Basketbol Saha Ölçüleri

Alanın boyutları değişiklik göstermekle birlikte, ideal boyutlar 26 m x 14 m’dir. Oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında, orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Basketbol alanının karşılıklı olarak kısa kenar çizgilerinde birer pota bulunur. Pota, kenar çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarında bir sac levhadır. Pota üzerinde, yerden 3,05 metre yükseklikte bir sepet vardır. Sepet, 45 cm çapında demir bir çember ile buna asılı, alt kısmı açık, beyaz bir fileden oluşur. Basketbol elle oynanır ve atılan top yukarıdan çembere girip fileden geçerek aşağıya düşünce sayı olur. Basketbol topunun çevresi yaklaşık 75-78 cm, ağırlığı 600-650 gram kadardır.
 
Alanın boyutları değişiklik göstermekle birlikte, ideal boyutlar 26 m x 14 m’dir. Oyun alanı bir orta çizgiyle ikiye ayrılır. Bu çizginin tam ortasında, orta yuvarlak denen bir daire çizilidir. Basketbol alanının karşılıklı olarak kısa kenar çizgilerinde birer pota bulunur. Pota, kenar çizgisinden 1,2 metre içeridedir ve 1,8 m x 1,2 m boyutlarında bir sac levhadır. Pota üzerinde, yerden 3,05 metre yükseklikte bir sepet vardır. Sepet, 45 cm çapında demir bir çember ile buna asılı, alt kısmı açık, beyaz bir fileden oluşur. Basketbol elle oynanır ve atılan top yukarıdan çembere girip fileden geçerek aşağıya düşünce sayı olur. Basketbol topunun çevresi yaklaşık 75-78 cm, ağırlığı 600-650 gram arasındadır. bu arada bingöl mimar sinan i.ö.o. sevgilerle 8\b ömer faruk barman
 
Basketbol kapalı spor salonunda oynanan bir spor dalıdır. Beşe beş takımlar arasında oynanan ve periyotlar halinde oynanan zevkli bir oyundur. Spor salonunda oynanmasıyla birlikte dikdörtgen bir saha içerisinde sert bir parke zeminde oynanan bir oyundur.Basketbol futbola oranla daha hareketli bir oyun olduğundan basketbolda saha ölçüleri futboldaki saha ölçülerine göre daha küçüktür.




Basketolda saha ölçüleri genel özellikleri

#Oyun sahası saha kenarında bulunan görevlilerde dahil her türlü şeyden en az 2 metre uzakta olmalıdır. Oyuncuların oyun sırasında herhangi bi şekilde bu engellere çarpmasını önlemek için belirtilmiş bir kuraldır.

#basketbol oyun sahası düz ve engelsiz olmalıdır.

#Dikdörtgen bir saha biçimi olmak zorundadır. Zeminin sert olması gerekiyorki topun rahat sekebilmesine olanak sağlansın.

#Bu dikdörtgen biçimindeki basketbol sahası ortadan ikiye ayrılır. Sahayı ikiye ayıran bu çizginin tam ortasında orta yuvarlak diye adlandırılmış bir daire vardır.

#Dikdörtgen şeklinde olan sahanın, kısa kenarlarında potalar bulunur.

Pota ölçüleri

# Kısa kenarlarında bulunan potalar, kenar çizgisinden 1.2 metre içerdedir. Potayı ayakta tutan demir ayaklıklar ise çizginin dışında yer alır.

Kenar çizgi: Basketbol sahası dikdörtgenin biçimde olduğundan dikdörtgenin uzun kenarlarıdır diye belirtebiliriz.

# Pota 1,8 metre x 1,2 metre boyutlarında saç levhadan oluşur.

#Pota üzerinde bulunan çember(sepet) yerden 3.05 uzaklığındadır.

#Potada bulunan çemberin çapı 45 cm uzunluğundadır ve çembere bağlı bulunan bir file bulunmaktadır. Bu filenin rengi beyaz olmalıdır.

# Bu filenin altı açıktır, basketbol elle oynandığından gönderilen top çemberin içinden geçer filenin altından düşer ve sayı olur.

#Basketolda saha ölçülerinin genellikle ve ideal olarak 26 metreye x 14 metre’dir.










Basketbol topunun ölçüleri

#Basketbol topunun çevresi 75 – 78 cm’ dir.



#Basketbol topunun ağırlığı 600 – 650 gram civarındadır.

Üç sayı bölgesi

# Basketbol çemberinin zemindeki merkezinden üç sayı çizgisine olan mesafe 6.75 metredir.

Serbest atış çizgisi

#Serbest atış çizgisi dip çizgilere parelel çizilir. Dip çizgilerin iç kenarından 5.80m uzakta ve 3.60m uzunluğundadır.

Dip çizgi: Potanın bulunduğu noktadaki çizgiye denir.