Uzman SühaN
Administrator
Balık yağının faydaları nelerdir ?
Suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan omurgalılardandır balık. Yüksek miktarda besin deposu olan balığın faydaları saymakla bitmiyor. Şayet benim gibi haftada iki defa balık tüketiyorsanız , sağlığınızı koruyorsunuz demektir.
Balık yemenin insan sağlığı üzerindeki etkisi o kadar büyükki , yapılan araştırmalar düzenli olarak balık tüketmenin ruh sağlığı ve beden sağlığını koruduğunu gösteriyor. Kalp hastalıklarıdan , kemik sağlığına ,diyabetten astıma,kolesterolden ,prostata ve cilt sağlığına iyi gelmektedir. Balığı sevenler çoğunlukta olsada kokusundan ve tadından tiksinenlerde oluyor. İşte bu noktada balık yağı alternatif oluyor.
Balık yağı omega 3 bakımından zengindir. Vücudumuz için omega -3 çok faydalı bir besindir. Omega 3 ü balık yiyerek alabilirsiniz .Balık sevmiyorsanız şayet balık yağı tüketebilirsiniz. Balık yağı her yaş grununun sağlığını geliştiriyor. Balık yağı beyin ve sinir sistemi üzerinde önemli etkilere sahiptir .Özellikle dikkat eksikliği olanlar, otizm , alzheimer , depresyon ve hiperaktiviteye iyi gelmektedir. Çocukların beyin gelişimi , öğrenme kabileyetlerinin hızlanması için balık yağı verebilirsiniz. Balık yağının 1 yaş üzerindeki çocuklara verilmesi önerilsede yinede hekime danışmadan destek gıda takviyesini vermeyin.
Gebelikte görülen depresyon sıklıkla karşımıza çıkıyor. Anne adaylarının balık yağı kullanması , asabiyeti , huzursuzluğu ve depresyonu oratadan kaldırır. Makalemizin devamın da balık yağının sayısız faydalarına değinicez.
Öncesi ; Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Öncelikle balık yağı içerisindeki yağ asitleri ve antioksidan içerikleriyle her yaştan kişiye önerilmesinin yanında özellikle çocuk yaştaki bireyler için mutlaka takviye alınması gereken besinler arasında gösterilmektedir. Çünkü çocukların vücut gelişimlerine, zeka gelişimlerine ve boylarının uzaması durumuna balık yağının müthiş etkileri vardır. Yetişkin bireyler de balık yağı kullandığında zihin açıcı ve zeka geliştirici özelliklerinden faydalanabilmektedirler. Bağışıklık sistemini de güçlendiren balık yağı, vücudumuzun ciddi derecede ihtiyaç duyduğu özellikleri barındırabilen nadide ürünlerden biridir. Ancak biraz önce de bahsettiğimiz kilo aldırma sorunsalı konusu, kullanıcılarını ikiye ayırmış durumdadır. İşin aslında balık yağı bir hayvansal yağ ürünü olduğundan tabi ki kalorili bir üründür.
Ancak burdaki en önemli husus, balık yağının hazır kullanım ürünlerinin içeriğinin değiştirilmesi ya da gereğinden fazla, isteğe bağlanarak kullanılan balık yağlarının ister istemez kilo yapabileceği durumudur. Normal bir şekilde tek bri kapsül balık yağının kişiye gün içerisinde kilo aldırmasının imkanı yoktur. Sadece belirli durumlarda özellikle iştahsız ve zayıf kişilere içirilen balık yağının metabolizma hızlandırıcı ve canlandırıcı etkisiyle iştah açma ve bu sayede yavaş yavaş kilo aldırma etkileri görülebilir. Fakat bu durum da tamamen sağlık içindir. Bunun dışındaki normal formda bulunan ve balık yağı kullanan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken husus bu aşırı kullanmama noktasıdır.
Yaygın olarak balık yağı tüketilmetedir, özellikle morina, pisi, ringa, somon, kefal, uskumru, ton balığı, lüfer, sardalya, alabalık, balina balık türlerinin yağları omega-3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edilmesi için tüketilmektedir. Bu besinler genel sağlık yanında cilt sağlığı için kalınır.
Balık yağlarının genelde kapsüller halinde tüketildiğini söylememiz gerekiyor ve kapsül halinde sağladığı faydaları sağlık uzmanları arasında devam eden tartışmalar hala devam etmekte.
