Balık çocukların zekâsını geliştiriyor
iskorpit balığı faydaları balık kafasının faydaları iskorpit balığının balık kafası
Gelişim çağındaki çocukların beslenmelerinde balığın yer alması, büyümesini, daha iyi görmesini, zekâsını olumlu şekilde etkiliyor. Uzmanlar, özellikle balığın çocukların mönülerinden eksik edilmemesi gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor.
İlkokul çağı 6 ile 11 yaş grubundaki çocukları kapsıyor. Bu çağ, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu bir dönem… Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması büyük önem taşır.
Çocukların gelişiminde vitaminlerin rolü
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer. Gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde vitaminlerin rolü büyük. Özellikle A Vitamini vücut çalışmasında önemlidir. A vitamini gözün karanlıkta görmesinde etkili olur. Büyümeyi sağlar. Enfeksiyonların önlenmesinde rol alır. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Diş sağlığında önemli rol oynar.
A vitamini nelerde var?
Balık yağı, karaciğer, süt yağı ve yumurta sarısı gibi hayvansal kaynaklı vitamin A’nın tamamı emilebilmektedir. Havuç, kayısı gibi koyu sarı ve yeşil yapraklı bitkiler de karatenoidlerin emilmesi daha güçtür. İnsan vücudundaki vitamin A’ nın yüzde doksanı karaciğerde depolanmış olarak bulunur. Karaciğer vücuda bir kaç ay yetecek kadar vitamin A’yı depolayabilmektedir. Ancak, dengeli beslenerek yeterli vitamin ve minerallerin alınması vücudun gelişiminde büyük faydalar sağlar. A vitamini açısından zengin balık, çocuk mönülerinden eksik olmamalıdır.
Çocuklar için sebzeli balık püresi tarifi
Hazırlanışı:
Temizlenmiş ve iyice yıkanmış balığı, havucu, patatesi, maydanozu az suyla kısık ateşte haşlayın ve biraz soğuduktan sonra kılçıklarını ayıklayın. Blender ya da robotta balığın haşlama suyunu etlerini kerevizi havucu patatesi püre haline getirin. Eğer çok katıysa istediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyebilirsiniz. Az miktar tuz ilave edin. Not: Kereviz farklı lezzet katar ama kerevizsiz de deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Orfoz kafasını suda 15-20 dakika bekletin. İkiye kesip bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ve bir tutam tuz ekleyin. Havuç, soğan ve sarımsakları temizleyip bütün olarak tencereye ekleyin. 20 dakika kaynatın. Balık kafasını çıkartın. Balık suyu soğuyunca sonradan kullanmak üzere dolaba kaldırın. Balık kafasındaki etleri ayıklayıp servis tabağına alın. Yeşilbiberleri kıyın. Kornişon turşunun birini küp küp doğrayın. Kalan kornişonları uzunlamasına dilimleyin. Yeşil soğanların sap kısımlarını ve dereotunu kıyın. Malzemeleri servis tabağına ekleyin. Karidesleri ilave edin. Hardal sosu hazırlamak için; bir kâsede yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve toz hardalı çırpın. Hazırladığınız sosu balık salatasının üzerine gezdirin. Dilimlenmiş kornişon turşu ve limonla süsleyerek servis yapın.
Malzemeler (5 kişilik):
Gelişim çağındaki çocukların beslenmelerinde balığın yer alması, büyümesini, daha iyi görmesini, zekâsını olumlu şekilde etkiliyor. Uzmanlar, özellikle balığın çocukların mönülerinden eksik edilmemesi gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor.
İlkokul çağı 6 ile 11 yaş grubundaki çocukları kapsıyor. Bu çağ, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu bir dönem… Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, mineralleri ve vitaminleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması büyük önem taşır.
Çocukların gelişiminde vitaminlerin rolü
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer. Gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde vitaminlerin rolü büyük. Özellikle A Vitamini vücut çalışmasında önemlidir. A vitamini gözün karanlıkta görmesinde etkili olur. Büyümeyi sağlar. Enfeksiyonların önlenmesinde rol alır. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Diş sağlığında önemli rol oynar.
A vitamini nelerde var?
Balık yağı, karaciğer, süt yağı ve yumurta sarısı gibi hayvansal kaynaklı vitamin A’nın tamamı emilebilmektedir. Havuç, kayısı gibi koyu sarı ve yeşil yapraklı bitkiler de karatenoidlerin emilmesi daha güçtür. İnsan vücudundaki vitamin A’ nın yüzde doksanı karaciğerde depolanmış olarak bulunur. Karaciğer vücuda bir kaç ay yetecek kadar vitamin A’yı depolayabilmektedir. Ancak, dengeli beslenerek yeterli vitamin ve minerallerin alınması vücudun gelişiminde büyük faydalar sağlar. A vitamini açısından zengin balık, çocuk mönülerinden eksik olmamalıdır.
Çocuklar için sebzeli balık püresi tarifi
Hazırlanışı:
Temizlenmiş ve iyice yıkanmış balığı, havucu, patatesi, maydanozu az suyla kısık ateşte haşlayın ve biraz soğuduktan sonra kılçıklarını ayıklayın. Blender ya da robotta balığın haşlama suyunu etlerini kerevizi havucu patatesi püre haline getirin. Eğer çok katıysa istediğiniz kıvama gelene kadar su ekleyebilirsiniz. Az miktar tuz ilave edin. Not: Kereviz farklı lezzet katar ama kerevizsiz de deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 adet taze iskorpit (300-500 gramlık)
- 1 adet havuç
- 1 küçük kereviz
- 1 adet küçük patates
- Maydanoz, tuz
Hazırlanışı:
Orfoz kafasını suda 15-20 dakika bekletin. İkiye kesip bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ve bir tutam tuz ekleyin. Havuç, soğan ve sarımsakları temizleyip bütün olarak tencereye ekleyin. 20 dakika kaynatın. Balık kafasını çıkartın. Balık suyu soğuyunca sonradan kullanmak üzere dolaba kaldırın. Balık kafasındaki etleri ayıklayıp servis tabağına alın. Yeşilbiberleri kıyın. Kornişon turşunun birini küp küp doğrayın. Kalan kornişonları uzunlamasına dilimleyin. Yeşil soğanların sap kısımlarını ve dereotunu kıyın. Malzemeleri servis tabağına ekleyin. Karidesleri ilave edin. Hardal sosu hazırlamak için; bir kâsede yumurta sarısı, zeytinyağı, limon suyu ve toz hardalı çırpın. Hazırladığınız sosu balık salatasının üzerine gezdirin. Dilimlenmiş kornişon turşu ve limonla süsleyerek servis yapın.
Malzemeler (5 kişilik):
- 1 orfoz kafası
- 2 havuç, 2 kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 4-5 kokteyl zeytin
- 2 yeşil biber
- 4-5 kornişon turşu
- 3-4 haşlanmış karides veya midye
- 3-4 dal yeşil soğan
- 4-5 dal dereotu
- Tuz, kırmızı pulbiber Hardal sos için:
- 2 yumurta sarısı
- Yarım kahve fincanı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- 1 kahve kaşığı toz hardal