Antep Fıstığı Hakkında Bilgiler
antep fıstığı
antep fıstığı, nedir, nerede yetişir, yararları, antep fıstığı hakkında bilgi edinmek için yazımıza buyrun.
Latincesi : Pistacia vera, pistachio
Diğer İsmi : Şam Fıstığı
Yetiştirildiği Yerler : İran, Şam ve Gaziantep civarlarında yetişir.
Botanik Bilgi : On metreye kadar yüksekliği olan bir ağaçtır. Antep fıstığı ağacının tepesi basık ve yuvarlaktır. Çok yaygın olarak antepfıstığının kurak,susuz ve diğer bitkilerin gelişemeyeceği yerde gelişebildiği bilinmektedir. Fakat yine de sulama yapılırsa meyvelerinin kalitesinde yükselme olmaktadır. Antepfıstığında meyveler bileşik salkımlar üzerinde bulunmaktadır. Antepfıstığı salkımlarında bulunan meyveler aynı zamanda olgunlaşmazlar.Olgunlaşma önce salkımın uç kısmında bulunan meyvelerde başlar.Genellikle ilk önce olgunlaşan meyveler hasat zamanından önce ağaç altına dökülürler. İç meyve rengi yeşildir. Yeşil içlilik aranılan bir özelliktir.
Hangi vitaminler bulunur? : Vitamin E,B ve C kompleksince zengindir.
Antep fıstığı meyvesi fındık, badem ve yer fıstığı gibi yağlı meyvelerle mukayese edildiğinde; protein bakımından %22.6, karbonhidrat bakımından %15.6 ve kalori değeri bakımından 3250 ile birinci, %54.5 yağ oranı bakımından fındıktan sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu kadar yüksek besin değeri ve çerez olarak her yerde aranılan bir meyvedir.
Her 100 g için antep fıstığı besin değeri 😕u (%) ……………………………………… 5.3
Kalori …………………………………….. 594
Protein (%) …………………………………… 19.3
Yağ (%) ……………………………………….. 54
Karbonhidrat (%) …………………………. 19
Ham lif (%) ……………………………… Bilinmiyor% US RDA’ ya göre iz maddeler:Vitamin A ……………………………………… 4.6
Thiamin, B1 …………………………………. 48
Riboflavin, B2 ………………………………… ?
Niacin …………………………………………. 7.8
Vitamic C …………………………………….. 0
Calcium ……………………………………… 16
Phosphorus ………………………………… 62
Iron ………………………………………….. . 73
Sodium ………………………………………. —
Potassium ………………………………….. 21
Faydaları
Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser.
Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir.
İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
Akciğeri iltihaplardan temizler.
Böbrek ve meshane kumlarını düşürür.
Devamlı yenirse azaları kuvvetlendirir.
antep fıstığı, nedir, nerede yetişir, yararları, antep fıstığı hakkında bilgi edinmek için yazımıza buyrun.
Latincesi : Pistacia vera, pistachio
Diğer İsmi : Şam Fıstığı
Yetiştirildiği Yerler : İran, Şam ve Gaziantep civarlarında yetişir.
Botanik Bilgi : On metreye kadar yüksekliği olan bir ağaçtır. Antep fıstığı ağacının tepesi basık ve yuvarlaktır. Çok yaygın olarak antepfıstığının kurak,susuz ve diğer bitkilerin gelişemeyeceği yerde gelişebildiği bilinmektedir. Fakat yine de sulama yapılırsa meyvelerinin kalitesinde yükselme olmaktadır. Antepfıstığında meyveler bileşik salkımlar üzerinde bulunmaktadır. Antepfıstığı salkımlarında bulunan meyveler aynı zamanda olgunlaşmazlar.Olgunlaşma önce salkımın uç kısmında bulunan meyvelerde başlar.Genellikle ilk önce olgunlaşan meyveler hasat zamanından önce ağaç altına dökülürler. İç meyve rengi yeşildir. Yeşil içlilik aranılan bir özelliktir.
Hangi vitaminler bulunur? : Vitamin E,B ve C kompleksince zengindir.
Antep fıstığı meyvesi fındık, badem ve yer fıstığı gibi yağlı meyvelerle mukayese edildiğinde; protein bakımından %22.6, karbonhidrat bakımından %15.6 ve kalori değeri bakımından 3250 ile birinci, %54.5 yağ oranı bakımından fındıktan sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu kadar yüksek besin değeri ve çerez olarak her yerde aranılan bir meyvedir.
Her 100 g için antep fıstığı besin değeri 😕u (%) ……………………………………… 5.3
Kalori …………………………………….. 594
Protein (%) …………………………………… 19.3
Yağ (%) ……………………………………….. 54
Karbonhidrat (%) …………………………. 19
Ham lif (%) ……………………………… Bilinmiyor% US RDA’ ya göre iz maddeler:Vitamin A ……………………………………… 4.6
Thiamin, B1 …………………………………. 48
Riboflavin, B2 ………………………………… ?
Niacin …………………………………………. 7.8
Vitamic C …………………………………….. 0
Calcium ……………………………………… 16
Phosphorus ………………………………… 62
Iron ………………………………………….. . 73
Sodium ………………………………………. —
Potassium ………………………………….. 21
Faydaları
Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser.
Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir.
İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
Akciğeri iltihaplardan temizler.
Böbrek ve meshane kumlarını düşürür.
Devamlı yenirse azaları kuvvetlendirir.