Balık Yağı Kullanımı
Balık yağı pek çok sağlık koşulunda, hastalıkların tedavisinde veya tedavi sürecine yardımcı olması amacıyla yaygın olarak kullanılan bir beslenme desteğidir.
Başlıca kullanım alanı yüksek kolesterol seviyesini düşürmek içindir. Kolesterolün dengelenmesine bağlı olarak damarları korur ve kalp krizi, inme riskini azaltır.
Ancak balık yağı dozajı bir uzman tarafından belirlenmelidir çünkü fazla tüketimi ters etkiye yol açarak bu tip hastalıkların görülme riskini yükseltebilir.
Beyin: Düzenli olarak balık yemenin beyin fonksiyonları üzerine olumlu etkisini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle balık yağı depresyon, psikoz, dikkat eksikliği, hiperkativite bozukluğu, Alzheimer ve beyni ilgilendiren diğer rahatsızlıklarda sık kullanılmaktadır.
Bazı insanlar göz kuruluğu, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi ciddi görme sorunlarına neden olabilen göz rahatsızlıklarının tedavisinde balık yağı kullanmaktadır.
Tansiyon: Uzmanlar balık yağını yüksek tansiyonu olan kişilere, yükselen tansiyonu ilaç kullanmadan, doğal yollarla belirli oranlarda düşürmek için önermektedir.
Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri damaların bir miktar genişlemesini sağlayarak kan basıncının normal değerlere çekilmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde, örneğin kalp ameliyatı sonrası gibi kan basıncının yakından takip edilmesi ve yükselmesinin önlenmesi gereken kritik durumlarda kullanılan besin takviyeleri arasındadır.
Trigliserit: Balık yağı, kalp hastalıklarıyla yakından ilgili olan yüksek trigliseridi düşürmek için kullanılan doğal çözümler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Tabii trigliserit seviyesini normal değerlere çekmek için sadece balık yağı kullanmak yeterli değildir. Henüz bir kalp hastalığı bulunmayan ancak yüksek trigliserit nedeniyle kalp ve damar hastalığı yaşama riski yüksek olan kişilere balık yağı dışında düzenli egzersiz ve yağın kısıtlandığı beslenme programları önerilmektedir.
Beslenme ve yaşam tarzında yapılan değişikliklerle trigliserit düşürülemezse doktorunuz ilaç kullanımı önerebilir.
Kalp Sağlığı: Balık yağının tansiyonu düşüren ve trigliserit değerlerini normal düzeylere çeken etkisi genel olarak kalp sağlığını korumak için kullanılabilir. Ancak halihazırda kalp ilacı kullanıyorsanız (statin gibi) balık yağı almanın ekstra bir faydası olmayacaktır.
Balık Yağının Diğer Faydaları
Aşağıdaki rahatsızların tedavisinde veya bu rahatsızlıkların günlük hayatı etkileyen belirtilerinin hafifletilmesinde balık yağı kullanılabilir. Balık yağının bu hastalıkların tamamına iyi geldiği yönünde yeterli bilimsel araştırma bulunmamasına karşın zaman zaman doktorlar tarafından önerilmektedir ve geleneksel olarak bu rahatsızlıklardan şikayeti olanlar tarafından kullanılmaktadır.
Romatoid Artrit: Balık yağı tek başına veya ilaç tedavisine destek olması için romatoid artrit’in neden olduğu sabah ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Bazı durumlarda artrit ilaçlarının azaltılması için balık yağı desteği önerilmektedir.
Adet Ağrıları (Dismenore): Tek başına balık yağı almak veya B12 vitamini ile birlikte balık yağı kullanmak şiddetli adet sancılarını hafifletebilir. Adet döneminde ağrı kesici ilaçlar kullanmak istemiyorsanız balık yağını deneyebilirsiniz.
Dikkat Eksikliği: Uzmanlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen 8-12 yaş arası çocuklara balık yağı önermektedir.
Felç: Bu alanda yapılan çalışmalar, haftada 1-2 kez balık yemenin inme riskini %27 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Ancak burada balık yağı kullanarak felci önlemek ve felç riskini azaltmak ile arttırmak arasında ince bir çizgi var.
Çünkü aynı araştırmalara göre düzenli olarak aşırı balık tüketimi (günde 46 gramdan fazla) felç riskinin artmasına neden olabiliyor. Ayrıca kan inceltici olarak aspirin kullananların balık yağı tüketmesi felce karşı ekstra bir koruma sağlamıyor.
