Bebeğe 3 aylık olana kadar hangi aşılar yaptırılmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğe 3 aylık olana kadar hangi aşılar yaptırılmalı?
3 aylık bebeğe hangi aşılar yapılmalı,bebeklere yapılacak aşılar,bebeğim 3 aylık hangi aşıları yaptırmalıyım,3 aylık bebeğe yapılması gereken aşılar hakkında bilgiler



a.jpg






Bebeklerde ilk 3 aylık dönem içerisinde yoğun aşı uygulaması gerçekleştirilir. Bebek ilk doğduğu anda ilk doz Hepatit B aşısı vurulur. Bu aşının ikinci dozu bebeğin 1. ayını doldurduğu günlerde gerçekleştirilir.

Bebeklerde aşı planlamasında ikinci ay içerisinde verem aşısı, beşli karma aşısı ve zatürre aşısı vurulmaktadır.

Hepatit B:
Hepatit B aşısı bebek doğar doğmaz yapılmaktadır. Halk arasında sarılık adı ile bilinen ve karaciğerin iltihabı şeklinde kendini gösteren, Hepatit B virüsünün neden olduğu kronikleşen bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşının ikinci dozu 1 ay sonra‚ üçüncü dozu 6 ay sonra yapılır. Aşının yan etkisi yoktur ve kas içine uygulanır. Aşı sağlık bakanlığının ulusal aşı takvimi programına yer almaktadır. Hepatit B aşısı sağlık kuruluşlarında ücretsiz yaptırılabilir.

Verem aşısı:
Verem aşısı bebeklerin ikinci ayında uygulanan tek dozluk bir aşıdır. Bu aşı özellikle çocuklarda tüberküloz hastalığının ölüme yol açan şekillerinin önlenmesi için uygulanır. Her çocukta aşı takibinin kolay yapılabilmesi için sol kol üst kısmına cilt içine yapılmaktadır. Aşıdan 3-4 hafta sonra aşı yerinde kızarıklık ve kabuklanma görülür, bu aşının tuttuğunu gösterir.

Beşli karma aşı:
Difteri, boğmaca, tetanus, çocuk felci, hib aşısı 5’li karma aşılarıdır. Tek bir enjektörle tam beş hastalığa karşı bağışıklık sistemini uyarıcı aşı, bebek ve çocuklara uygulanan en önemli aşıların başında gelir. Karma aşı 2-4-6. aylarda üç kez uygulanır, 18. ayda ve 4-5 yaş civarında iki kez hatırlatma dozları yapılır.

Zatürre aşısı:
Pnömokok halk arasında zatürre aşısı olarak bilinir. Gelişmiş ülkelerde 2-3 yıldan beri her bebeğe uygulanmaktadır. İki tip pnömokok aşısı vardır. Bir tanesi iki yaşından diğeri ise ikinci aydan sonra yapılabilen aşılardır. Pnömokoklar bebeklerde ve çocuklarda zatürreye‚ sinüzite‚ orta kulak iltihabına‚ kana geçerek ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
 
Geri
Üst