Bayram Namazının Faziletleri ve Kılınışı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *MeleK*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bayram Namazının Faziletleri ve Kılınışı
bayram namazı nasıl kılınır, bayram namazının faziletleri, bayram namazının kılınışı

Biz müslümanların iki dini bayramların da sabahın erken saatlerin de camiler de bayram namazı toplu olarak kılınır. Bayram namazının faziletleri ve kılınışı hakkın da bilgi sahibi olmak isteyenler için gereken dini bilgileri sizler için paylaşıyor, namazının kabul olmasını ve hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

bayram namazi.jpg

Bayram sevinç günü demektir. Topluca kılınan namazdır. Bayram namazları hanefi mezhebine göte vaciptir. Şafii mezhebine göre ise sünnettir. Bayram Namazı müslümanlar arasindaki birlik ve beraberligin güzel bir göstergesidir. Bayramlar müslümanlari birbirine yaklastiran, darginliklari ortadan kaldiran, kardeslik duygularini kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah'in mü'min kullarina birer ziyafet günleridir.

Bayram sabahi erkenden kalkmali, yikanip temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürünmelidir. Bayram Namazı kılınışı;

Birinci rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar hâlinde imamın arkasında yer alır ve 'Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama' diye niyet eder.

2) İmam 'Allahü Ekber' deyip ellerini yukarıya kaldırınca¸ cemaat de imamın peşinden 'Allahü Ekber' diyerek ellerini yukarıya kaldırıp bağlar.

3) Hem imam¸ hem de cemaat gizlice 'Sübhâneke'yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle¸ cemaat da onun peşinden gizlice 'Allahü Ekber' diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa 'Allahü Ekber' denilerek eller yukarıya kadırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine 'Allahü Ekber' denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam¸ gizlice 'Eûzü-Besmele'¸ açıktan Fatiha ve bir sûre okur. (Cemaat bir şey okumaz¸ imamı dinler.)

5) Rükû ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci Rek'at:

6) İmam gizlice Besmele¸ açıktan da Fatiha ve bir sûre okur. Sûre bitince imam yüksek sesle¸ cemaat da içinden (birinci rek'atta olduğu gibi) üç kere daha tekbir alır¸ üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan¸ dördüncü tekbir ile rükûa varılır sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta¸ imam ve cemaat¸ 'Ettehiyyatü¸ Allâhümme salli¸ Allâhümme bârik ve Rabbenâ âtina...' duasını okuyarak önce sağa¸ sonra sola selâm verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.
 
Geri
Üst