*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Ayvann Faydaları ve Zararları
Ayvanın faydaları ve zararları konusunda sizlere bilmek istediğiniz ve merak ettiğiniz bilgileri sunuyorum.
Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir meyvedir.
Ortalama 100 gram ayvanın, besin ve kalori değerleri şöyledir.
Su 83.8 gr, kalori 57, Kcalprotein 0.4 gr, yağ 0.1 gr, karbonhidrat 15.3 gr, kalsiyum 11 mg, demir 0.7 mg, fosfor 17 mg, potasyum 197 mg, sodyum 4 mg, A vitamini 40 mg, C vitamini 15 mg dır.
Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ayvanın, kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu söylüyor ve yararlarını şöyle sıralıyor.
Ayvanın Yararları :
* Ayvanın meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir.
* Ayva meyveleri, kalbe kuvvet verir ve rahatlatır.
* Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir.
* Harareti ve ishali keser.
* Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
* Vücut gelişimine yardım eder.
* Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir,
* Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.
* Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
* Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Cinsel isteği artırır.
* Tereyağında pişirilen ayva, nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
* Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser.
* Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.
* Ayva kokusu, kalp ve dimağı kuvvetlendirir.
* Ayva hoşafı, yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.
* Ayva varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler.
* Ayva hoşafı, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Gece uyurken ağızdan salya gelmesini önler.
* Ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
* Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.
* Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilir.
* Ayva suyu, aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
* Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.
* Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
* Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
* Grip ve nezle için çok etkilidir.
* Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
* Ayva, böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine. deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva iyi gelir.
* Ayva suyu, efham ve vesveseye iyi gelir.
* Göz enfeksiyonlarına karşı, ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyu ile günde birkaç kez yıkanır.
* Ayvanın üzerindeki tüyler, kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
* Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır.
* Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir.
Ayvanın Zararları :
* Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar yememelidir.
* Çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto veya jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur.
Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir meyvedir.
Ortalama 100 gram ayvanın, besin ve kalori değerleri şöyledir.
Su 83.8 gr, kalori 57, Kcalprotein 0.4 gr, yağ 0.1 gr, karbonhidrat 15.3 gr, kalsiyum 11 mg, demir 0.7 mg, fosfor 17 mg, potasyum 197 mg, sodyum 4 mg, A vitamini 40 mg, C vitamini 15 mg dır.
Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ayvanın, kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğunu söylüyor ve yararlarını şöyle sıralıyor.
Ayvanın Yararları :
* Ayvanın meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir.
* Ayva meyveleri, kalbe kuvvet verir ve rahatlatır.
* Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir.
* Harareti ve ishali keser.
* Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
* Vücut gelişimine yardım eder.
* Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir,
* Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.
* Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
* Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Cinsel isteği artırır.
* Tereyağında pişirilen ayva, nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
* Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser.
* Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.
* Ayva kokusu, kalp ve dimağı kuvvetlendirir.
* Ayva hoşafı, yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.
* Ayva varise iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği önler.
* Ayva hoşafı, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Gece uyurken ağızdan salya gelmesini önler.
* Ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
* Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir.
* Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilir.
* Ayva suyu, aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
* Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.
* Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
* Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
* Grip ve nezle için çok etkilidir.
* Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
* Ayva, böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, mide ülserine. deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva iyi gelir.
* Ayva suyu, efham ve vesveseye iyi gelir.
* Göz enfeksiyonlarına karşı, ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyu ile günde birkaç kez yıkanır.
* Ayvanın üzerindeki tüyler, kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
* Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır.
* Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir.
Ayvanın Zararları :
* Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar yememelidir.
* Çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto veya jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur.