Arkadas secerken nelere dikkat etmeliyiz?

cns_01

Yeni Üye
Üye
Arkadas secerken nelere dikkat etmeliyiz?
Arkadas, Arkadaslik, Arkadas secerken nelere Dikkat etmeliyiz


images-13c.jpg




ARKADAS SECERKEN NELERE DIKKAT ETMELIYIZ

Insanoglu yanliz yasayamayacagi icindir ki kendisine bir arkadas arar. Ancak, insanin bu arkadas seciminde acele etmemesi ve sececegi arkadasta bir takim vasiflar aramasi gerekir. Dinimizin emirleri de bunu gerektirir. Zirâ Allahin rasulü S.A.V. bu hususta: "Kisi dostunun dini ve ahlaki üzerinedir. Öyle ise, herhangi biriniz dostluk edecegi kimseye baksin" buyurmak suretiyle arkadas seciminde acele hareket etmeyerek dikkatli olunmasi gerektigine isaret etmislerdir.

Atalarimizda bu hususta: "Bana arkadasini söyle, kim oldugunu söyleyeyim", diyerek bu hususun önemini belirtmislerdir.

Gerek hadisi serif gerekse yukaridaki söz, arkadas seciminde dikkatli davranmayi telkin eder. Cünkü: iyi arkadas insani Cennet´e davet ederken, kötü arkadas Cehenneme davet eder. Buna binaendirki biz, mevzuu olarak bu konuyu secmis bulunuyoruz.

Din büyüklerinin ögütlerine göre iyi bir arkadas nasil olmalidir, onu arastiralim:


1. AKIL:

Iyi bir arkadas, her seyden evvel "AKILLI" olacak. Zira ahmak ile anlasilabilecegini hic bir akl-i selim iddia etmemistir de...

Hz. Ali (R.A.) bu konuda söyle söylüyor: "Ahmak ve câhil ile arkadaslik etme! Ondan kendini koru. Nice ahmaklar varki, arkadas olduklari akilli kimseleri helâk ederler. Kisi arkadasi ile ölcülür, bir sey icin diger seyde mikâs be benzerlik vardir. Kalpler bulustugu zaman, birinin digerine delâleti vardir."


2. GÜZEL AHLÂK:

Arkadasta aranacak diger bir vasif güzel ahlâktir. Zira akli basinda nice insan vardir ki, herseyi oldugu gibi anlar, fakat kötü vasiflarini yenemedigi ve ahlakini güzellestiremedigi icin, bildiginin aksine hareket eder ve nefsinin arzularina uyar. Bunun icindir ki, Cüneyd-i Bagdadi: "Iyi ahlakli bir günahkar ile arkadaslik kötü huylu âbid ile sohbetten benim icin daha hayirlidir." demistir.


3. DINDARLIK:

Dikkat edilecek hususlardan birisi ve en önemlisi sececegi kimsenin dindar olmasidir. Buna tesvik icin Hz. Ömer R.A.: "Sadik kardesler bul ve onlarin arasinda yasa. Dürüst ve samimi arkadaslar genislikte süs ve zinet; darlikta yedek sermayedir. Dostunun sana düsen isini güzel bir sekylde görki, luzumunda sana daha güzeli ile mukabelede bulunsun. Düsmanindan uzaklas, her dosta bel baglama, ancak emin olanlari sec. Emin olanlar Allahü Tealadan korkanlardir. Kötü insanlarla düsüp kalkma, onlardan kötülük ögrenirsin. Onlara sirrini verme, ifsa ederler. Islerini Allahtan korkanlara danis ve onlarla istisare et." demistir.


4. FENALIKTA ISRAR ETMEMEK:

Fenalikta israr etmemekte arkadasta aranilacak vasiflardandir. Cünkü fenalikta israr eden kimsenin sohbetinde fayda yoktur. Böyleleri Allah`tan korkmazlar. Allah`tan korkmayan bir kimse de her türlü kötülügü yapmaktan cekinmez. Zira "Insanlarda fazilet duygusu Allah korkusundandir."


5. KUSURUNU ITIRAF ETMEK:

Bir diger hususta arkadas olarak sececegin kimsenin kusurunu itiraf eden kimse olamasidir. Kususrunu itiraf etmeyen kimse iplerini seytana kaptitmis demektir. Böyleleri yaptiklari kusurlari kabul etmeyerek nefislerinin müdaafasini yaparlar. Böyleleri nefislerine riza nazari ile baktiklari icin nefislerinin ayiplarini görmezler. Haliyle ayiplarini görmeyincede itiraf etmezler, istigfar etmezler. Böylece seytanin maskarasi durumuna düserler.


6. ZALIM OLMAYACAK:

Arkadas seciminde dikkat edilecek hususlardan birisi de sececegin kimsenin zâlim olmamasidir. Zira, insan kötü insanlari kötülükleri göre göre onlarla ünsiyet peydah eder, kendisi de kötülesir, kötülüge duydugu nefret duygusu kaybolur. Nitekim Said Ibn-i Müseyyeb: "Zalimlere bakmayin, iyilikleriniz kaybolur" demek suretiyle, atalarimizda: "Üzüm üzüme baka baka kararir" demek suretiyle kötü kimselerden uzaklasmayi tavsiye etmislerdir.


7. DAR GÜN DOSTU OLMAK:

Bu husus da önemlidir. Sececegin kimse, bolluk zamaninda, neseli aninda yaninda bulunup; dar gününde, elemli zamaninda, tam sana gerekli iken seni terkedecek kimse olmamalidir. Böylelerinin dostluklari menfaata dayandigindan böylelerinden, yilandan, akrepten kacar gibi kacmakidir.

Hz. Ali bu hususta: "Gercek arkadasin, daima yaninda bulunan ve sana yararli olabilmek icin zarara katlanan, felaket ve müsibetlerle karsilastigin zaman, ne pahasina olursa olsun, yardimina kosandir." diyor.



Cafer-i Sadik dört kimse ile arkadaslik etmeyi nehyetmistir:

1. Yalanci ile; cünkü sen onainanirsin aldanirsin. O serap gibi, uzagi yakin ve yakini uzak gösterir.
2. Ahmak ile; cünkü sana kari dokunacak yerde zarari dokunur.
3. Cimri ile; cünkü o, mübrem ihtiyacini bile vermez.
4. Korkak ile; cünkü o bir lokmaya, hatta daha azina da seni satar. "Bir lokmadan daha az ne olur?" diyenlere: "O bir lokmayi ümid ederek satar, sonra o lokmada eline gecmez" demistir.

Evet muhterem okuyucu biz buraya kadar kimler arkadas secilir kimler arkadas secilmaz, yazmaya calistik. Sana düsen vazife: "Kisi sevdigi ile beraberdir." Hadis-i Serifini göz önünde bulundurarak dünya ve ahiret arkadasini iyi secmendir.

Mevzua bir hadis-i serif meali ile son verelim: "Kötü arkadas, demircilerin körükleri gibidir. Üflediginde seni ates kivilcimlari seni yakmazsa da, kokusu sana bulasir.

Iyi arkadasn güzel koku satan gibidir. Satan kimse sana koku sürmezse de, yaninda bulundugun müddetce güzel kokusundan faydalanirsin.


Kaynak: m.ö yaptigim kendi Sitemden :D:D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst