Uzman SühaN
Administrator
Balığın faydaları nelerdir?
Balık dünyada en sağlıklı gıdalardan biridir. Protein ve vitamin D gibi önemli besin maddelerini bünyesinde barındırır. Balıkları düzenli olarak yemeniz sağlığınız için çok yararlı olabilir ve bazı hastalıkların, özellikle de kalp ile ilgili olanların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yetişkinler için haftada en az iki porsiyon balık önerilir.Balık yüksek proteinli, düşük kalorili bir besindir ve omega 3 asitleri bakımından zengindir. Bu asitler sağlıklı bir yaşam tarzı için çok önemlidir ve doğal olarak vücutlarımız tarafından üretilemezler.
Balık, çeşitli sağlık yararları sağlayan yüksek proteinli, az yağlı bir besindir. Yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri veya iyi yağlar açısından yüksektir. İnsan vücudu, bu gerekli besin maddelerini önemli miktarda yapamadığından, balık diyetin önemli bir parçasıdır. Balık yemenin yanı sıra, omega-3 yağ asitlerini tüketmek için başka bir yol, eczaneden balık yağı takviyeleridir. Balık sevmeyenler bu takviyelerden yararlanabilir. Balık genellikle sağlıklı bir besin kaynağıdır ve çoğu durumda güvenle yenilebilir. Ancak, yaşınıza ve sağlık durumunuza bağlı olarak, bazı insanlar yediği balık miktarını sınırlamalıdır.
Bazı spesifik faydalar şunlardır:
1. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Omega 3 asitler kan basıncınızı düşürür, pıhtılaşmayı önler, anormal kalp ritimlerini düşürür, kan yağ seviyelerini düşürür ve insanlarda kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kalp rahatsızlığı tanısı konanlar için balık yağı tabletleri veya en azından omega 3 takviyeleri önerilir.
2. Astım
Balık yiyen çocukların astım geliştirme olasılığı daha düşük olabilir . Çocuklar için önerilen tüketim miktarı, yetişkinlerden daha azdır, çünkü balıktaki potansiyel toksinlere daha duyarlı olabilirler. Haftada 1 porsiyon balık idealdir.
3. Kanser
Göğüs, kolon, özofagus, yumurtalık ve prostat, gibi kanser türlerini balık tüketerek ekarte edebilirsiniz.
4. Diyabet
Balık yağı kandaki şekeri azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olabilir ve bu da daha sonra diyabet riskini azaltabilir.
5. İnflamatuar koşullar
Artrit, sedef hastalığı (cilt rahatsızlığı) ve otoimmün hastalık gibi çeşitli enflamatuvar durumlarla yardımcı olabilir.
6. Daha iyi cilt ve saç
Saç dökülmeleri ve kırılan tırnaklara balık iyi gelmektedir. Ayrıca balık yaşlanma sürecini yavaşlatır.
7. Beyin gelişimine yardımcı olur.
Somon ya da orkinos gibi yağ asitleri seviyesinin yüksek olduğu balıklar , özellikle çocuklarda uygun bir beyin dokusu gelişimi için çok yararlı olabilir . Bu asitler DEHB rahatsızlıklarında bile yardımcı olabilirler.
8. Görme
Omega 3 asitleri, retinal doku gelişimine yardımcı olabilir , böylece balıkların tüketimi görme için faydalı olur.
9. Alzheimer riskini azaltır.
Yaşlı insanlar, en az haftada bir kez balık veya deniz ürünleri yiyorlarsa Alzheimer de dahil demans riskini azaltabilirler .Bunun arkasındaki sebep, bilindiği gibi, balıkta bulunan yağ asitleri, beyin dokusunun gelişimine yardımcı olur ve öğrenme ve bellek için beyin bölgelerinde daha büyük hücreler yaratarak gri madde nöronlarının korunmasına yardımcı olur.
10. Depresyona yardımcı olur.
Balık tüketimi, depresyonla mücadelede de yardımcı olabilir, zira düzgün reçete edilen antidepresan ilaçlarla birlikte alınırsa, bir destek etkisi görür.
11. Sağlıklı hamilelik
Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak istiyorsanız mutlaka balık yiyin. Balığı ayrıca emziren annelerde tüketmelidir. Balık süt miktarınıda artırır .
12. Daha güçlü sperm
Daha güçlü sperm üretimin diyetinize bağlı olduğunu unutmayın. Düzenli olarak balık tüketirseniz kaliteli spermlere sahip olabilirsiniz.
