Anneler bebek diş çıkarırken neler yapabilir?

Uzman SühaN

Administrator
Anneler bebek diş çıkarırken neler yapabilir?
Birçok anne ve bebeğin zorlu günleri bebeklerin diş çıkarmasıyla başlar. Bu dönemi bazı bebekler rahat, bazı bebeklerde çok sancılı bir dönem olarak geçirebilir. Sağlıklı bebekler 6–7 aylıkken diş çıkarmaya başlar ve aylarca devam eden bu süreç bebekler ve anne için zor bir dönemdir. Bebeklerde diş çıkarma genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Yani anne ve babanın dişleri erken çıkmışsa bebeklerin de dişleri o sürede çıkabilir.
Bebekler diş çıkarmadan önce bazı belirtiler baş gösterir. Yaşanan belirtiler değişebilir fakat genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar.

Salya akıtmak: Hemen hemen birçok bebek 2 ve 3 aylıktan başlayarak salya akıtır. Bu durum bebekler için olağandır. Bazı bebeklerde az bazılarında daha fazla görülebilir. Bebek diş çıkarmaya başladığında daha fazla salya akıtır.





01.jpg





Ağrı: Bebekler diş çıkarmaya başladığında diş çıkarken diş etine basınç uyguladığı için diş etinde bazı iltihaplara neden olabilir. Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağrılar oluşur. Bebeklerde en çok ağrıya sebep veren dişler ilk önce çıkan azı dişleridir.

Huysuzluk: Ağrının artması ve çıkan dişin yüzeye daha yaklaşmasıyla birlikte huysuzluk görülebilir ve diş tam anlamıyla çıkıncaya kadar bu durum sürekli devam edebilir. Bebekler için zorlu ve sancılı bir dönemdir.

Yanak ve Çene bölgesinde kızarıklık: Bebekler diş çıkarırken salya akıttıkları için birçoğunda salyaya bağlı olarak yanak ve çene bölgelerindeki deride kızarıklık ve çatlaklar oluşabilir.

Öksürük: Diş çıkarken salyanın fazlalığına göre bebeklerin boğaz bölgesinde salyanın birikmesinden ötürü tıkanmalar görülebilir. Bazı bebekler bu dönem içerisinde ilgiyi üzerine çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler.

Ateş: Bebekler diş çıkarırken ateş görülmesi bazı beklerde görüldüğü gibi bazı bebeklerde de görülmeyebilir. Ateş başka hasatlıklarında başlangıcı olabileceği için yüksek ateşte bebek mutlaka bir hekime götürülmelidir.

Isırma: Bu durum hemen hemen birçok bebekte görülür. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak dişlerde kaşınmalar olur. Bebekte rahatlamak amacıyla elline geçen her şeyi ısırabilir.

İshal: Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsaklar hızlı çalışabilir. Fakat ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren bir ishali varsa mutlaka bir hekime götürülmelidir.

İştahsızlık: Bebekler verilen katı gıdaları bu dönemde reddedebilirler. Bu olağandır. Endişelenecek bir durum yoktur. Bebek sıvı gıdalardan gerekli besini alabilir. Diş çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.

Uykusuzluk: Diş çıkarken yaşadıkları ağrıya bağlı olarak geceleri uyumada güçlük çekebilirler. Anne bu durum karşısında bebeğini sıvı bir gıdayla besleyebilir. Bebek bu durum karşısında sakinleşebilir.

Kulak Kaşıma-Çekiştirme: Bebek diş çıkarırken yaşadığı ağrıdan ötürü kulaklarında ağrı hissedebilir ve kaşıyabilir. Fakat kulakta iltihap başlangıcı olabilir. Doktora götürülmesi gerekebilir.

Diş Etinde Kanama: Diş çıkarken diş etine baskı uyguladığı için bazı küçük kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanamalar mavi benekler halinde diş etinde görülebilir. Buzlu bir pamuğun diş etine koyulması diş etini rahatlatabilir.

Anneler bebek diş çıkarırken neler yapabilir?

—Bebeğin yüzünde oluşan kızarıklıklara nemlendirici kremler uygulanabilir.

—Soğuk gıdalar verilebilir. Meyve püreleri çocuk için daha iştah açıcı gelebilir.

—Daha fazla su ve sulu içecekler vererek ishal olduğunda kaybettiği suyu tekrar bünyesine kazandırabilirsiniz.

—Diş etinde oluşan ağrıları dindirmek adına soğuk ve sert meyveler verebilir. Ağrıyı dindirebilirsiniz.

—Dişlerini kaşımaları için piyasada satılan kaşıyıcılardan alabilirsiniz. Fakat bunları buzdolabında bekleterek verirseniz bebek diş etlerinde daha çok rahatlama hissedecektir.
 
Geri
Üst