Bağırsak kurdu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Bağırsak kurdu
bağırsak kurdu, belirtileri, ilacı, ilaçları, nasıl dökülür, çeşitleri, neden olur, tenya, resmi, tedavisi hakkında bilgiler burada arkadaşlar


Yine oldukça sık rastlanan sağlık sorunlarının başında yer alır, bağırsak kurtları... Peki bağırsak kurtalarının nedenleri ve belirtileri nelerdir, hangi ilaçlarla tedavi edilmelidir; buyrun hepsini bu makalemizde öğrenelim Melek'lerim.


kurt-138.jpg



Çocuk ve gençlerde en sık rastlanan bağırsak paraziti kıl kurdudur, ancak çocuklara gıda maddeleri, kum havuzu ya da hayvanlardan yuvarlak kurt (askariyazis) ya da tenya (echinokok) da bulaşabilir. Bağırsak kurdu yumurtaları ağızdan mideye ve bağırsağa ulaşır ve vücudun içinde gelişimini tamamlayarak, kurtçuğa dönüşür. Kıl kurdu dişileri geceleri bağırsaktan dışarı çıkar ve ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan yumurtalarını anüsün etrafına bırakır. Yumurtalar bu bölgede kaşıntı oluşmasına neden olur. Çocuğun bu bölgeyi kaşımasıyla, yumurtalar tırnakların arasına girer ve ağızdan yine bağırsağa ulaşır (kendi kendine bulaştırma). Bu döngü iki aya kadar devam edebilir, bu yüzden bağırsak kurdu olan çocukların kurt ilacını ilk almalarından sonra, iki üç kere daha tedaviyi tekrarlamaları gerekir.

Kıl kurtları dışkının içinde, hareket eden, bir iki milimetrelik beyaz iplik parçacıkları şeklinde görülebilir. Yuvarlak kurtlar normal solucanlara benzer. Çocuğunuzun dışkısında erişte parçalarını andıran, beş on milimetrelik parazitler görüyorsanız, bunlar tenyadır.

Bağırsak paraziti olan çocuklar yorgun ve halsizdir. Genellikle gözlerinin altında halkadar olur ve iyi büyümezler. Kıl kurdu geceleri anüs bölgesinde şiddetli kaşıntıya neden olur. Yuvarlak solucanların bulaştıklarda neredeyse kolikler kadar şiddetli karın ağrılarına daha sık rastlanır, bu çocuklarda gaz ve nedeni anlaşılamayan ishal olur. Tenya sorunu olan çocuklarla anlaşılmaz karın şikâyetleri vardır, çok fazla acıkırlar ya da iştahları kapanır ve belirgin bir şekilde kilo kaybederler.

Hastalık Belirtileri:

Anüs bölgesinde kaşıntı,
Dışkıda canlı parazitler ya da parazit parçaları,
Kolik benzeri karın ağrısı,
Kusma,
Gözlerin altında halkalar,
Yorgunluk,
Kilo artışı olmaması ya da kilo kaybı.

DOKTORA GÖSTERMEK GEREKİR MI?

Bağırsak parazitinin tedavisini her zaman bir doktora bırakmak gerekir. Çocuğunuzda kıl kurdu varsa, bütün ailenin tetkikten geçmesi yerinde olur.

DOKTORUNUZUN YAPABİLECEKLERİ

Doktor bağırsak kurduna karşı ağızdan alınacak bir ilaç yazacaktır. Modern ilaçlar parazitleri öldürürken, çocuğunuzun bedenine zarar vermez.

SİZİN YAPABİLECEKLERİNİZ:

Lütfen parazit ilaçlarının kullanım talimatnamelerine harfiyen uyun ve tedaviden sonra iç çamaşırlarını değiştirmek gibi, önerilen hijyenik önlemleri dikkate alın. Tedavi süresi boyunca çocuğunuza geceleri vücuduna yapışan bir mayo giydirin, böylece anüs bölgesini tırnaklarıyla kaşıyamaz. Parazit yumurtaları çocuğunuzun parmaklarına yapışabileceğinden, oyuncakların, kıyafetlerin ya da gıdaların kirlenmesi tehlikesi de vardır. Bu eşyaları sıcak su ve deterjanla iyice yıkayın, aksi takdirde parazitler diğer insanlara da bulaşabilir. Çocuğunuzun tırnaklarını olabildiğince kısa kesin.

Evde hazırlanan ilaçlar:

Çocuğunuza bir hafta boyunca boş mideye bir fincan lahana turşusu suyu içirin ya da ıoo gram çiğ lahana turşusu veya günde iki üç tane çiğ havuç yedirin.
 
Geri
Üst