Uzman SühaN
Administrator
Ayçiçeği çekirdeğinin faydaları nelerdir ?
Ayçiçeği çekirdeği , güneşin seyrini takip etmek için gün boyu dönen ayçiçeğinin büyük yuvarlak merkezinden elde edilir. Küçük boyutlarına rağmen, ayçiçeği tohumu yoğun bir vitamin ve mineral kaynağı ve esansiyel yağlardır. Sadece harika bir atıştırmalık değil, ayçiçeği tohumu ( çekirdeği ) sıra dışı sağlık yararları sunar. Besleyici ayçiçeği tohumu, kalbiniz ve saçlarınız için iyidir. Uyku, ruh hali ve erkek doğurganlığını da geliştirebilirler. Parkinson hastalığı riskini azaltırlar, kilo yönetimine yardımcı olurlar ve doğum kusurları riskini azaltırlar. Ayçiçek yağı cildi nemlendirir ve ozonize olduğunda mantar tırnak enfeksiyonlarını tedavi edebilir.Bu gevrek tohumlar, A, E ve B1 ve 6, folat ve niasin gibi mükemmel bir sağlık kaynağıdır. 100 gramlık bir porsiyon yaklaşık 35.17 gram E vitamini içerir. Bunlar iyi miktarlarda bakır, manganez, selenyum, magnezyum ve fosfor içerir. Ayçiçeği çekirdeğinin sağlığaolan faydalarını öğrenemke için makalemizi okumaya devam edin..
Ayçiçeği Tohumu sağlık yararları arasında ; kolesterol seviyelerini artırmak, kemik sağlığını desteklemek, sağlıklı bir detoksifikasyonu teşvik etmek, cilt sağlığını desteklemek, iyi bir protein kaynağı sunmak , kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olmak, kansere karşı korunmada yardımcı olmak, hipertansiyonu kolaylaştırmak, saçların büyümesini ve parlaklığını artırmaya yardımcı olmayı içerir. Ve kan şekerini kontrol etmeye yardım eder.Diyet lifinin yüksek içeriği nedeniyle, ayçiçeği çekirdeği, yiyecekleri sindirmeye ve hatta kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliği kardiyovasküler, sinir ve bağışıklık sistemini etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kaslar ve iskelet sistemi de uygun işlev için magnezyum gerektirir. Ayçiçeği çekirdeği magnezyumun iyi bir kaynağıdır.
Ayçiçeği tohumları, önemli bir besin maddesi olan selenyum içerir. Çalışmalar, antioksidan fonksiyonda bir rol oynadığını ve vücutta kızarıklık ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Ayrıca son zamanlarda tiroid hormon metabolizmasında kritik rolü için tanımlanmıştır. Selenyum ayrıca hasar görmüş hücrelerde DNA onarımını teşvik etme kabiliyeti ile de dikkat çekmiştir. Bir çok yararlı fındık ve tohum gibi ayçiçeği çekirdeği, zengin bir yağ kaynağıdır, bu durumda tekli doymamış ve çoklu doymamış olanlar. Bunlar, kardiyovasküler hastalık için bilinen bir risk faktörü olan (kötü kolesterol olarak bilinen) LDL seviyelerini azaltmak için bilinmektedir. Ayçiçeği tohumu da lifler açısından zengindir.Ayçiçeği tohumları, sağlığınız için hayati öneme sahip olan E vitamini açısından zengindir. Ayçiçeği tohumu çinko içerir, erkek doğurganlığı için önemli bir mineral.
