Aşılama sonrası kasıklarda ağrı ve vajinal akıntı

Uzman SühaN

Administrator
Aşılama sonrası kasıklarda ağrı ve vajinal akıntı
Aşılama yöntemi günümüzde çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisinden önce gelen etkili bir tedavidir.Tedavi sonucu genellikle olumlu olan aşılamanın başarı oranı %15 tir.Bu oranı kadının yaşı,erkeği spermi,kadının yumurta rezervi gibi durumlar etkiliyebilir.Aşılama ile gebe kalan bir bayanın merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum.Aşılama sürecinde kasıklarda ağrı,belde ağrı,ve vajianl akıntılar lekelenmeler..Bu belirtiler bayanlar için acaba hamilemiyim yok sa gebe kalmadımmı gibi sorularla merak uyandırıyor.Aşılama sürecinde neler neden oluyor buyrun detaylar yazımızda.Bu arada konumuz aşılamadan açılmışken Aşılama sonrası kanama olanlar , Aşılama tedavisinde çıkabilecek sorunlar , Aşılama ne zaman gerekir adlı konularımızıda incelemenizi öneriyoruz.


aşılama.jpg





Aşılama tedavisinde öncelikle bayanın yumurtalık rezervi değerlendiriliyor ve buna göre ilaç tedavisi uygulanıyor.Genellikle ilaç tedavisinde klomen kullanılıyor.Klomen yumurtalıkları uyararak yumurtlamayı sağlıyor.Belli bir olgunluğa geldikten sonra çatlatıcı iğne yardımıyla yumurtalar çatlatılıyor.Çatlayan yumurtanın spermle döllenmesi için erkeğin spermleri yıkanıp ayıklanıyor ve sağlıklı hareketli olanlar seçiliyor.Katater yardımıyla kadına enjekte ediliyor.Bu süreçte kadında bir takım değişimler gözlenecektir.Tedavide kullanılan ilaçlar hormon bazlı olduğu için kasıklarda ağrı batma, vajinal akıntılar yumurta akı kıvamında ve lekelenmeler olabiliyor.Bazı bayanalr lekelenmeyi görünce aşılamanın tutmadığı konusunda endişeleniyor.Bu durum ormal sevgili hanımlar aşılamanın tutup tutmamasıyla bir alakası yok.Bakın uzmanlardan derlediğimiz aşılama nasıl yapılıyor aşılamada gebelik belirtileri nelerdir ?


Aşılama yöntemi nedir?

Aşılama yöntemi uzun bir süre gebe kalmaya çalışmış fakat başarılı olamamış kadınlara uygulanan oldukça basit bir yöntemdir. Basitçe menini veya sperm hücrelerinin alınarak yöntemin çeşidine göre vajinaya veya rahmin içine bırakılması ile uygulanan aşılama işlemi sonucunda gebe kalma ihtimali yüzde 20’ye kadar artış gösterebilmektedir.

Eski bir yöntem olan meninin vajina kanalına bırakılması ancak yüzde 5’e kadar bir artış gösterdiğinden dolayı yıllar içinde etkisini kaybetmiş durumda olup şu an genellikle hayvanların üremesinde kullanılmaktadır. Popüler bir yöntem olan diğer türde ise sperm hücreleri uygun şekillerde ayrılarak gelişmiş enjektörler yardımı ile rahmin içine bırakılır ve bu şekilde daha yüksek ihtimalli döllenme sağlanmış olur.

Aşılama yöntemi zorlu bir işlem mi?

Aşılama işlemi her ne kadar basit ve hızlı olsa da yine de her halükarda öncelikle doğal gebelik yollarının denenmiş olması tavsiye edilmektedir. Gebe kalmak istenen sürenin üzerinden bir sene geçmiş ve halen olumlu sonuç alınamamış ise gerekli testlerin yapılarak aşılama yönteminin denenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aşılama yöntemi oldukça basit ve günümüz teknolojilerine göre hemen hemen hiç ağrısız bir uygulama yöntemidir.

Aşılama yöntemi hangi şartlarda uygulanır?

Aşılama yöntemi yalnızca erkekte sperm ve kadında yumurta üretimi mevcut ise uygulanabilmektedir. Eğer bu iki durumdan bir tanesinde rahatsızlık mevcut ise öncelikle bu sorunun giderilmesi sağlanarak aşılama işleminin başarıya ulaşması mümkün olacaktır. Gerekli tetkik ve tahlillerin yapılmaması durumunda kişilerin birçok kez aşılama denemesi fakat olumlu sonuç alamamasından doğabilecek psikolojik bunalımlar çifti kötü yönde etkileyebilecektir. Bu nedenle işlemi uygulayacak hekimin tüm tavsiyelerine uyularak kadın ve erkek konusunda detaylı bilginin verilmesi ve gerekli testlerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Uygulama sırasında verilen yanlış bilgiler her zaman hastanın kendi sağlığı bakımından tehlikelidir.

Aşılama tedavisi uygulanmadan evvel nelere dikkat etmelidir?

Aşılama işlemi öncesi dikkat edilmesi gereken bazı ana noktalar bulunmaktadır. Erkeğin sperm hücresinin sağlıklı ve yoğun biçimde etki edebilmesi için son 48 saat içinde hiçbir şekilde alkol, uyuşturucu ve ilacın vücuda alınmamış olması gerekmektedir. Bu tarz etken maddeler spermin yapısını etkileyebileceğinden ve bazı durumlarda enfeksiyonlara sebebiyet verebileceğinden olumsuz sonuçlar doğmasını sağlayabilecektir.

Aynı zamanda aşılama işlemi uygulanacak olan bayanın da yakın zamanda vajinal bölgeye herhangi bir krem veya losyon tarzı maddeyi uygulamamış olması gerekmektedir. Rahime ulaşılması sırasında bu tarz maddelerin kalıntıları mikrobik etkenlere sebep olabileceğinden sorun yaratmaları muhtemeldir. Operasyonun ciddiyeti unutulmayarak her durumda görevli hemşire ve doktorun talimatlarına uyulmalıdır.


Aşılama işlemi ne kadar sürer?


Aşılama işlemi yalnızca birkaç dakika sürmekte olup herhangi bir uyuşturmaya gerek duymamaktadır. Jinekolojik muayene pozisyonu alan kadının vajinal bölgesine yerleştirilen ekipmanlar enjektörün rahim içerisine sorunsuzca girmesine olanak sağlamaktadır. Yalnızca birkaç saniye içinde gerekli spermleri yerleşeceği bölgeye ileten hekim operasyonu hızlıca bitirmektedir.


Bitiminden sonra 10 ilâ 20 dakika dinlenen kişi günlük hayatına sorunsuzca devam ederek herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamaktadır. İşlem sonrası oluşabilecek negatif etkiler hekime derhal bildirilerek ciddi bir durum yaşanmadan önlem alınmalıdır.


Her ne kadar aşılama sonrası şikâyet miktarı oldukça az olsa da yine de meydana gelebilmektedir. Aşılama tedavisi başarılı sonuç vermemiş anne adaylarına en az 3 ay dinlenme veriyoruz. Anne adayı moralmen ve bedenen dinlendikten sonra tüp bebek tedavilerine başlamasına önermekteyiz.
 
Geri
Üst