Balgam neden olur , Balgam nasıl sökülür ?

Uzman SühaN

Administrator
Balgam neden olur , Balgam nasıl sökülür ?
Bir öksürük sonrası balgam attığınızı gördünüz ve endişelendiniz. Bir rahatsızlıktan başka, aşırı balgam da altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Balgam olarak da bilinen Mukus, akciğerlerinizi, boğazınızı, ağzınızı, burnunuzu ve sinüslerinizi kaplayan yapışkan bir maddedir.Burun içindeki zarlar ve mukoza zarları olarak bilinen sinüsler tarafından üretilir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kronik bronşiti olan kişiler sıklıkla büyük miktarda balgam üretir. Vücudunuz her zaman mukus üretir, ancak en çok solunum yolu enfeksiyonu ( grip gibi ), soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu veya alerji sonucu fark edebilirsiniz . Ayrıca sigara içiyorsanız daha fazla mukus üretebilirsiniz. Balgam neden olur nasıl geçer ? Merak edilen tüm detayları makalemizin devamında bulabilirsiniz.



balgam neden olur nasıl geçer.jpg





Mukus, akciğerlerde, hava yollarında, sindirim sisteminde ve vücudun diğer kısımlarında bulunan jöle benzeri bir sıvıdır . İğrenç görünüyor, ama sizi enfeksiyonlardan koruyor.Bu salgı, doğal bir işlemin sonucu olmasına rağmen, bazı durumlarda, altta yatan bir hastalığın sonucu olabilir.Vücudunuz, hasta olmadığınız sürece genellikle fazla balgam üretmez.Mukus üretimi normaldir ve sağlıklı olduğunuzda bile birçok amaca hizmet eder.Ciğerlerinizi, boğazınızı, burun ve sinüs geçitlerinizi kaplayan ve kurumasını engelleyen dokuyu korur.Aynı zamanda istenmeyen bakteri ve alerjenleri (toz veya polen gibi) hapsetmek, vücudunuza yayılmalarını ve sizi hasta etmelerini engellemek için de çalışır.Sık balgam çıkarmak öksürmek, hava yollarınızın iltihaplandığının bir işareti olabilir. Bu durumda hekime görünmenizde fayda vardır.



Balgam nasıl geçer ? Öncelikle altta yatan nedenin teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bir hastalığın habercisi olabilir. Balgam, alt solunum yollarının (boğaz ve akciğerler) iltihaplanmaya cevaben oluşturduğu farklı bir mukus formudur.Sigara içmek , allerjiler, soğuk algınlığı, sinüs ve solunum yolu enfeksiyonları,çevresel faktörler balgama neden olabilir. Balgam tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Yeşil veya sarı balgam genellikle vücudunuzun bir hastalık ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Bronşit, zatürree, sinüzit ve kistik fibroz gibi tıbbi durumlar yeşil veya sarı balgamla sonuçlanabilir.Beyaz balgam oluşumuna yol açan en yaygın koşullar viral bronşit, gastroözofageal reflü hastalığı ve konjestif kalp yetmezliğidir.









Kahverengi balgam genellikle paslı bir görünüme sahiptir.Genellikle bakteriyel pnömoni ve bakteriyel bronşit neden olur.Pembe veya kırmızı balgamın ana nedeni kandır. Zatürree, tüberküloz, konjestif kalp yetmezliği, pulmoner emboli ve hatta akciğer kanseri gibi enfeksiyonlar, pembe veya kırmızı balgamın altında yatan neden olabilir.Aşırı balgam genellikle alerji veya enfeksiyonun sonucudur. Ayrıca süt ve diğer süt ürünleri, kemoterapi, hamilelik ve hatta kandida enfeksiyonları gibi durumlardan kaynaklanabilir.Balgam oluşumu ile yüzleşen semptomlar genellikle nedenine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, aşırı sıvı birikmesi ile bağlantılı bazı yaygın belirti ve semptomlar aşağıda belirtilmiştir.



Balgam Belirtileri


Aşırı balgam oluşumunun en yaygın belirti ve semptomları aşağıdakileri içerir:


Balgamlı öksürük

Burun akıntısı

Burun tıkanıklığı

Sinüs başağrısı

Bir boğaz ağrısı

Nefes darlığı





Katı balgam sinüs tıkanıklığı nedeniyle olabilir. Bu tip kalın, fazla mukus tüm üst solunum yollarını tıkama eğilimindedir . Küçük bebeklerde ve küçük çocuklarda krup veya bronşit nöbetlerine yol açabilir.Bakteriler veya alerjenler, mukoza zarlarınızın daha üretken olmasına neden olabilir. Mukusunuz ayrıca hasta olduğunuzda daha kalın veya daha yapışkan hale gelebilir. Akciğerinizde ve boğazınızda birikebilir, tıkanmaya ve - ağır vakalarda - nefes almada veya yutmada zorlanmaya neden olabilir.Kalın mukus, genellikle mukoza zarınızın çok kuru olduğuna dair bir işarettir. Balgam oluşumu vakalarının çoğu, soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonların bir sonucudur ve kolayca tedavi edilebilir. Bir hastalığın ardından balgam çekiyorsanız ve kısa sürede ondan kurtulmak istiyorsanız, aşağıdaki çözümler tam size göre.İşte balgam çıkarma yöntemleri



Balgam rahat nefes almanızı yutkunmanızı önleyebilir. Balgam söktürücü kürler sizi bu durumda rahatlatacaktır.Elma sirkesi genellikle doğal bir dekonjestan olarak kullanılır ayrıca aşırı balgam üretimi ile sonuçlanan enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilecek doğal antiviral ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir . Güçlü bir antibakteriyel madde olan elma sirkesi vücutta aşırı balgam üretimini önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda sağlıklı bir pH dengesini korumaya yardımcı olur. Su ile karıştırabilir veya gargara yapabilirsiniz.