Ayçiçeği tohumu yağının cildinizin kurumasını engelleyebileceğini biliyor muydunuz? Ayçiçek yağı, cildinizde koruyucu bir bariyer oluşturarak, nemin kaçmasını engelleyerek hidrasyonu artırır.Kemik mineralizasyonunu sağlayan magnezyum , fosfor ve bakır mineralleridir. Kemik mineralizasyonu, kemiğin ağırlık taşıma sorumluluklarını desteklemek için belirli bir yoğunluğa sahip olmasını garantilemek üzere ayarlanmış bir mekanizmadır. Uygun mineralizasyon olmadan, kemik yapısal olarak zayıftır ve kolay kırılmalara eğilimlidir. Yani ayçiçeği çekirdeği kemik sağlığını destekler. Günlük yemek planlarının bir parçası olarak yüksek miktarda fındık ve tohum içeren diyetler, daha düşük diyabet gelişimi, diyabetin kötüleşmesinden kaynaklanan komplikasyonlar ve genel kan şekeri yönetimi ile pozitif bir ilişki göstermiştir . Bu durumda, ayçiçeği tohumu, kan şekerinin kan içerisine emilimini yavaşlatan lifle yüklenirken, magnezyum insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur.
Selenyum, vücuttaki atık maddelerin giderilmesinde yardımcı olarak, birçok biyolojik işlemde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayçiçeği çekirdeği iyi bir selenyum kaynağıdır. Ayçiçeği tohumları, cilt sağlığı ve bakımında önemli bir rol oynayan mükemmel bir E Vitamini kaynağıdır . E vitamini, UV ışınlarının neden olduğu cilt hücrelerine oksidatif hasarı azaltır. E vitamini, kozmetik sektöründe cilt sağlığını desteklemek için yaygın olarak kullanılır, oral tüketimi de sizin için en iyi yoldur. Yani cilt güzelliğinizi korumak için ılımlılıkla ayçiçeği çekirdeği tüketin. Ayçiçeği tohumu çok yüksek bir yağ içeriğine sahiptir ve bu da onları çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların ana kaynağı haline getirir. Her iki yağ da genel sağlık için mükemmeldir.
Ayçiçeği tohumu, yağda çözünen bir antioksidan olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini, serbest radikallerin etkilerini nötralize ederek, yağ içeren yapıların ve moleküllerin zarar görmesini önler. Anti-inflamatuar özellikler astım, osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını azaltır. Ayçiçeği tohumu, bağışıklık tepkisini güçlendirir, böylece belirli kanserlerin riskini azaltır. Ayçiçeği tohumlarındaki E vitamini ve yüksek lif içeriği, kolon kanseri olasılığını azaltır. Ayçiçeği tohumlarındaki selenyum, kanser hücrelerini inhibe ederek hasarlı hücrelerin DNA onarımını ve sentezini indükler. Ayçiçeği tohumu, menopoza giren kadınlarda sıcak basmaların şiddetini ve sıklığını azaltabilir, böylece diyabetik komplikasyonların gelişmesini azaltabilir.
Ayçiçeği tohumu da kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışmalar, iyi miktarda E vitamini tüketen kişilerin kalp krizi nedeniyle ölme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayçiçeği tohumu kandaki kolesterol seviyelerini azaltır. E vitamini de serbest radikallerin kolesterolü oksitlemesini önler. Oksitlenmiş kolesterol kan damarlarına yapışır ve ateroskleroz sürecini başlatır, bu da atardamarları tıkayarak kalp krizi ve felce neden olabilir. Ayçiçeği tohumu, lif ve B vitaminlerinden zengidir . Buda sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. B vitaminleri, makro besinlerin daha verimli bir şekilde parçalanmasını sağlar. Bunların ikisi de kilo verme sürecinde yardımcı olur ve kalori kısıtlıyken enerji seviyesini yüksek tutmaya yardımcı olabilir.
Ayçiçeği tohumlarının sinirleri yatıştırdığı ve stres ve migren rahatlattığı bilinmektedir. Ayçiçeği tohumu kemik mineral yoğunluğu kaybını önleyen kalsiyum, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Ayçiçeği tohumlarında bulunan bakır, eklemlerde ve kemiklerde kuvvet ve esneklik sağlayan kolajen ve elastinin çapraz bağlanmasına yardımcı olur. Düzenli ayçiçeği çekirdeği tüketimi cilde parlaklık katar. Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan besinler, kırışıklıkların ve ince çizgilerin izlerini ve görünümünü önler. Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan E vitamini, aynı zamanda saç ve tırnaklara da fayda sağlar. Magnezyum, vücuttaki yüzlerce enzimatik reaksiyon için gerekli olan temel bir mineraldir . Yeterli magnezyum olmadan, birçok fizyolojik süreç başarısız olmaya başlar. Örneğin, magnezyum enerji metabolizması, yeni DNA'nın oluşturulması, antioksidan glutatyon üretimi, kemik ve hücre zarlarına yapı kazandırılması, iyonların hücre zarları boyunca taşınması ve hücreler arasında sinyal verilmesi açısından önemlidir . Bu fizyolojik süreçler için çok önemli bir rol oynadığından, sağlık sorunlarından kaçınmak için diyetinizde yeterli miktarda magnezyum almak önemlidir. Ayçiçeği çekirdeği magnezyum açısından zengindir.
E vitamini bir antioksidandır ve ayçiçeği tohumu gibi daha fazla E vitamini içeren besinleri tüketmek birçok hastalık riskini azaltabilir. E vitamini antioksidan güçleri de cildin yaşlanmanın ve güneşin verdiği hasarın etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir . Ayçiçeği tohumlarındaki selenyum , milyonlarca insanın mücadele ettiği tiroid fonksiyonunun düzelmesine yardımcı olabilir . B-6 ve magnezyum içeriği daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir . Ayçiçeği tohumlarının sağlık yararları çoktur, ancak çoğu insan onlardan haberdar değildir. Küçük olsa da, tohumlar, selenyum ve E vitamini de dahil olmak üzere, sağlığın korunmasında hayati öneme sahip olan önemli vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayçiçeği tohumu inanılmaz derecede iyidir ve birçok besinsel fayda sağlar, ancak tüketilen her şey gibi onlar da ılımlılıkla tüketilmelidir. Vücuttaki hormonların salgılanması tiroid bezi tarafından düzenlenir. Bu bezdeki disfonksiyonun tiroid hastalıkları olarak bilinen bir duruma neden olduğu bilinmektedir. Bu disfonksiyon, sağlığa zararlıdır, çünkü birçok başka semptomlara neden olur. Çalışmalar, ayçiçeği tohumlarının tüketilmesinin tiroid bezinin optimum düzeyde çalışmasına neden olduğunu göstermiştir Görüldüğü üzere ayçiçeği çekirdeğinin sağlımıza sayırısz faydası vardır. Genel sağlığınıza katkıda bulunmak için ayçiçeği çekirdeğini ılımlılıkla tüketin..
Ayçiçeği Tohumu sağlık yararları arasında ; kolesterol seviyelerini artırmak, kemik sağlığını desteklemek, sağlıklı bir detoksifikasyonu teşvik etmek, cilt sağlığını desteklemek, iyi bir protein kaynağı sunmak , kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olmak, kansere karşı korunmada yardımcı olmak, hipertansiyonu kolaylaştırmak, saçların büyümesini ve parlaklığını artırmaya yardımcı olmayı içerir. Ve kan şekerini kontrol etmeye yardım eder.Diyet lifinin yüksek içeriği nedeniyle, ayçiçeği çekirdeği, yiyecekleri sindirmeye ve hatta kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliği kardiyovasküler, sinir ve bağışıklık sistemini etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kaslar ve iskelet sistemi de uygun işlev için magnezyum gerektirir. Ayçiçeği çekirdeği magnezyumun iyi bir kaynağıdır.