Zayıflayan Kemikler: Balık yağı desteği tek başına veya kalsiyum takviyesi ile birlikte kullanıldığında kemiklerin zayıflamasına neden olan osteoporoz gibi hastalıkların gelişimini yavaşlatabilir. Özellikle yaşlılarda uyluk kemiği (femur) ve omurga kaybını yavaşlattığı yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır.
Damar Sertliği: Balık yağının doğrudan kalbe kan taşıyan koroner arterlerde görülen damar sertliğini (ateroskleroz) yavaşlattığı bilinmektedir. Ancak boyundan başa kan taşıyan damarlarda (karotis arterler) aynı etkiye sahip değildir.
Böbrek Sorunları: Düzenli balık yağı tüketimi böbrek hastalığı riski yüksek olan kişilerde böbreklerde fonksiyon kaybı sürecini yavaşlatabilir. Balık yağı aynı zamanda diyabet hastalarında idrarda görülen protein miktarını azaltmaktadır.
Bipolar Bozukluk: Balık yağı kullanan hastalarda depresyonun olumsuz etkilerinin azaldığı ve depresyon atakları arasındaki sürenin arttığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bipolar bozukluğu bulunan kişilerde balık yağının manik belirtilere olumlu bir etkisi bulunamamıştır.
Obezite: Bazı araştırmalarda düzenli olarak balık yemenin aşırı kilolu kişilerde kilo vermeye yardımcı olduğu, kan şekerini dengelediği ve yüksek tansiyonu düşürdüğü sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca balık yağıyla birlikte düzenli olarak egzersiz yapanlarda vücutta bulunan yağ oranının önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir.
Rahim Kanseri: Düzenli olarak haftada 2 öğün balık tüketen kadınlarda rahim kanseri (endometriyal kanser) riskinin azaldığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
Astım: Balık yağı astım hastalarında hava akışını gelişmesine, öksürüğün azalmasını ve özellikle çocuklarda astımı hafifletmek için kullanılan ilaçların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yüksek Kolesterol: Doktorlar balık yağının B12 takviyesi ile birlikte kullanıldığında kolesterolü düşürmede oldukça etkili bir çözüm sunduğu konusunda birleşmektedir.
Ancak düzenli olarak kolesterol ilacı kullanıyorsanız balık yağı takviyesi kullanmaya başlamadan önce ilaçla etkileşime geçip geçmediği konusunda doktorunuzdan bilgi almalısınız.
Balık yemenin insan sağlığı üzerindeki etkisi o kadar büyükki , yapılan araştırmalar düzenli olarak balık tüketmenin ruh sağlığı ve beden sağlığını koruduğunu gösteriyor. Kalp hastalıklarıdan , kemik sağlığına ,diyabetten astıma,kolesterolden ,prostata ve cilt sağlığına iyi gelmektedir. Balığı sevenler çoğunlukta olsada kokusundan ve tadından tiksinenlerde oluyor. İşte bu noktada balık yağı alternatif oluyor.
Balık yağı omega 3 bakımından zengindir. Vücudumuz için omega -3 çok faydalı bir besindir. Omega 3 ü balık yiyerek alabilirsiniz .Balık sevmiyorsanız şayet balık yağı tüketebilirsiniz. Balık yağı her yaş grununun sağlığını geliştiriyor. Balık yağı beyin ve sinir sistemi üzerinde önemli etkilere sahiptir .Özellikle dikkat eksikliği olanlar, otizm , alzheimer , depresyon ve hiperaktiviteye iyi gelmektedir. Çocukların beyin gelişimi , öğrenme kabileyetlerinin hızlanması için balık yağı verebilirsiniz. Balık yağının 1 yaş üzerindeki çocuklara verilmesi önerilsede yinede hekime danışmadan destek gıda takviyesini vermeyin.
Gebelikte görülen depresyon sıklıkla karşımıza çıkıyor. Anne adaylarının balık yağı kullanması , asabiyeti , huzursuzluğu ve depresyonu oratadan kaldırır. Makalemizin devamın da balık yağının sayısız faydalarına değinicez.
