Aşılama sonrası kanama olanlar

Uzman SühaN

Administrator
Aşılama sonrası kanama olanlar
aşılama sonrası lekelenme,aşılama sonrası kanama,aşılama sonrası ağrı,aşılama sonrası lekelenmesi olanlar,aşılama sonrası hamile kalanlar,aşılama sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler


aş.gif

Aşılama yapılacağı gün eğer anesteziyle aşılama planlanıyorsa en az 6-8 saat öncesinden aç kalınması gerekir. Ancak genellikle aşılama anesteziye gerek kalmadan yapılan basit bir işlemdir.

Normal şekilde muayene olabilen bir bayanın aşılama işlemi için anestezi almasına da gerek yoktur.

Aşılama işlemi jinekolojik masada gerçekleştirilir ve mümkünse kayganlaştırıcı jel kullanılmadan yerleştirilen spekulum ile rahim ağzı görünür hale getirilir ve serum fizyolojik veya kültür ortamları kullanılarak rahim ağzı temizlenir. Ardından laboratuarda hazırlanan ve konsantre edilen erkek spermleri aşılama için özel olarak yapılmış bir plastik borucuk vasıtasıyla rahim boşluğuna doğru basınçla püskürtülür.

Çok nadiren rahim ağzı geçilmesinde sıkıntılar yaşanabilir ve işlem uzayıp ağrılı hale gelebilir.

Ama genellikle aşılama son derece kolay bir şekilde gerçekleşir ve 10-15 dakikalık bir istirahatı takiben normal yaşantıya dönülür.


Eğer rahim ağzının geçilmesinde zorlanma olursa ve rahim ağzı özel bir aletle tutulmak ve çekilmek zorunda kalınırsa bazen aşılama sonrası kanama da olabilir. Aslında aşılama sonrasında kanama olmaması gerekir. Aynı sebepten aşılama sonrası birkaç saat süren ağrı da olabilir. Aşılama sonrası ağrı için güçlü ağrı kesicilerin kullanılmaması gerekir.

Çünkü bu tür ağrı kesiciler aynı zamanda yumurta çatlama mekanizmasında da etkili olabilirler. Eğer aşılama sonrasında ağrı şiddetliyse parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir.


Aşılama sonrası ilişkinin de bizce kısıtlanması gerekli değildir. Hatta bazı araştırmacılara göre aşılamanın sonraki gününde cinsel ilişkide bulunulması yararlı olmaktadır. Ancak bu konuda hekimler arasında görüş birliği olmayabilir. Aşılamanın yapıldığı merkezdeki hekimlerin tavsiyesine uyulmalıdır.
Aşılamanın bir veya birer gün arayla iki kez yapılması da oldukça tartışılmıştır ancak son araştırmalara göre iki kez aşılama yapılmasının tek aşılamaya göre bir üstünlüğü yoktur.

Aşılama esnasında çatlatma iğnesi yapılmamışsa ve doğal olarak yumurtanın çatlaması bekleniyorsa belki spermle yumurtanın buluşması için iki kez aşılama yapılması daha mantıklı olabilir.

.Aşılama sırasında ve sonrasında çok hafif kasık ağrısı olması normaldir, bazı hastalarda hiç ağrı olmayabilir. Genel olarak son derece rahat bir işlemdir, hastaların rahatsız olacağı derecede veya anestezi gerektirecek kadar ağrı olmaz. Eğer aşılama sonrasında çok şiddetli bir ağrı gelişmisse bu tamamen başka bir nedene bağlı olabilir ve normal değildir, bu nedenle mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Aşılama sonrası kanama olur mu? Normal midir?
Aşılama sırasında ve sonrasında sıklıkla hiçbir kanama olmaz ancak bazen işlem sırasında kullanılan aletlere bağlı olarak rahim ağzından çok az miktarda veya damla damla kanama, lekelenme olabilir. Bu durum bir probleme neden olmaz veya gebelik şansını etkilemez. Kanama bir gün içerisinde kesilir sıklıkla, birkaç günde kesilmezse doktorunuza başvurmanız gerekir. Aşılamadan yaklaşık 15 gün sonra olan kanama gebeliğin rahim içerisine yerleşmesine bağlı implantasyon kanaması (yerleşme kanaması) olabilir.
 
Geri
Üst