Uzman SühaN
Administrator
Bademcik ameliyatı olanlar neler yiyebilir?
Vücudun en önemli organlarından birisi olan bademcikler dilin arkasında, boğazın iki kısmında bulunur. Görevi vücuda giren zararlı mikropları tutarak filtrelemektir. Vücuda giren mikrop ve zararlı organizmalar ile savaşabilmek için antikor üretir. Bu mikropların fazlalaşması bademciklerin ürettiği antikor miktarını artırır. Bakterilerin artması ile bademcikler şişmeye başlar. Bir süre sonra bademcik hastalığına neden olan bakteriler ile savaşamayacak hale gelir ve hastalık akciğere iner.
Hastalık bu evreye geldiğinde vücutta bazı belirtiler oluşabilir. Bunlar yüksek ateş, ağız kokusu, ses tonunda değişme, boğaz ağrısı, halsizlik, boyunda oluşan şişkinliklerdir. Vücutta bu belirtilerin hissedilmesiyle boğazda iltihaplanma oluşur. Bu durum ilerler ise bademcilerin alınması için ameliyat gerektirebilir.
Bademcik ameliyatı ağız yolu ile yapılan bir operasyon olduğu için ameliyat sonrasında karşılaşılan bazı güçlükler olabilir. Özellikle beslenme açısından oldukça dikkatli olunmalıdır. Belli bir süre önerilen besinler dışında hiçbir şey tüketilmemelidir.
Ameliyat sonrasında ilk üç buçuk saat: Hiçbir besin tüketilmemelidir. Sonrasında ise kaynatılmış soğutulmuş su ve süt, meyve suları, dondurma, soğuk çay, komposto suyu ve ayran içilebilir.
İkinci gün: İlk gün tüketilenlere ilave olarak yoğurt eklenebilir.
Üçüncü gün: Sulu muhallebi, soğuk ve tanesiz çorbalar (un çorbası) ezilmiş patates püresi, (hiç tane kalmamalı) süt içerisinde ezilmiş bisküvi ve ekmek içi tüketilebilir.
Dördüncü gün: Önceki günlerde tüketilecek besinlerin yanında rafadan yumurta ezilerek, ekmeğin içi, pilav, makarna, pirinçsiz sütlaç gibi yumuşak yiyecekler tüketilebilir.
Beşinci gün: Boğaza batma hissi yaratmayacak besinler, ezilmiş köfte, ezilmiş yemek taneleri tüketilebilir.
Altı ve yedici gün: Sıcak olmamak koşuluyla her türlü yiyecek ve içecek tüketilebilir.
Hastaya ameliyat sonrasındaki ilk 6 günde kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir. Ameliyat sonrası ilk günler pipet kullanılabilir. İlk 2 gün sıvı alımının azlığından dolayı bolca su içilmelidir. Tüketilecek olan besinlerin soğuk veya oda sıcaklığında olması gerekir. Bademcik ameliyatından sonra iyileşme süresi çocuklarda 5 ya da 6 günken yetişkinlerde 10 günü bulabilir. İyileşme sürecine göre besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
Hastalık bu evreye geldiğinde vücutta bazı belirtiler oluşabilir. Bunlar yüksek ateş, ağız kokusu, ses tonunda değişme, boğaz ağrısı, halsizlik, boyunda oluşan şişkinliklerdir. Vücutta bu belirtilerin hissedilmesiyle boğazda iltihaplanma oluşur. Bu durum ilerler ise bademcilerin alınması için ameliyat gerektirebilir.
Bademcik ameliyatı ağız yolu ile yapılan bir operasyon olduğu için ameliyat sonrasında karşılaşılan bazı güçlükler olabilir. Özellikle beslenme açısından oldukça dikkatli olunmalıdır. Belli bir süre önerilen besinler dışında hiçbir şey tüketilmemelidir.
Ameliyat sonrasında ilk üç buçuk saat: Hiçbir besin tüketilmemelidir. Sonrasında ise kaynatılmış soğutulmuş su ve süt, meyve suları, dondurma, soğuk çay, komposto suyu ve ayran içilebilir.
İkinci gün: İlk gün tüketilenlere ilave olarak yoğurt eklenebilir.
Üçüncü gün: Sulu muhallebi, soğuk ve tanesiz çorbalar (un çorbası) ezilmiş patates püresi, (hiç tane kalmamalı) süt içerisinde ezilmiş bisküvi ve ekmek içi tüketilebilir.
Dördüncü gün: Önceki günlerde tüketilecek besinlerin yanında rafadan yumurta ezilerek, ekmeğin içi, pilav, makarna, pirinçsiz sütlaç gibi yumuşak yiyecekler tüketilebilir.
Beşinci gün: Boğaza batma hissi yaratmayacak besinler, ezilmiş köfte, ezilmiş yemek taneleri tüketilebilir.
Altı ve yedici gün: Sıcak olmamak koşuluyla her türlü yiyecek ve içecek tüketilebilir.
Hastaya ameliyat sonrasındaki ilk 6 günde kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir. Ameliyat sonrası ilk günler pipet kullanılabilir. İlk 2 gün sıvı alımının azlığından dolayı bolca su içilmelidir. Tüketilecek olan besinlerin soğuk veya oda sıcaklığında olması gerekir. Bademcik ameliyatından sonra iyileşme süresi çocuklarda 5 ya da 6 günken yetişkinlerde 10 günü bulabilir. İyileşme sürecine göre besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.