Öncesi ; Balık Yağı Kullanımı ve Faydaları Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Öncelikle balık yağı içerisindeki yağ asitleri ve antioksidan içerikleriyle her yaştan kişiye önerilmesinin yanında özellikle çocuk yaştaki bireyler için mutlaka takviye alınması gereken besinler arasında gösterilmektedir. Çünkü çocukların vücut gelişimlerine, zeka gelişimlerine ve boylarının uzaması durumuna balık yağının müthiş etkileri vardır. Yetişkin bireyler de balık yağı kullandığında zihin açıcı ve zeka geliştirici özelliklerinden faydalanabilmektedirler. Bağışıklık sistemini de güçlendiren balık yağı, vücudumuzun ciddi derecede ihtiyaç duyduğu özellikleri barındırabilen nadide ürünlerden biridir. Ancak biraz önce de bahsettiğimiz kilo aldırma sorunsalı konusu, kullanıcılarını ikiye ayırmış durumdadır. İşin aslında balık yağı bir hayvansal yağ ürünü olduğundan tabi ki kalorili bir üründür.
Ancak burdaki en önemli husus, balık yağının hazır kullanım ürünlerinin içeriğinin değiştirilmesi ya da gereğinden fazla, isteğe bağlanarak kullanılan balık yağlarının ister istemez kilo yapabileceği durumudur. Normal bir şekilde tek bri kapsül balık yağının kişiye gün içerisinde kilo aldırmasının imkanı yoktur. Sadece belirli durumlarda özellikle iştahsız ve zayıf kişilere içirilen balık yağının metabolizma hızlandırıcı ve canlandırıcı etkisiyle iştah açma ve bu sayede yavaş yavaş kilo aldırma etkileri görülebilir. Fakat bu durum da tamamen sağlık içindir. Bunun dışındaki normal formda bulunan ve balık yağı kullanan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken husus bu aşırı kullanmama noktasıdır.
Yaygın olarak balık yağı tüketilmetedir, özellikle morina, pisi, ringa, somon, kefal, uskumru, ton balığı, lüfer, sardalya, alabalık, balina balık türlerinin yağları omega-3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edilmesi için tüketilmektedir. Bu besinler genel sağlık yanında cilt sağlığı için kalınır.
Balık yağlarının genelde kapsüller halinde tüketildiğini söylememiz gerekiyor ve kapsül halinde sağladığı faydaları sağlık uzmanları arasında devam eden tartışmalar hala devam etmekte.
Balık Yağı Kullanımı
Balık yağı pek çok sağlık koşulunda, hastalıkların tedavisinde veya tedavi sürecine yardımcı olması amacıyla yaygın olarak kullanılan bir beslenme desteğidir.
Başlıca kullanım alanı yüksek kolesterol seviyesini düşürmek içindir. Kolesterolün dengelenmesine bağlı olarak damarları korur ve kalp krizi, inme riskini azaltır.
Ancak balık yağı dozajı bir uzman tarafından belirlenmelidir çünkü fazla tüketimi ters etkiye yol açarak bu tip hastalıkların görülme riskini yükseltebilir.
Beyin: Düzenli olarak balık yemenin beyin fonksiyonları üzerine olumlu etkisini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle balık yağı depresyon, psikoz, dikkat eksikliği, hiperkativite bozukluğu, Alzheimer ve beyni ilgilendiren diğer rahatsızlıklarda sık kullanılmaktadır.
Bazı insanlar göz kuruluğu, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi ciddi görme sorunlarına neden olabilen göz rahatsızlıklarının tedavisinde balık yağı kullanmaktadır.
Tansiyon: Uzmanlar balık yağını yüksek tansiyonu olan kişilere, yükselen tansiyonu ilaç kullanmadan, doğal yollarla belirli oranlarda düşürmek için önermektedir.
Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri damaların bir miktar genişlemesini sağlayarak kan basıncının normal değerlere çekilmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde, örneğin kalp ameliyatı sonrası gibi kan basıncının yakından takip edilmesi ve yükselmesinin önlenmesi gereken kritik durumlarda kullanılan besin takviyeleri arasındadır.
Trigliserit: Balık yağı, kalp hastalıklarıyla yakından ilgili olan yüksek trigliseridi düşürmek için kullanılan doğal çözümler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Tabii trigliserit seviyesini normal değerlere çekmek için sadece balık yağı kullanmak yeterli değildir. Henüz bir kalp hastalığı bulunmayan ancak yüksek trigliserit nedeniyle kalp ve damar hastalığı yaşama riski yüksek olan kişilere balık yağı dışında düzenli egzersiz ve yağın kısıtlandığı beslenme programları önerilmektedir.
Beslenme ve yaşam tarzında yapılan değişikliklerle trigliserit düşürülemezse doktorunuz ilaç kullanımı önerebilir.
