armut hastalıkları

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
armut hastalıkları
armut ağacı hastalıkları armut bakımı ağacı bakımı armutun zararları hastalıkları
ARMUT GÖZ KURDU
Zararı : Kışı geçirmek üzere, ağacın çiçek gözlerine yerleşen haşere, gözleri yiyerek onların ilkbaharda açmalarına mani olur. Erginler, yaz başında yaprak ve sürgünleri yemek suretiyle beslendiğinden, yaprak saplarının ve sürgün uçlarının haşere tarafından kemirilmesi neticesinde zarar gördükleri müşahede edilir. Yenen çiçek gözleri koparıldığı zaman içlerinde küçük sarımsı beyaz renkte lârvalar görülür.

Etmeni : Zarara, armut göz kurdunun (Antnonomus) larva ve erginleri sebep olur. (Curculionidae), Hortumlu böcekler familyasından olan armut göz kurdu yine aynı familyadan Antnonomus pomorum'a (elma göz kurdu) çok benzer. Fakat, şekil ve yaşayışındaki bazı farklarla ondan ayrılır. Gri kahverengi renkte olan armut göz kurdu, elma göz kurduna nazaran biraz daha büyüktür. Antnonomus cinctusun üst kanatları (elytrası) üzerindeki iki siyah bant arasında geniş beyaz yatay şerit onu Antnonomu podorumdan ayıran en önemli farktır. Haşere erginleri umumiyetle mayıs ayında görülmeye başlar. Haşere, önce sürgün uçlarını ve yaprak saplarını yer, daha sonra ağaç kabuğu arık ve çatlaklarının altına girerek <<yaz uykusuna >> girer. Eylül başında tekrar kabuk altından çıkan erginler, ağaçlarda görülürler. Bir hafta kadar gıdalanan haşere olgunlaşır ve bilâhare ergin dişiler, yumurtlamaya başlarlar. Haşere yumurtalarını hortumu ile gözlerin içine bırakır ve gözde açmış olduğu deliği ise yapışkan bir madde ile salgılayarak kapatır. Kış başlarında, yumurtadan larvalar çıkar ve çıkan bu larvalar bütün gelişmelerini göz içinde tamamlarlar. Larva şekli kıvrık ve toplu olup rengi ise tüylü beyazdır.




Ekonomik Önemi : Elma göz kurdu, baharda yalnız bir çiçek tomurcuğunu delip tek bir çiçeğe zarar verdiği halde, armut göz kurdu, sonbaharda yumurtalarını çiçek gözü içine bırakır. Larvaların gözü yemesi neticesinde burada bütün bir çiçek demeti, yani birçok çiçek zarar görmüş olur.

Mücadelesi : Kışın yapılacak ilâçlamalar etkili olamaz. Çünkü larvalar çiçek gözlerinin içinde bulunduklarından ilâçla buraya erişilmez. Bu yüzden en uygun ilâçlama zamanı, haşerenin yaz uyku devresinden sonra yani yumurtlamadan önce sonbahardaki gıdalanma devresidir. En iyi ilâçlama zamanını tayin içinde uçuşlar takip edilmelidir.

ARMUT YEŞİL HORTUMLU BÖCEĞİ



Zararı : Meyve bahçelerinde, ağaçlarda ve bilhassa fidanlıklarda kemirilerek yenmiş gözler, delik deşik veya tamamen yenmiş yapraklar görülür.

Etmeni : Zarara sebebiyet veren Phllobius oblongus hortumlu böcekler (curcuylolidae) familyasından takriben 6 mm. boyunda siyah renkli ve açık kahverenginde üst kanatları olan böceklerdir. İlkbahar başlangıcında elmaların çiçek açtığı devrede topraktan çıkan haşere, iki üç hafta içerisinde yukarıda izah edilen zararı yapar. Elma ve armut ağaçlarının zararlısı olan haşerenin ergin dişileri, yumurtalarını küçük paketler halinde toprak arasına veya taş aralarına bırakırlar. Yumurtayı bıraktıktan sonra, haşere ölür, yumurtadan çıkan larvalar toprakta ince lif kökleri yiyerek beslenirler ve önemli bir zararları olmaz. Kış uykusuna yatan haşere, ilkbaharda pup olur, daha sonra ortaya çıkar. Geniş karınlı yeşil armut hortumlu böceği (Phyllobius piri L.) vücut yapısı ve yaşama şekli bakımından Poblongus L.'ye benzer ve madeni parlaklığı olan yeşil bir böcektir.

Ekonomik Önemi : Bilhassa fidanlıklarda genç ağaçlara önemli zararlar verir ve bu sebepten fidanlıklarda bilhassa Poblongustan çok korkulur. Gözleri yediğinden genç filizlerin büyümesi ve gelişmesi yavaşlar veya durur. Bundan böyle fidanların odun kısmı olgunlaşmadığından ancak bir yıl sonra satılabilirler. Haşerenin ergini de yaprakları yiyerek ağaçlara büyük zarar verir.

Mücadelesi : Bilhassa fidanlıkların bu zararlılardan dikkatle korunması gerekir. Böcekler görünür görünmez mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadele önerilir.
 
Geri
Üst