Ayçiçeği tohumları, önemli bir besin maddesi olan selenyum içerir. Çalışmalar, antioksidan fonksiyonda bir rol oynadığını ve vücutta kızarıklık ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Ayrıca son zamanlarda tiroid hormon metabolizmasında kritik rolü için tanımlanmıştır. Selenyum ayrıca hasar görmüş hücrelerde DNA onarımını teşvik etme kabiliyeti ile de dikkat çekmiştir. Bir çok yararlı fındık ve tohum gibi ayçiçeği çekirdeği, zengin bir yağ kaynağıdır, bu durumda tekli doymamış ve çoklu doymamış olanlar. Bunlar, kardiyovasküler hastalık için bilinen bir risk faktörü olan (kötü kolesterol olarak bilinen) LDL seviyelerini azaltmak için bilinmektedir. Ayçiçeği tohumu da lifler açısından zengindir.Ayçiçeği tohumları, sağlığınız için hayati öneme sahip olan E vitamini açısından zengindir. Ayçiçeği tohumu çinko içerir, erkek doğurganlığı için önemli bir mineral.
Ayçiçeği tohumu yağının cildinizin kurumasını engelleyebileceğini biliyor muydunuz? Ayçiçek yağı, cildinizde koruyucu bir bariyer oluşturarak, nemin kaçmasını engelleyerek hidrasyonu artırır.Kemik mineralizasyonunu sağlayan magnezyum , fosfor ve bakır mineralleridir. Kemik mineralizasyonu, kemiğin ağırlık taşıma sorumluluklarını desteklemek için belirli bir yoğunluğa sahip olmasını garantilemek üzere ayarlanmış bir mekanizmadır. Uygun mineralizasyon olmadan, kemik yapısal olarak zayıftır ve kolay kırılmalara eğilimlidir. Yani ayçiçeği çekirdeği kemik sağlığını destekler. Günlük yemek planlarının bir parçası olarak yüksek miktarda fındık ve tohum içeren diyetler, daha düşük diyabet gelişimi, diyabetin kötüleşmesinden kaynaklanan komplikasyonlar ve genel kan şekeri yönetimi ile pozitif bir ilişki göstermiştir . Bu durumda, ayçiçeği tohumu, kan şekerinin kan içerisine emilimini yavaşlatan lifle yüklenirken, magnezyum insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur.
Selenyum, vücuttaki atık maddelerin giderilmesinde yardımcı olarak, birçok biyolojik işlemde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayçiçeği çekirdeği iyi bir selenyum kaynağıdır. Ayçiçeği tohumları, cilt sağlığı ve bakımında önemli bir rol oynayan mükemmel bir E Vitamini kaynağıdır . E vitamini, UV ışınlarının neden olduğu cilt hücrelerine oksidatif hasarı azaltır. E vitamini, kozmetik sektöründe cilt sağlığını desteklemek için yaygın olarak kullanılır, oral tüketimi de sizin için en iyi yoldur. Yani cilt güzelliğinizi korumak için ılımlılıkla ayçiçeği çekirdeği tüketin. Ayçiçeği tohumu çok yüksek bir yağ içeriğine sahiptir ve bu da onları çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların ana kaynağı haline getirir. Her iki yağ da genel sağlık için mükemmeldir.
Ayçiçeği tohumu, yağda çözünen bir antioksidan olan mükemmel bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini, serbest radikallerin etkilerini nötralize ederek, yağ içeren yapıların ve moleküllerin zarar görmesini önler. Anti-inflamatuar özellikler astım, osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını azaltır. Ayçiçeği tohumu, bağışıklık tepkisini güçlendirir, böylece belirli kanserlerin riskini azaltır. Ayçiçeği tohumlarındaki E vitamini ve yüksek lif içeriği, kolon kanseri olasılığını azaltır. Ayçiçeği tohumlarındaki selenyum, kanser hücrelerini inhibe ederek hasarlı hücrelerin DNA onarımını ve sentezini indükler. Ayçiçeği tohumu, menopoza giren kadınlarda sıcak basmaların şiddetini ve sıklığını azaltabilir, böylece diyabetik komplikasyonların gelişmesini azaltabilir.