Kalp Sağlığı: Balık yağının tansiyonu düşüren ve trigliserit değerlerini normal düzeylere çeken etkisi genel olarak kalp sağlığını korumak için kullanılabilir. Ancak halihazırda kalp ilacı kullanıyorsanız (statin gibi) balık yağı almanın ekstra bir faydası olmayacaktır.
Balık Yağının Diğer Faydaları
Aşağıdaki rahatsızların tedavisinde veya bu rahatsızlıkların günlük hayatı etkileyen belirtilerinin hafifletilmesinde balık yağı kullanılabilir. Balık yağının bu hastalıkların tamamına iyi geldiği yönünde yeterli bilimsel araştırma bulunmamasına karşın zaman zaman doktorlar tarafından önerilmektedir ve geleneksel olarak bu rahatsızlıklardan şikayeti olanlar tarafından kullanılmaktadır.
Romatoid Artrit: Balık yağı tek başına veya ilaç tedavisine destek olması için romatoid artrit’in neden olduğu sabah ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Bazı durumlarda artrit ilaçlarının azaltılması için balık yağı desteği önerilmektedir.
Adet Ağrıları (Dismenore): Tek başına balık yağı almak veya B12 vitamini ile birlikte balık yağı kullanmak şiddetli adet sancılarını hafifletebilir. Adet döneminde ağrı kesici ilaçlar kullanmak istemiyorsanız balık yağını deneyebilirsiniz.
Dikkat Eksikliği: Uzmanlar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen 8-12 yaş arası çocuklara balık yağı önermektedir.
Felç: Bu alanda yapılan çalışmalar, haftada 1-2 kez balık yemenin inme riskini %27 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Ancak burada balık yağı kullanarak felci önlemek ve felç riskini azaltmak ile arttırmak arasında ince bir çizgi var.
Çünkü aynı araştırmalara göre düzenli olarak aşırı balık tüketimi (günde 46 gramdan fazla) felç riskinin artmasına neden olabiliyor. Ayrıca kan inceltici olarak aspirin kullananların balık yağı tüketmesi felce karşı ekstra bir koruma sağlamıyor.
Zayıflayan Kemikler: Balık yağı desteği tek başına veya kalsiyum takviyesi ile birlikte kullanıldığında kemiklerin zayıflamasına neden olan osteoporoz gibi hastalıkların gelişimini yavaşlatabilir. Özellikle yaşlılarda uyluk kemiği (femur) ve omurga kaybını yavaşlattığı yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır.
Damar Sertliği: Balık yağının doğrudan kalbe kan taşıyan koroner arterlerde görülen damar sertliğini (ateroskleroz) yavaşlattığı bilinmektedir. Ancak boyundan başa kan taşıyan damarlarda (karotis arterler) aynı etkiye sahip değildir.
Böbrek Sorunları: Düzenli balık yağı tüketimi böbrek hastalığı riski yüksek olan kişilerde böbreklerde fonksiyon kaybı sürecini yavaşlatabilir. Balık yağı aynı zamanda diyabet hastalarında idrarda görülen protein miktarını azaltmaktadır.
Bipolar Bozukluk: Balık yağı kullanan hastalarda depresyonun olumsuz etkilerinin azaldığı ve depresyon atakları arasındaki sürenin arttığı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bipolar bozukluğu bulunan kişilerde balık yağının manik belirtilere olumlu bir etkisi bulunamamıştır.
Obezite: Bazı araştırmalarda düzenli olarak balık yemenin aşırı kilolu kişilerde kilo vermeye yardımcı olduğu, kan şekerini dengelediği ve yüksek tansiyonu düşürdüğü sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca balık yağıyla birlikte düzenli olarak egzersiz yapanlarda vücutta bulunan yağ oranının önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir.
Rahim Kanseri: Düzenli olarak haftada 2 öğün balık tüketen kadınlarda rahim kanseri (endometriyal kanser) riskinin azaldığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
Astım: Balık yağı astım hastalarında hava akışını gelişmesine, öksürüğün azalmasını ve özellikle çocuklarda astımı hafifletmek için kullanılan ilaçların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yüksek Kolesterol: Doktorlar balık yağının B12 takviyesi ile birlikte kullanıldığında kolesterolü düşürmede oldukça etkili bir çözüm sunduğu konusunda birleşmektedir.
Ancak düzenli olarak kolesterol ilacı kullanıyorsanız balık yağı takviyesi kullanmaya başlamadan önce ilaçla etkileşime geçip geçmediği konusunda doktorunuzdan bilgi almalısınız.