Nane yağı, tıkanıklığı gidermek için en yaygın olarak kullanılan uçucu yağlardan biridir. Nane yağının ana bileşenlerinden biri, doğal bir balgam söktürücü olan ve antispazmodik özelliklere sahip olan mentoldür . Nane yağından çıkan buharlar doğrudan ciğerlerinize kadar gidebilir ve balgam birikmesini önler ve akciğer kaslarınızı gevşetir. Nane yağı da antibakteriyeldir ve vücudunuzda aşırı balgam birikmesine yol açan enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olabilir .


Okaliptüs yağı, onu güçlü bir dekonjestan ve mikropla mücadele eden bir ajan yapan okaliptol içerir. Okaliptüs yağının dekonjestrasyon özellikleri balgamın parçalanmasına yardımcı olur ve antimikrobiyal özellikleri enfeksiyonlarla mücadele edebilir . 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1/2 çay kaşığı tuzu ılık suyla karıştırın. Zerdeçalda kurkumin balgam inceltilmesinde yardımcı olabilecek güçlü antibakteriyel özelliklere sahip bir bileşiktir. Tuzlu su gargarası, her ikisi de balgam birikmesine neden olabilecek soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede kanıtlanmış bir çözümdür . Sıcak su, sıkışık boğazınıza anında bir rahatlama sağlayabilirken, tuzun antibakteriyel özellikleri aşırı balgam üretimi ile sonuçlanan enfeksiyonlarla mücadele edebilir.



Zencefil, antibakteriyel, antiviral ve antispazmodik olan çeşitli polifenoller ve flavonoidler bakımından zengindir . Bunlar, aşırı balgam üretimi nedeniyle enfeksiyonlarla savaşmaya ve tıkanıklığı önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak zencefil alımı akciğer kaslarınız üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olacak ve dekonjesyona yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, zencefil doğal balgam söktürücü olarak kullanımı için oldukça popülerdir ve aşırı balgam veya mukus birikimi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.Sarımsak, tıbbi özelliklerinin çoğunu veren allisin adı verilen bir bileşik içerir. Balgam birikmesini engellemek için doğal balgam söktürücü olarak kullanılmaya ek olarak, sarımsak solunum bezlerinin daha fazla balgam üretmesine neden olabilecek bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olacak antimikrobiyal özelliklere de sahiptir .



Curcumin varlığı, zerdeçalın harika iyileştirici özelliklerinin çoğunu veren şeydir . Kurkumin doğal bir antiseptiktir ve çeşitli mantar, bakteri ve virüslere karşı antimikrobiyal özellikler sergiler . Ayrıca, göğsünüzdeki ve boğazınızdaki balgam birikimini gevşetmeye yardımcı olarak, tıkanmış hava yollarını temizler .Kendinizi soğuk ve kuru havaya maruz bırakmak balgam oluşumunu kötüleştirebilir. Bu nedenle, çevredeki havayı nemli tutmak için odanıza buhar makinası yerleştirin.Nemli hava, mukusun gevşetilmesine yardımcı olur.Bal aşırı balgam oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek bir başka doğal çözümdür. Çalışmalar balın çocuklarda öksürük gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkili olduğunu, balgam ve mukus birikimine karşı oldukça etkili olabilecek dekonjestan ve balgam söktürücü özelliklerini ispatladığını göstermiştir


Soğanlar, çeşitli besin maddelerinin zengin bir kaynağıdır, ancak onları oldukça popüler yapan quercetin adlı bir bileşiğin varlığıdır. quercetin, çeşitli hastalıklara karşı faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, yararlılığını vurgulayan alerjilere ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı eylemidir. Quercetin bir anti alerjik ajandır ve solunum yollarında balgam ve mukus birikimini önlemeye yardımcı olabilir . Ayrıca, bağışıklık sistemini arttırıcı özellikleriyle de bilinir ve bu nedenle genel sağlığınızı da geliştirmek için kullanılabilir. Limonlar zengin bir C vitamini kaynağıdır . C vitamini boğmaca ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır, bunların her ikisine de aşırı balgam üretimi eşlik eder. Bunun dışında limonlar da bakteri öldürücüdür ve vücudunuzun aşırı balgam üretmesine neden olan bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir .



Yeşil çay, papatya çayı, kekik ve nane çayı, boğazınız ve göğsünüzdeki balgam birikmesinden anında bir rahatlama sağlar. Otlar balgam birikiminin temel bir nedeni olabilecek mikrobiyal enfeksiyonlarla mücadele ederken, sıcak su iltihaplı bezlerinizi yatıştırır, böylece istenmeyen mukus veya balgam salgısını azaltır . İstenmeyen balgamdan kurtulmanın en kolay yollarından biri baharatlı yiyeceklere ve sıcak sıvılara maruz kalmaktır. Acı biber enfeksiyon ve iltihaplanma ile mücadelede yardımcı olan antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleriyle de oldukça popülerdir . Ananas A ve C vitaminleriyle doludur. Bildiğimiz gibi, C vitamini soğuk algınlığı ve öksürük belirtilerini hafifletebilir, bu da aşırı balgam üretiminin neden olduğu tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur. Ek olarak, ananaslar, anti-enflamatuar dır. Günde birkaç kez sıcak çorba tüketmek, mukus ve balgam birikimini inceltmenin başka bir etkili yoludur. Tavuk çorbası ve zencefil ve sarımsak gibi şifalı bitkiler içeren çorbalar, biriken balgamın temizlenmesinde özellikle etkilidir .