BeyazMelek
Daimi Üye
Ayçekirdeğindeki Fitosteroller Kolesterolü Düşürüyor
Bu konu; ayçekirdeği kolestrolü düşürüyor hakkında bilgi vermektedir
Ayçekirdeği alarak hem eğlenceli bir atıştırmalık hem de sağlık satın alıyorsunuz. Başlayınca bırakılamayan tatlardan ayçekirdeği vücudumuz için mükemmel besin kaynaklarını taşıyor. Birçok hastalığı vücuttan def eden ayçekirdeğini bir de bu yönüyle tanıyalım mı?
Fitosteroller kimyasal yapısı kolesterole çok benzeyen ve beslenme düzeninde yeterli miktarda alındığında, kan kolesterolü düzeyini azalttığına, bağışıklığı güçlendirdiğine ve belirli kanser türleri riskini azalttığına inanılan, bitkilerde bulunan bileşiklerdir.
Fitosterollerin yararlı etkileri o kadar güçlüdür ki, yağlı tohumlardan çıkarılarak, kolesterol düşürücü gıdalar olarak pazarlanan tereyağı muadili ürünler gibi işlenmiş gıdalara eklenmektedir. Ama toprak ananın kabuklu yemişleri ve tohumları doğal olarak bu kadar zengin fitosterol ve kalp koruyucu lif, mineral ve sağlıklı yağ- kaynağıyken, neden taklit tereyağı ile yetinelim ki?
Journal of Agricultural and Food Chemistryde yayımlanan bir araştırmada, araştırmacılar Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumlarda ne kadar fitosterol bulunduğunu gösterdi.
Atıştırmalık olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumların arasında, ayçekirdeği ve şamfıstığının fitosteroller açısından en zengin olduğu görülürken (270-289 mg/100 g), bunları kabak çekirdeği izliyordu (265 mg/100 g).
Ayçekirdeği yılın her döneminde marketlerinizde farklı markalar altında bulunmaktadır.
Türkiyedeki ayçekirdekleri genellikle kabuklu şekilde, hem açık hem de paketli olarak satılmaktadır. Açık kuruyemişler bölümünden alabileceğiniz tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, ayçekirdeği kaplarının kapalı ve marketin devir hızının iyi olduğundan, yani çekirdeklerin azami tazelikte olduğundan emin olmalısınız.
Kabuklu çekirdek satın alırken, rengi sarımsı olanları almaktan kaçının, çünkü bunlar büyük olasılıkla bayattır. Ayrıca ayçekirdeğini açık olarak alıyorsanız, hala taze ve bozulmamış olduğundan emin olmak için koklayın.
Ayçekirdeğinin yağ içeriği yüksek olduğu ve bozulmaya meyilli olduğu için, buzdolabında hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Dondurucuda saklanması da mümkündür, çünkü düşük sıcaklık dokusunu ya da tadını büyük ölçüde etkilemeyecektir.
Ayçekirdeği alarak hem eğlenceli bir atıştırmalık hem de sağlık satın alıyorsunuz. Başlayınca bırakılamayan tatlardan ayçekirdeği vücudumuz için mükemmel besin kaynaklarını taşıyor. Birçok hastalığı vücuttan def eden ayçekirdeğini bir de bu yönüyle tanıyalım mı?

Fitosteroller kimyasal yapısı kolesterole çok benzeyen ve beslenme düzeninde yeterli miktarda alındığında, kan kolesterolü düzeyini azalttığına, bağışıklığı güçlendirdiğine ve belirli kanser türleri riskini azalttığına inanılan, bitkilerde bulunan bileşiklerdir.
Fitosterollerin yararlı etkileri o kadar güçlüdür ki, yağlı tohumlardan çıkarılarak, kolesterol düşürücü gıdalar olarak pazarlanan tereyağı muadili ürünler gibi işlenmiş gıdalara eklenmektedir. Ama toprak ananın kabuklu yemişleri ve tohumları doğal olarak bu kadar zengin fitosterol ve kalp koruyucu lif, mineral ve sağlıklı yağ- kaynağıyken, neden taklit tereyağı ile yetinelim ki?
Journal of Agricultural and Food Chemistryde yayımlanan bir araştırmada, araştırmacılar Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumlarda ne kadar fitosterol bulunduğunu gösterdi.
Atıştırmalık olarak tüketilen kabuklu yemişler ve tohumların arasında, ayçekirdeği ve şamfıstığının fitosteroller açısından en zengin olduğu görülürken (270-289 mg/100 g), bunları kabak çekirdeği izliyordu (265 mg/100 g).
Ayçekirdeği yılın her döneminde marketlerinizde farklı markalar altında bulunmaktadır.
Türkiyedeki ayçekirdekleri genellikle kabuklu şekilde, hem açık hem de paketli olarak satılmaktadır. Açık kuruyemişler bölümünden alabileceğiniz tüm diğer ürünlerde olduğu gibi, ayçekirdeği kaplarının kapalı ve marketin devir hızının iyi olduğundan, yani çekirdeklerin azami tazelikte olduğundan emin olmalısınız.
Kabuklu çekirdek satın alırken, rengi sarımsı olanları almaktan kaçının, çünkü bunlar büyük olasılıkla bayattır. Ayrıca ayçekirdeğini açık olarak alıyorsanız, hala taze ve bozulmamış olduğundan emin olmak için koklayın.
Ayçekirdeğinin yağ içeriği yüksek olduğu ve bozulmaya meyilli olduğu için, buzdolabında hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Dondurucuda saklanması da mümkündür, çünkü düşük sıcaklık dokusunu ya da tadını büyük ölçüde etkilemeyecektir.