Apandisit Ağrısı Nasıl Anlaşılır?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Apandisit Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
apandisit ağrısı nasıl olur, apandisit ağrısı nasıl anlaşılır,apandisit nasıl fark edilir,apandisit ağrısı neden olur, apandisit ağrısı hakkında bilgiler,



Apandist, hem erken hem de kadınlarda bulunan bir organdır. Organın asıl adı Apandis (Appendix vermiformis) olarak isimlendirilmekte ve apandisit terimi ise apandisin iltihaplanması durumunda kullanılmaktadır. Apandis konum olarak karın içinin sağ alt bölümünde ve kalın bağırsağın (Intestinum crassum) başlangıç kısmında yer alan parmak uzunluğunda (5-10 cm arasında) bir uzuvdur.
Görevi ise, çoğu kimse tarafından bilinmese de vücudumuzda önemli görevi bulunmaktadır. Apandist lenf sistemine ait bir organdır ve bir lenf bezi olarak görev görür. Kısacası kişinin bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olup vücut savunmasında önemli rol oynar. Çoğu kimsenin düşündüğü gibi apandis bir bağırsak parçası değildir. Son zamanlarda elde edilen bulgulara göre, apandis organının histolojik kesitlerinde lenfoid foliküllere rastlanılmıştır. Bilindiği gibi lenfoid foliküllerde ise vücuda giren mikropları ve yabancı maddeleri yok eden lenfosit hücreleri bulunmaktadır. Bu nedenle apandis, bağırsak sistemindeki bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmalar için çok önemli bir savuma organı olarak görev yapar.
Her organ gibi apandis organı da fizyolojik birtakım değişikliklere uğrar, hastalanabilir veya yaşlanır. Apandis parmak şeklinde bir çıkıntı olduğu için kendi yapısındaki bozulmalar (yaşlanması nedeni ile) kanal tıkanmamalarına neden olur. Kanal tıkanmaları ise iltihaplara dönüşür. Apandis iltihaplanması (apandisit) daha çok savunmasız olmaları nedeni ile sıklıkla çocuklar ve yaşlılarda görülür. Bazen de apandisit kanalı, yenilen çekirdekli meyvelerin (karpuz, kavun, kabak gibi) çekirdeklerinin sindirilememesi ve bu şekilde yutulmasından kaynaklanabilir. Nadiren de olsa bağırsak parazitleri, tümörler yada dışkı ile de tıkanabilmektedir.
APANDİSİT AĞRISI NASIL BELİRTİ VERİR?
Organ yeri olarak sağ karın altında bulunmasına rağmen, apandisit olması durumunda ağrı karın merkezinden (göbek) ve göbek üstünden başlar. Burayı müteakip diğer alanlara (kasık ve karın bölgesi) hatta sırt bölgesine kadar dahi dağılım gösterebilir ve karın sağ alt tarafta yoğunlaşır. Ağrı bazı durumlarda birden kaybolarak hastalılığın yada rahatsızlığın bittiği geçtiği izlenimini verir. Bu tamamen yanıltıcı bir durumdur. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR NOKTA; ağrının azalmasına karşın kalp atış hızı ve kas sertliğinde bir azalma olmamışsa bu çoğunluk karın zarının iltihaplanmış olduğuna işaret eder.
Ağrı hafif ve aralıklı dereceden başlayarak kişiyi işinden alıkoyacak kadar şiddetli ve sürekli olur. Ağrı efor, gayret, gülme, ıkınma, öksürme yada farklı etkinliklerin yapılması ile yada bağırsakların bozulmasına neden olabilecek yemekler, kabızlık yada oturarak yapılan uzun seyehatler ile şiddetlenebilir yada başlayabilir. Ağrıya eşlik eden diğer önemli belirti ise mide bulantısı ve kusma (saatler sonra başlar) dır. Bunların dışında aşağıdaki belirtiler görülür;
MUAYENE: Apandisit muayenesinde hasta yatırılır ve apandis bölgesine bastırılıp aniden çekildiğinde hasta kimse o bölgede keskin ve şiddetli bir ağrı hisseder. Apandisit teşhisinin yapılmasında bu, son derece önemli bir olgudur. Karın bölgesi bu aşamada kasların kasılması nedeni ile sertlik kazanmıştır.
SONUÇ OLARAK: Apandisit ağrısı önemli bir durumdur. Böyle şüpheli ağrılarınızın olması durumunda derhal bir doktora başvurunuz. Apandis patlamadan önlem alınabilir ve ameliyat olmak zorunda kalmayabilirsiniz. Apandisit patlaması tehlikeli bir durumdur ve bu problem ameliyat ile giderilebilmektedir. Patlamış olan apandisitin alınması gerekmektedir. Patlamanın etkisi ile apandis organında yer alan iltihap muhtevası karın içinde enfeksiyona neden olabilir ve şişme eşlik eder. Hastanın durumu bu enfeksiyon sonucu daha da kötüleşir.