Başarısız tüp bebek tedavisi kaç kez denenmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Başarısız tüp bebek tedavisi kaç kez denenmeli?
tüp bebek tutmuyorsa kaç kez denenmeli,tüp bebek tedavisi kaç kez olmalı,tüp bebek kaç kez yapılmalı,başarısız tüp bebek tedavisi tekrarlanmalımı,tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler

tt.jpg


Uzun yıllar çocuk sahibi olamayan çiftlerin ilk tercih ettikleri tıbbi yöntem tüp bebek tedavileridir.N e yazık ki her tüp bebek tedavilerinde ilk denemede hemen başarıyı yakalamak mümkün olmayabilir.
Tüp bebek te başarı yakalamada ki ölçüler:
1- Fertilizasyon (laboratuvarda döllenme) oranı: Bu oran iyi laboratuvarı olan merkezlerde %80’in üzerinde olmalıdır.
2- Biokimyasal gebelik (kanda gebelik testinin pozitif çıkması): Bu oran %50 civarındadır.
3- Ultrasonografi ile görüntülenebilen ve takip edilen gebelik oranı: Bu oran %40 civarındadır.
4- Eve canlı çocuk götürme oranı: Bu oran ise %30 civarındadır. Hastaları ilgilendiren temel değerin de sonuncusu olması gerekir.
tup bebekTüp bebek te üç başarısız deneme sonrası aileler için gebelik elde etme oranını maalesef çok artırmaz. Preimplantasyon genetik tanı (embriyo transferi öncesi genetik araştırma), co-culture (laboratuvar ortamında suni ana rahmi oluşturulması), sperm seçim yöntemlerinin değiştirilmesi gibi ek uygulamalar yapılır. Ancak bu yöntemlerin de başarıyı anlamlı oranda artırdığına dair yeterli kanıt henüz yoktur.Bu grup hastalara yeterli donanımı olan tüp bebek merkezleri blastosist transferi önermeli ve bu hastalarda eğer embriyoları blastosiste gitmiyorsa transfer yapılmamalıdır. Böylece hastanın, transfer sonrası boşu boşuna büyük ümitlerle beklemesinin önüne geçilmiş olur.
İstatistiksel olarak tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin %95’i üç kez tekrarlamalıdır. Geri kalan %5’i içinse bir sınır yoktur. Ama bilimsel yayınlar gösteriyor ki, tüp bebek tedavisine giren çiftlerin yüzde 95′i ilk üç denemeden sonra gebelik şanslarını anlamlı olarak artıramıyorlar.
Tüp bebek tedavilerinde kaç kere deneme yapılması gerektiği aslında doktor ve hastanın oturup karar vermesi gereken bir durumdur.Hasta maddi ve manevi olarak deneme yapabilecek durumda ise doktorda hasta için yapılabilecek tedavilerin mümkün olduğunu düşünüyor ise yola devam etmek gerekir. Tüp bebek te başarıya ulaşmış çiftlere sorulduğunda bir çok hastanın 10-15 .deneme sonrası başarıya ulaştıkları hikalerini sıklıkla duyarız. Yeter ki bu tedavilerde kendimizi ve eşimizi hırpalamayalım.Önemli olan her zaman eşinizle sağladığınız mutluluktur.Çocuk sahibi olup mutlu olabileceğimiz gibi hiç çocuğunuz olmadan da mutlu olmak mümkündür.
 
Geri
Üst