B6 Vitamini Eksikliğinin Doğurganlığa Etkisi

Uzman SühaN

Administrator
B6 Vitamini Eksikliğinin Doğurganlığa Etkisi
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, B vitamini açısından zengin besinleri tüketmek önemlidir. Hepimiz vitaminlerin vücut için gerekli besinler olduğunu biliyoruz, ancak bir çok insan hala vitamin ve mineral sağlayabilecek sağlıklı, besleyici, dengeli bir diyet tüketmiyor. Vitaminler ve mineraller vücudumuzun tüm fiziksel ve fizyolojik işleyişinin büyümesine, onarımına ve korunmasına yardımcı olur. B6 Vitamini, vitamin ailesinin sadece bir üyesidir, ancak araştırmalar bu besleyicinin doğurganlıkta önemli bir rol oynadığını göstermiştir.Vücudunuzda bu temel vitamin bulunmuyorsa, doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. B6 Vitamini vücudunuzdaki hormonları korumada ve dengelemede önemli bir rol oynar. B6 vitamini eksikliği, sizin için hormonal dengesizlik, özellikle östrojen ve progesteron dengesizliği anlamına gelir . B6 Vitamini en çok neyde bulunur bu etiket ile sitemize gelen bir çok takipçimiz var. Maya, kepekli tahıllar, baklagiller, karaciğer, yumurta, tahıl, et ve balıkta bulunur. Makalemizin devamında B1 B6 B12 vitamin eksikliği belirtileri hakkında bilgiler verilecektir. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..









B6 vitamini takviyesi doğurganlığı olumlu etkiliyor


Yediğiniz yiyeceklerde bulunan vitaminler, mineraller ve diğer maddeler vücutta çeşitli önemli amaçlara hizmet eder. Besin maddelerinde eksiklikler genel sağlığınızı ve üreme sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.B-6 Vitamini doğurganlığı birden fazla şekilde etkiliyor. Adet döngünüz iki aşamadan oluşur - foliküler faz ve luteal faz. , B-6 vitamininin vücuda hamilelik için hazırlanmasında kilit bir hormon olan progesteron seviyelerini yükseltebileceği vurgulanıyor. B6 vitamini Vücut proteinlerinin, yapısal bileşiklerin, sinir sistemindeki kimyasal vericilerin, kırmızı kan hücrelerinin ve prostaglandinlerin oluşumunun karmaşık işlemlerinin bir parçasıdır. Vücudun sabit bir hormonal ve bağışıklık sistemini sürdürmesi de gereklidir. Araştırmalar, B 6 vitamini takviyesinin, kadınların doğurganlık sağlığı ile ilgili bir çok sorunu için faydalı olabileceğini göstermiştir.









B6 Vitamini eksikliği belirtileri ; Enerji eksikliği ve kronik yorgunluk ,Yüksek amino asit homosistein düzeyleri , Depresyon, sinirlilik ve kaygı gibi ruh halindeki değişiklikler, Kas ağrıları,anemi semptomlarının kötüleşmesi,migren ve kronik ağrı gibi nöro-psikiyatrik bozukluklar içerir. Yüksek seviyelerde amino asit Homosistein kendi kendinize tespit edebileceğiniz hiçbir semptomlara neden olmaz, ancak testler vücudunuzda bu amino asit seviyesinin yüksek olup olmadığını söyleyebilir. Ve bu yüksek seviyeler doğrudan B6 vitamini eksikliği ile bağlantılıdır. B vitaminleri, yaşamı değiştiren fiziksel ve psikolojik işlevlerde önemli bir rol oynamaktadır. Hepsinin sağlıklı bir metabolizma, sinir ve karaciğer fonksiyonunun yanı sıra cilt ve göz sağlığının yanı sıra iyi enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olmada hayati bir rolü vardır. Belirttiğimiz septomlara sahipseniz en kısa zamanda bir hekime görünmenizi tavsiye ediyoruz.