Ayçiçeği tohumu da kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışmalar, iyi miktarda E vitamini tüketen kişilerin kalp krizi nedeniyle ölme riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayçiçeği tohumu kandaki kolesterol seviyelerini azaltır. E vitamini de serbest radikallerin kolesterolü oksitlemesini önler. Oksitlenmiş kolesterol kan damarlarına yapışır ve ateroskleroz sürecini başlatır, bu da atardamarları tıkayarak kalp krizi ve felce neden olabilir. Ayçiçeği tohumu, lif ve B vitaminlerinden zengidir . Buda sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. B vitaminleri, makro besinlerin daha verimli bir şekilde parçalanmasını sağlar. Bunların ikisi de kilo verme sürecinde yardımcı olur ve kalori kısıtlıyken enerji seviyesini yüksek tutmaya yardımcı olabilir.
Ayçiçeği tohumlarının sinirleri yatıştırdığı ve stres ve migren rahatlattığı bilinmektedir. Ayçiçeği tohumu kemik mineral yoğunluğu kaybını önleyen kalsiyum, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Ayçiçeği tohumlarında bulunan bakır, eklemlerde ve kemiklerde kuvvet ve esneklik sağlayan kolajen ve elastinin çapraz bağlanmasına yardımcı olur. Düzenli ayçiçeği çekirdeği tüketimi cilde parlaklık katar. Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan besinler, kırışıklıkların ve ince çizgilerin izlerini ve görünümünü önler. Ayçiçeği çekirdeğinde bulunan E vitamini, aynı zamanda saç ve tırnaklara da fayda sağlar. Magnezyum, vücuttaki yüzlerce enzimatik reaksiyon için gerekli olan temel bir mineraldir . Yeterli magnezyum olmadan, birçok fizyolojik süreç başarısız olmaya başlar. Örneğin, magnezyum enerji metabolizması, yeni DNA'nın oluşturulması, antioksidan glutatyon üretimi, kemik ve hücre zarlarına yapı kazandırılması, iyonların hücre zarları boyunca taşınması ve hücreler arasında sinyal verilmesi açısından önemlidir . Bu fizyolojik süreçler için çok önemli bir rol oynadığından, sağlık sorunlarından kaçınmak için diyetinizde yeterli miktarda magnezyum almak önemlidir. Ayçiçeği çekirdeği magnezyum açısından zengindir.
E vitamini bir antioksidandır ve ayçiçeği tohumu gibi daha fazla E vitamini içeren besinleri tüketmek birçok hastalık riskini azaltabilir. E vitamini antioksidan güçleri de cildin yaşlanmanın ve güneşin verdiği hasarın etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir . Ayçiçeği tohumlarındaki selenyum , milyonlarca insanın mücadele ettiği tiroid fonksiyonunun düzelmesine yardımcı olabilir . B-6 ve magnezyum içeriği daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir . Ayçiçeği tohumlarının sağlık yararları çoktur, ancak çoğu insan onlardan haberdar değildir. Küçük olsa da, tohumlar, selenyum ve E vitamini de dahil olmak üzere, sağlığın korunmasında hayati öneme sahip olan önemli vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayçiçeği tohumu inanılmaz derecede iyidir ve birçok besinsel fayda sağlar, ancak tüketilen her şey gibi onlar da ılımlılıkla tüketilmelidir. Vücuttaki hormonların salgılanması tiroid bezi tarafından düzenlenir. Bu bezdeki disfonksiyonun tiroid hastalıkları olarak bilinen bir duruma neden olduğu bilinmektedir. Bu disfonksiyon, sağlığa zararlıdır, çünkü birçok başka semptomlara neden olur. Çalışmalar, ayçiçeği tohumlarının tüketilmesinin tiroid bezinin optimum düzeyde çalışmasına neden olduğunu göstermiştir Görüldüğü üzere ayçiçeği çekirdeğinin sağlımıza sayırısz faydası vardır. Genel sağlığınıza katkıda bulunmak için ayçiçeği çekirdeğini ılımlılıkla tüketin..