Başın arkası ve tepesi neden ağrır?

Uzman SühaN

Administrator
Başın arkası ve tepesi neden ağrır?
Baş ağrısı günümüz insanın en sık yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Bu sorun genellikle ağrı kesici, uyku ve dinlenmeyle geçebilecek bir sorun olarak algılanabilir ve önemsenmeyebilir. Oysa baş ağrısı çok nedenli ve çok çeşitli olabilir.


Baş ağrısı neden olur?

Bugün yüzlerce çeşidi tıp literatürüne geçmiştir. Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.


Baş ağrıları iki grupta toplanabilir:
Primer baş ağrıları; migren, vasküler baş ağrıları ve gerilim tipi baş ağrısı.
Hastalık kaynaklı baş ağrıları; metabolik hastalıklar, damar hastalıkları, kafa travmaları, beyinle ilgili hastalıklar, enfeksiyonlar, sinüzit ve nevralji…











Çok şiddetliyse…

Çok şiddetli ve ani gelişen baş ağrılarına dikkat edilmesi gerekir. Bu tarz ağrılar beyin tümör habercisi olabilir. Kanama yaratan beyin tümörlerinin belirtisi olan baş ağrısı, kişinin o güne kadar hiç yaşamadığı kadar yoğun olan bir baş ağrısı türüdür ve daha sonra bilinç kaybı gelişir. Beyin tümörleri kafatası içinde büyüyerek beynin üzerine baskı yapar. Bazen başın tepe kısmı, bazen başın ön kısmı, bazen de başın arka kısmına ve boyuna yayılan ağrılar meydana gelir. Kimi zaman da baş ağrısı olmadan çift görme ve görme bulanıklığına yol açar. Bu belirtilere uzun süren bulantılar, kusmalar, kol bacakta kuvvetsizlik, görme bozukluğu ve konuşma bozukluğu eşlik edebilir. Özellikle sabah saatlerinde baş ağrıları daha fazla olabilir.



Devamlılık gösteriyorsa…

Beyin tümörlerine bağlı baş ağrılarında genellikle çok şiddetli değil, orta şiddetli ağrılar meydana gelir ama devamlılık oluşturur. Bu tür baş ağrıları, sorun fark edilmezse tedaviye cevap vermez.Baş ağrınızın kaynağı, doktorunuz tarafından kesin teşhis edilip belirlenmediyse, süreklilik arz ediyorsa, yaşam kalitenizi bozuyor ve derecesi artıyorsa mutlaka bir nöroloğa görünmenizde fayda var.Türkiye’de toplumun yüzde 50’sinin ortak sorunu baş ağrısı. Günlük hayatın koşuşturmacası, trafik, iş hayatı, ekonomik sıkıntılar fazlasıyla stres yaratarak, baş ağrısını tetikleyebilir. Bu nedenle de baş ağrısı çoğu kez önemsenmez. Ama yanlış yapılır. Çünkü bazı baş ağrıları var ki, kesinlikle ihmale gelmemesi gerekir. Üstelik bunu anlayabilmek de o kadar zor değildir. Sadece biraz dikkat edip gözlemlemek ayırt edebilmek için yeterlidir. 300’e yakın baş ağrısı vardır ancak genelde baş ağrıları iki şekilde sınıflandırılır: Primer baş ağrısı ve sekonder baş ağrısı. Primer baş ağrıları yüzde 90’ı oluşturur. Bunların çok büyük kısmı migren, gerilim baş ağrısı veya küme baş ağrısı denilen altında belirli bir neden olmadan gerçekleşen baş ağrılarıdır. Yüzde 10’luk kısmını ise beyin tümörleri, damar hastalıkları, enfeksiyonlar, yoksunluk durumları ve birtakım ilaçların kullanımı oluşturur. Bunun yanı sıra göz, kulak ve başta bulunan diğer organların yansımaları da baş ağrısına neden olabilir. Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.