B6 vitamininin doğurganlık dışında faydaları


B-6 Vitamini, vücudunuzun bağışıklık ve merkezi sinir sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için ihtiyaç duyduğu bir besindir. B6 vitamini eksikliği genellikle B12 vitamini ve folik asit gibi diğer B kompleks vitaminlerinin düşük konsantrasyonları ile ilişkilidir . Merkezi sinir sistemi bozuklukları ayrıca demans ve Alzheimer de dahil olmak üzere B vitamini eksikliğiyle de ilişkilidir. B12 eksikliği merkezi ve periferik sinir sistemi hasarının bilinen bir nedenidir. Dermatit olarak da adlandırılan cilt iltihabı, B-6 vitamin eksikliğinin bir işareti olarak gelişebilir. B6 vitamin eksikliği böbrek hastalığına, İnflamatuar barsak hastalıkları - Crohn hastalığı ve ülseratif kolite, Sindirim bozuklukları - çölyak hastalığına, Romatoid artrite, Kanser veya kronik inflamasyona nedne olabilir.B vitaminlerinin bazıları (B2, B6, B9 ve B12) beyin metabolizmasını etkiler ve depresyon ve davranış bozuklukları gibi psikiyatrik hastalıklara katkıda bulunur .B vitaminleri, vücutta çok çeşitli metabolik süreçler için çok önemli olan bir grup suda çözünür vitamin içermektedir. Vücut çoğunu depolayamıyor, bu yüzden diyetinize yeterince aldığınızdan emin olun



B6 vitamini eksikliği luteal faz üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.



B6 vitamini eksikliği de sizin için psikolojik bir etkiye sahip olacak, ruh hali değişimlerine neden olduğu bilinmektedir. Bu da yine B6 vitamini eksikliğinin hormonal dengenizi büyük ölçüde etkilediği gerçeğine bağlanıyor.B6 Vitamini eksikliği de zayıf spermle sonuçlanır ve dişi yumurta kalitesini etkiler . Bu yüzden bu vitamin hem kadın hem de erkek için önemlidir. Luteal evre, adet ve üreme evresinin çok önemli bir aşamasıdır.Bu aşama sadece doğurganlık için değil aynı zamanda genel sağlığınız için de önemlidir. Vücudunuzu başka bir döngü için hazırlar. B6 vitamini eksikliği luteal faz üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu aşamada resme bir çok hormon gelir. Bu hormonların etkili işleyişi için, B6 vitamini dahil, doğru besinlere sahip olmanız önemlidir.Şimdi B6 vitamini önemini ve aynı eksikliğin etkisini belirlediğimize göre, hamile kalma ve doğurganlığı nasıl artırabileceği konusuna değinelim.




Yukarıda bahsedildiği gibi, B6 vitamini hormonlarımızın dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar. B6 Vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketmek üremedeki iki kilit oyuncu olan östrojen ve progesteron hormonlarını dengeleyebilir.Servikal mukus , spermin yumurtaya kolay taşınmasına yardımcı olduğu için son derece önemlidir. Buna ek olarak, yumurta ve spermleri besler ve korur. B6 Vitamini servikal mukus oluşumunda yardımcı olur.B6 Vitamini luteal fazı güçlendirdiği bilinmektedir. Bu, uterusunuzu hamilelik faktörlerine karşı daha duyarlı hale getirdiği anlamına gelir. Vücudunuzdaki yeterli miktarda B6 Vitamini uterusun astarını güçlendiren ve progesteron seviyelerini artıran hormonlar üreterek hamile kalma şansınızı arttırır. Araştırmalar B6 vitamininin libidoyu veya cinsel dürtüleri artırabileceğini göstermiştir. Bu, progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanmaktadır B6 vitamini kullananlar yada kullanacaklar takviye almdan önce mutlaka hekime danışmalıdır.