Balık süper bir besindir. Vitaminler ve mineraller ve önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık, kanserden kalp hastalığına, depresyona artrite kadar bir dizi hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir.Yağlı balıklar A, D ve E vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı beyin, göz ve sinir gelişiminde gerekli olan temel omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Balık, sağlıklı beslenmek için gerekli protein, vitamin ve minerallerden zengin, gerçekten besleyici bir besindir. Diyetinize balığı dahil etmeni,z sağlıklı bir yaşamı garantileyecektir.
Balık, çeşitli sağlık yararları sağlayan yüksek proteinli, az yağlı bir besindir. Yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri veya iyi yağlar açısından yüksektir. İnsan vücudu, bu gerekli besin maddelerini önemli miktarda yapamadığından, balık diyetin önemli bir parçasıdır. Balık yemenin yanı sıra, omega-3 yağ asitlerini tüketmek için başka bir yol, eczaneden balık yağı takviyeleridir. Balık sevmeyenler bu takviyelerden yararlanabilir. Balık genellikle sağlıklı bir besin kaynağıdır ve çoğu durumda güvenle yenilebilir. Ancak, yaşınıza ve sağlık durumunuza bağlı olarak, bazı insanlar yediği balık miktarını sınırlamalıdır.
Bazı spesifik faydalar şunlardır:
1. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Omega 3 asitler kan basıncınızı düşürür, pıhtılaşmayı önler, anormal kalp ritimlerini düşürür, kan yağ seviyelerini düşürür ve insanlarda kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kalp rahatsızlığı tanısı konanlar için balık yağı tabletleri veya en azından omega 3 takviyeleri önerilir.
2. Astım
Balık yiyen çocukların astım geliştirme olasılığı daha düşük olabilir . Çocuklar için önerilen tüketim miktarı, yetişkinlerden daha azdır, çünkü balıktaki potansiyel toksinlere daha duyarlı olabilirler. Haftada 1 porsiyon balık idealdir.
3. Kanser
Göğüs, kolon, özofagus, yumurtalık ve prostat, gibi kanser türlerini balık tüketerek ekarte edebilirsiniz.
4. Diyabet
Balık yağı kandaki şekeri azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olabilir ve bu da daha sonra diyabet riskini azaltabilir.
5. İnflamatuar koşullar
Artrit, sedef hastalığı (cilt rahatsızlığı) ve otoimmün hastalık gibi çeşitli enflamatuvar durumlarla yardımcı olabilir.
6. Daha iyi cilt ve saç
Saç dökülmeleri ve kırılan tırnaklara balık iyi gelmektedir. Ayrıca balık yaşlanma sürecini yavaşlatır.
7. Beyin gelişimine yardımcı olur.
Somon ya da orkinos gibi yağ asitleri seviyesinin yüksek olduğu balıklar , özellikle çocuklarda uygun bir beyin dokusu gelişimi için çok yararlı olabilir . Bu asitler DEHB rahatsızlıklarında bile yardımcı olabilirler.
8. Görme
Omega 3 asitleri, retinal doku gelişimine yardımcı olabilir , böylece balıkların tüketimi görme için faydalı olur.
9. Alzheimer riskini azaltır.
Yaşlı insanlar, en az haftada bir kez balık veya deniz ürünleri yiyorlarsa Alzheimer de dahil demans riskini azaltabilirler .Bunun arkasındaki sebep, bilindiği gibi, balıkta bulunan yağ asitleri, beyin dokusunun gelişimine yardımcı olur ve öğrenme ve bellek için beyin bölgelerinde daha büyük hücreler yaratarak gri madde nöronlarının korunmasına yardımcı olur.
10. Depresyona yardımcı olur.
Balık tüketimi, depresyonla mücadelede de yardımcı olabilir, zira düzgün reçete edilen antidepresan ilaçlarla birlikte alınırsa, bir destek etkisi görür.
11. Sağlıklı hamilelik
Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak istiyorsanız mutlaka balık yiyin. Balığı ayrıca emziren annelerde tüketmelidir. Balık süt miktarınıda artırır .
12. Daha güçlü sperm
Daha güçlü sperm üretimin diyetinize bağlı olduğunu unutmayın. Düzenli olarak balık tüketirseniz kaliteli spermlere sahip olabilirsiniz.
Balık süper bir besindir. Vitaminler ve mineraller ve önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık, kanserden kalp hastalığına, depresyona artrite kadar bir dizi hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir.Yağlı balıklar A, D ve E vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı beyin, göz ve sinir gelişiminde gerekli olan temel omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Balık, sağlıklı beslenmek için gerekli protein, vitamin ve minerallerden zengin, gerçekten besleyici bir besindir. Diyetinize balığı dahil etmeni,z sağlıklı bir yaşamı garantileyecektir.