*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi
kuru dolma gaziantep usulü kuru dolma tarifi nasıl yapılır antep usulü
Akşam akşam iyice acıktım sanırım.Şöyle sizleri güneydoğuya doğru götürmek istiyorum.Türkiye'nin en zengin ve ünlü sofrasına sahip illerden biri olan Gaziantep'e ait antep usulü dolma tarifini sizler için paylaşıyorum.Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun🙂
Antep Usulü Dolma tarifi için Malzemeler : * 25 adet kurutulmuş * patlıcan (dolmalık), * 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık),
Antep Usulü Dolma tarifi için Malzemeler :
* 25 adet kurutulmuş
* patlıcan (dolmalık),
* 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık),
* 4-5 adet kuru soğan,
* 3 baş sarımsak,
* 2 yemek kaşığı
* domates salçası,
* 2 yemek kaşığı biber salçası,
* 2 su bardağı pirinç,
* 1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
* 1 yemek kaşığı toz şeker,
* Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz,
* 2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre),
* Yeteri kadar su.
Antep Usulü Dolma yemeğinin hazırlanışı:
Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir.
Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.
Akşam akşam iyice acıktım sanırım.Şöyle sizleri güneydoğuya doğru götürmek istiyorum.Türkiye'nin en zengin ve ünlü sofrasına sahip illerden biri olan Gaziantep'e ait antep usulü dolma tarifini sizler için paylaşıyorum.Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun🙂
Antep Usulü Dolma tarifi için Malzemeler : * 25 adet kurutulmuş * patlıcan (dolmalık), * 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık),
Antep Usulü Dolma tarifi için Malzemeler :
* 25 adet kurutulmuş
* patlıcan (dolmalık),
* 15 adet kurutulmuş biber (dolmalık),
* 4-5 adet kuru soğan,
* 3 baş sarımsak,
* 2 yemek kaşığı
* domates salçası,
* 2 yemek kaşığı biber salçası,
* 2 su bardağı pirinç,
* 1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
* 1 yemek kaşığı toz şeker,
* Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz,
* 2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre),
* Yeteri kadar su.
Antep Usulü Dolma yemeğinin hazırlanışı:
Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir.
Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.