha az kullandırın. Bebeğin emmediği zamanlarda göz önünde bulundurmayın.

*Eğer bebeğinizin sürekli tüm gün emzikle durmasına müsaade ederseniz, emziğe ilgisi azalmak yerine gittikçe artacaktır. Eğer bebeğiniz uyurken kendini güvende hissettirecek bir eşyaya ihtiyaç duyuyorsa ona emziğin yanı sıra farklı bir obje (oyuncak ayı, vs.) önerebilirsiniz.

*Eğer bebeğiniz emzik kullanıyorsa, seyahate giderken yanınıza almayı unutmayın. Arabada yedek bir emzik bulundurmak, bazı durumlarda kurtarıcı olabilir. Hava yoluyla çıkılan yolculuklarda, emzik emmek ya da bir şeyler içmek, kulak basıncı ağrısını önleyecektir.

*Bebeğinizin uykuya dalmasını sağlamak için emzik kullanmayın. (Bebeğinizde kolik varsa o zaman kullanabilirsiniz.) Gece uyanmalarında tekrar tekrar emzik vermenizi gerektirecek kötü bir uyku alışkanlığına dönüşebilir. Bunun yerine bebeğinize uykuya dalmayı öğretin. Emziği yatağın dışında tutun.



Hangi güvenlik önlemleri alınmalı?

Emzik kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

*Tek parçadan oluşan emzik kullanın. Kendiniz biberon ucundan vs bir emzik yapmaya çalışmayın. Kendi yapacağınız emzik, bebeğin ağzına kaçıp boğazını tıkayabilir, boğulmaya sebep olabilir.

*Emziği bir kordonla bebeğinizin boynuna asmayın. Kordon boynuna dolanabilir. Giysisine klipsle takılabilen kısa emzik askıları hem pratik hem de güvenlidir.

*Ucunda sıvı dolu olan emziklerden kullanmayın. Bazılarında bakteri oluştuğu tespit edilmiştir.

*Emziği şekere sürüp vermeyin. Dişleri çıkmaya başladıysa çürüklere sebep olacaktır. Ayrıca bal da 1 yaşından küçük çocuklarda ciddi hastalığa neden olmaktadır.

*Bebeğinizin her kullanımından sonra veya yere düştüğünde emziği yıkamalısınız.

*Eğer emzik aşınıp yıpranmaya başladıysa yenisini alın.
 
Geri
Üst