B vitamini eksikliği düzensiz adet döngüsü, kötü yumurta gelişimi ve progesteron dengesizliğine yol açabilir. Erkeklerde B12 vitamini eksikliği düşük sperm sayısına neden olabilir ve bu da infertilite problemleri yaratır.Her iki partnerin de diyetlerinde yeterli B vitamini almaları önemlidir. B vitamini sağlık için bir güç merkezidir, bu nedenle, özellikle doğurganlık sağlığınızı artırmak söz konusu olduğunda, uygun seviyelerin korunması esastır. B vitamini kompleksi takviyesi, riboflavin, folik asit, pantotenik asit, niasin, B6, biotin, B12 ve tiamin içeren sekiz B vitaminine sahiptir. Besine dayalı diyetle yeterli B vitamini almak genellikle kolay olmakla birlikte, kısıtlı veya zayıf diyetleri olan kişiler takviye almaktan faydalanabilir.Diyette önerilen miktarının yaş ve cinsiyete dayalı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı tıbbi durumlar önerilen günlük B vitamini kompleksi miktarını etkileyebilir.B vitaminleri yaygın gıdalarda kolayca bulunabilir. Somon, yoğurt, alabalık, süt, ton balığı veya istiridye gibi besinler B vitamini bakımından zengindir. Tahıllar da bu vitaminle zenginleştirilir, bu nedenle günlük alımın sağlandığından emin olmak için uygun bir diyet yapmak zor olmamalıdır.


B6 vitamini hangi besinlerde bulunur ?


B6 Vitamini çok çeşitli yiyeceklerde bulunur . Yemekler arasında hindi, balık, yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, buğday tohumu, soya fasulyesi, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, muz, avokado, yumurta, süt, yer fıstığı ve patates yer alır.B6 Vitamini doğurganlık dozu erkekler ve kadınlar için değişir. “Doğurganlık için ne kadar B6 vitamini almalısınız?” Diye düşünüyorsanız, işte cevabı. Diyetinize göre, erkekler 1.4mg B6 Vitamini almalı ve kadınlar 1.2mg almalıdır.Aynı şey takviyeleri için de geçerlidir. Takviyelerle günlük B6 vitamini dozu, erkekler için 1.4mg ve kadınlar için 1.2mg olmalıdır. Sentetik, laboratuar yapımı takviyeleri yerine gıda bazlı veya organik takviyeleri aradığınızdan emin olun. Gıda bazlı takviyeler daha doğaldır ve vücut tarafından daha iyi emilir. Çok fazla şey sizin için kötü olabilir ve aynı şey B6 vitamini için de geçerlidir. Bazı durumlarda, B6 vitamini mide ağrısı, bulantı, iştahsızlık, yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir. Daha önce belirttiğimiz gibi takviye almadan önce
hekime danışınız.




Bazı durumlar veya alışkanlıklar vücudunuzdaki B6 vitamin seviyesini düşürebilir. Stres bir çok hastalık, bozukluk ve eksiklik için bilinen bir suçludur. Strese maruz kalmayın stresinizi yönetin.Aşırı kahve ya da kafeinli ürün tüketimi de B6 vitamini eksikliğine neden olabilir. Kahve alımınızı günde bir fincandan fazla olmayacağınızdan emin olun. Papatya çayı, lavanta çayı veya diğer bitki çayları gibi daha sağlıklı içeceklere geçebilirsiniz.Aşırı işlenmiş yiyecekleri tüketmeyi bırakın. Bunun yerine, vitamin ve mineral bakımından zengin, sağlıklı ve sağlıklı bir diyete geçin.B 6 Vitamini , hücrelerin çoğalmasında hayati bir rol oynar; bu, sağlıklı hamilelikler, bağışıklık sistemi işlevi, mukozalar ve kırmızı kan hücreleri için çok önemlidir. B 6 vitamini bakımından zengin yiyecekler kepekli tahıllar, baklagiller, fındık ve tohumlar, muz, ton balığı, hindi ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Vücuttaki B 6 vitamini düzeyleri magnezyum alımına yakından bağlı olduğu için, bu mineral bakımından zengin bir diyet yediğinizden emin olmak da önemlidir.Besin takviyelerinin kullanımı ve bunların hem erkek hem de kadın doğurganlığı üzerindeki faydalı etkileri hakkında çok fazla bilimsel bilgi bulunmaktadır. Göreceğiniz gibi, bu takviyeler hormonlarınızı yeniden dengelemenizde, sizi ve eşinizin genel sağlık durumunun iyileştirilmesinde çok etkili olabilir.