Bacakda morarma neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Bacakda morarma neden olur?
Bacaklarda Sebepsiz Morarma sorunları, aile bireylerinin yoğun kafa karışıklıkları ve endişeler yaşamalarına neden olabilmektedir. Herhangi bir darbeye maruz kalınmasından ötürü mü yoksa farklı bir sebeple mi oluştuğuna karar verilemeyen morluklar, gereken ilgi gösterilmeyerek ikinci plana atıldığında ise son derece ciddi hastalıkları beraberinde getirebilmektedir.

Morlukları oluştuğu yere göre tanımlamak mümkün mü?

Bacağın tamamı ele alındığında dizin aşağısında kalan bölgeler büyük oranda sıradan vurma, çarpma ve benzeri travmalar sebebi ile morarma yaşarken, eğer bu tarz bir darbe etkili sonuç ortaya çıkmamış ise endişe ederek erken tanı yöntemlerinden faydalanmak gerekmekte.










Özellikle diz üstü kısmında meydana gelen Bacaklarda Sebepsiz Morarma, en şiddetli ve istenmeyeni Lösemi başta olmak üzere çok sayıda kan rahatsızlığı ve eksikliğinin belirtisi olma özelliğini de taşıyabilmekte.

Yetişkin bireyler vücutlarındaki bu tarz değişimleri kısa sürede fark edebilseler de, özellikle çocuk ve bebeklerde herhangi ciddi bir etki mekanizması gelişmediğinden dolayı aile bireylerinin düzenli aralıklar ile çocuklarının Bacaklarda Sebepsiz Morarma ya da benzeri bir problem ile karşılaşıp karşılaşmadığını takip ve tespit etmeleri gerekmekte. Herhangi bir darbe bulunmamasına rağmen sıklaşan ya da büyüyen morluklarda kati suretle görmezden gelip kendi halinde iyileşmeye bırakmadan uzman hekim muayenesine başvurulması da gerekmektedir.Bacaklarda neden kaynaklandığını bilmediğiniz ve görünürde ilaç ya da çarpma gibi belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkan morluklara sebep olacak diğer durumlar;

Aileden geçen kalıtsal bir kan hastalığı olan hemofili sebepsiz morarmalara örnek olabilir. Kanın pıhtılaşmasında bozukluk olur ve küçük kanamaların bile durdurulması uzun zaman alır.
Trombositlerin sayılarının azlığı veya işlevinde oluşacak bir aksamadan ötürü morlukların sebebi olacak kanamalar olabilir.
Kanın pıhtılaşması için önemli proteinlerden Fibrinojen eksikliği de morluklara sebep olabilir. Fibrinojen eksikliği kanamalara ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna yol açabilir.
Kılcal damarlar zarar gördüğünde damar çatlamaları oluşmakta ve yüzeyde morluk veya çürük olarak görülebilmektedir. Hormanal değişim, yaşlanma ve genetik faktörler kılcal damarlara zarar verebilir.
Akdeniz Anemisi
Lösemi
Enfeksiyonlar
C vitamini eksikliği
Diyabet
Alerji
Lupus
Kalp ve damar hastalıkları
Karaciğer hastalıkları
Bacaklarınızda böyle sebepsiz morluklar gördüğünüzde eğer bir hastalık varsa erken teşhis açısından önemi büyüktür. Bundan ötürü kendi kendinize sebep bulmaya çalışmanız hatalı bir davranış olacaktır. Morluğun sebebi olabilecek hastalığı öğrenmek için hemen bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.