Bakır Eşyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Bakır Eşyaların Bakımı Nasıl Yapılır?
İnsanlar tarafından ilk çağlardan bu yana kullanılan madenlerden bakır, sanayi sektöründe kullanılan olan ham maddeler arasında yer alır. İnsanlar bakırı günlük yaşamlarında süs eşyası, el sanatları ve özellikle mutfak eşyası yapımında kullanır.


Bakır eşyalarda, açık ortamda uzun süre kaldığında bulunduğu bölgenin hava şartlarına göre yüzeysel oksitlenme ve paslanma ya da aşırı ısıtıldığında kararma olabilir. Bakır üzerinde meydana gelen bu bozulma sürecine korozyon ya da insanlar dilinde bakırın kararması denilir. Oluşan bu korozyonun çeşitli yöntemlerle temizlenerek bakırın eski haline getirilmesi mümkündür.


Kararan ve parlaklığını yitiren bakır eşyalarınızı, bakır temizliği için özel olarak üretilen ticari solüsyonları kullanarak ya da evdeki temel malzemeleri kullanarak kolayca temizleyebilirsiniz. İşte en sık kullanılan yöntemler.














Bakır Temizliğinin Önemi

Bakır yüksek elektrik iletkenliği ile elektrik ve elektronik sektöründe, ısı iletkenliği sayesinde soğutma ve mutfak eşyası yapımında, paslanmaz özelliğinden dolayı kaplama malzemesi olarak kullanılır. Özellikle bakır kullanılarak yapılan mutfak eşyaları, dekorasyon ürünleri ve çeşitli ev aletleri zamanla hava ile temas ettiğinden kararır. Bu nedenle düzenli olarak temizliğinin yapılması ve eski görünümüne kavuşması sağlanmalıdır.

Mutfak malzemesi olarak kullanılan bakır ürünlerin iç ve dış kısımlarının temizliğinin önemi insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bakır mutfak malzemelerinin, kalaylanarak temizliğinin yapılması sağlığı olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçer. Bakırın yüzeyi hassas olduğu için sert sünger ya da benzeri bir cisimle temizliğinin yapılmaması gerekir.

Bakır temizlemek için çeşitli yöntemler uygulanır. Ayrıca bu konudaki hassasiyet kullanılan bakır malzemenin uzun ömürlü ve daha da önemlisi sağlıklı olmasını sağlayacağından oldukça önemlidir. Bakır temizleme yöntemleri:

Kalaylanarak temizlenmesi

En çok kullanılan yöntem olmakla birlikte sağlık açısından da önemlidir. Kalaylanan bakır çok parlak, temiz ve güzel bir görüntüye sahip olur. Ancak kimyasal yapısı nedeniyle görüntüsünü kaybeder ve tekrar kalaylanması gerekir.

Kül ile temizlenmesi

Kalay temizliğinde kullanılan en eski yöntemdir. Ancak kül, bakırın üzerindeki griliği alır, parlak gösterir. Ancak üzerindeki kalay tabakasını inceltir.

Ketçap ile temizlenmesi

Bakırın kızıllığını geri kazandırır ve içerdiği yağlar sayesinde güzel bir parlaklık verir.

Bira ile temizlenmesi

Doğal yapısı ile bakır eşyalara en az derecede zarar veren olan temizleme yöntemidir.



İnanması zor gibi görünse de ketçap, oksitlenmeleri temizlemek için mükemmel bir malzemedir. Bu yöntem küçük bakır yüzeylerin temizliği için idealdir. Kararan yüzeye ketçabı direkt olarak sürün. Birkaç dakika bekledikten sonra bir bez yardımıyla ovalayıp durulayın.

Sofra tuzu ve sirke karışımı bakır üzerindeki oksitlenmeyi azaltır ve temizler. Sirke ve tuzu karıştırın. Yumuşak bir bez yardımıyla kararan bakırın üzerine uygulayıp, kararmalar gidene kadar ovalayın. Sonrasında durulayın ve temiz bir bez yardımıyla kurulayıp parlatın.

Büyükçe bir tencereye 1 yemek kaşığı tuz ve 1 bardak beyaz sirke ekleyin. Temizlemek istediğiniz bakır eşyayı tencerenin içine yerleştirin. Karartılar yok olana kadar kaynatın. Soğuduktan sonra sıcak sabunlu su ile yıkayın. Durulayın ve temiz bir bez yardımıyla kurulayıp parlatın.

Bir limonu ikiye ayırın. Kestiğiniz limon parçasıyla bakır eşyanın kararan bölümlerini ovalayın. Sıcak su ile durulayın. Temiz ve yumuşak bir bez yardımıyla kurulayıp parlatın.

Bir limonun suyunu sıkın. Bir yemek kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırarak macun kıvamına getirin. Yumuşak bir bez yardımıyla küçük parçalar alıp, bakırın kararan bölgelerini ovalayın.

1 bardak beyaz sirke, 1 bardak tuz ve 2 çorba kaşığı un ile bulamaç kıvamında bir karışım hazırlayın. Temizlenecek bakır eşyanın kararan yüzeylerine bu karışımı kalınca bir tabaka halinde sürün. 1-1,5 saat bekletin. Süre sonunda ılık su ile durulayıp kurutun.

Kararan bakır parçaları temizlemenin en iyi yollarından biri sülfamik asit kullanmaktadır. Sıvı halde bulunan sülfamik asit su içerisinde çözünen bir kimyasaldır. Lastik eldivenlerinizi giyin. Geniş bir kabın içerisine, talimatlarında belirtildiği şekilde sülfmik asiti su ile karışımı hazırlayın. Temizlenecek bakır eşyayı çözeltiye batırın. Karartılar temizlenince çözeltiden çıkarın. İyice durulayıp kurulayın Uyarı: Bakır eşyanın içerisindeki diğer metaller de bu işlemden etkilenebilir.

Uzun süreli ve kalıcı parlaklık için, temizlik sonrasında bakır yüzeyleri doğal balmumu ile ovalayın.

Bakır eşyaları kirlenmeye ve oksitlenmeye karşı düzenli aralıklarla temizleyin. Bunu yaparken soğuk ve nemli bir bez kullanın.

Tüm uygulamaları sadece bakır yüzeye uygulayın. Kalay kaplanmış yüzeylere ya da içerisinde farklı metaller bulunan alaşımlara işlem yapmayın.