Anne sütü sarılığı nedir , anne sütü sarılığı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Anne sütü sarılığı nedir , anne sütü sarılığı neden olur ?
Sarılık yeni doğanlarda çok yaygın bir durumdur. Aslında, bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ı doğumdan bir kaç gün sonra sarılık geçirir. Bebeklerin kanlarında yüksek miktarda bilirubin olduğu zaman ortaya çıkabilir. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında üretilen sarı bir pigmenttir. Yenidoğanlar, kırmızı kan hücrelerinin daha kısa ömrü ve yetişkinlere göre daha yüksek kırmızı kan hücresi konsantrasyonu nedeniyle, bilirubin üretim hızına sahiptir.Yenidoğanlar olgunlaşmamış karaciğer fonksiyonuna sahiptir, bu da bilirubinin daha yavaş metabolizmasına yol açar.Farklı sarılık türleri vardır. Anne sütü sarılığı en sık yaşamın ikinci veya sonraki haftalarında görülür . Anne sütü sarılığı ne kadar sürer ? Bir kaç hafta boyunca devam edebilir. Anne sütü sarılığına yol açan kesin mekanizma bilinmemekle birlikte, anne sütündeki maddelerin bebeğin karaciğerinin bilirubini işleme yeteneğini engellediğine inanılmaktadır. Anne sütü sarılığına ne iyi gelir ? Fototerapi yaygın bir tedavidir ve diğer terapötik seçenekler arasında donör insan sütü veya bebek maması ile geçici takviye ve nadiren emzirmenin geçici olarak kesilmesi vardır.









Anne sütü sarılığı zararlımı ? Sarılık emzirilen bebeklerde daha sık görülür Anne sütü sarılığı, doğumdan sonraki 2-3 gün içinde oluşabilecek bir durumdur . ve bazen 12 hafta kadar sürebilir, nadiren komplikasyonlara neden olabilir. Anne sütü sarılığı değerleri 17mg/dl ve üstü) ve fototerapi ile düşürülemiyorsa, anne sütü 24 saat kesilir.Anne Sütü Sarılığı için önerilen tedavi önlemleri, bebeğin serum bilirubin düzeyini (ve artış hızını), bebeğin yaşını (gün cinsinden), doğumdaki durumu ve bebek ağırlığını içeren belirli parametrelere dayanmaktadır.Eğer bilirubin seviyeleri düşükse, çocuğun durumu düzelene kadar bebek yakından izlenebilir. Anne sütü sarılığında şekerli su , anne sütü alımına ve anne sütü üretimine müdahale ederek sarılığı daha da kötüleştirebilir. Ayrıca bilirubin seviyelerinin azalmasını geciktirebilir.






Sarılık tüm yenidoğanların % 50-70'inde meydana gelir , bu yüzden bunun gerçekleşmesini önlemenin gerçekten bir yolu yoktur. Ancak ciddileşmesini ve ilave müdahaleler gerektiren bir seviyeye ulaşmasını önlemenin yolları var.Bebeği sık sık, yaşamın ilk günlerinde ve haftalarında besleyin. Emzirme ilişkisini doğumdan sonra en kısa zamanda başlatın. Araştırmalar, emzirme ilişkisinin daha az zorluğa ve doğumdan sonraki ilk saatlerde başlatıldığında daha yüksek başarı oranına sahip olduğunu göstermektedir.Bebek sarılığına aşırı miktarda bilirubin neden olur. Bilirubin, kırmızı kan hücreleri parçalandığında ortaya çıkan bir atık üründür. Normalde karaciğerde parçalanır ve dışkı yoluyla atılır.Anne sütü sarılığı anne sütündeki maddelerin bilirubinin parçalanma sürecini nasıl etkilediğinden dolayıdır. 7 günlük yaşamdan sonra 2-3 haftada zirve yapar.








Prematüre doğum - prematüre bebekler, az gelişmiş karaciğerlere ve daha az bağırsak hareketlerine sahiptir, bu, daha yavaş bir filtreleme ve bilirubinin nadiren atılmasının olduğu anlamına gelir.Anne sütünden yeterli besin veya kalori alamayan veya susuz kalan bebeklerin sarılık oluşturma olasılığı daha yüksektir.Bir anne ve bebek farklı kan gruplarına sahip olduklarında, annenin antikorları plasentadan geçer ve fetüsün kırmızı kan hücrelerine saldırır ve hızlandırılmış yıkıma neden olur.Bebek sarılığının en yaygın göstergesi sarı ten rengidir. Bu sararma genelde kafa bölgesinde başlar ve tüm vücuda yayılır.Tipik olarak, bebeklerde hafif sarılık tedavisi, 2 hafta içinde kendi kendine kaybolma eğiliminde dir.Bebeğin ciddi sarılığı varsa, kan dolaşımındaki bilirubin seviyelerini düşürmek için hastaneye yatırılması gerekir.




Tedavi edilmeyen sarılık komplikasyonlara neden olabilir. Beyin hücrelerinde toksit oluşabilir ve dbuda bebekte boyun kemeri, ağlama, ateş ve halsizliğe neden olabilir.Bebeğiniz tam süreli ve sağlıklıysa, hafif sarılık endişelenecek bir şey değildir ve bir hafta kadar bir süre içinde kendiliğinden geçecektir. Bebeklerde sarılık belirtileri nedene ve ciddiyete bağlıdır, ancak şunları içerebilir:Bazı durumlarda, açık renkli dışkı, beslenme güçlüğü, halsizlik, gözlerin beyaz kısımlarının sararması gibi.Bebeklerde sarılığın altında yatan neden bulunmalıdır. Tanı testlerinden bazıları şunları içerebilir:fiziksel inceleme, karaciğer biyopsisi,ultrason taramaları,kan testleri gibi.Bazen sarılık başka bir sağlık probleminden kaynaklanabilir. Bu patolojik sarılık olarak bilinir.Kan grubu uyumsuzluğu , Bir tiroid bezi (hipotiroidizm) safra kanallarında ve safra kesesinde bir tıkanma veya problem ,bir idrar yolu enfeksiyonu gibi..









Bebeklerde sarılık nedenleri ve tedavisi







Emziren Bebeklerde Sarılığın Azaltılması İçin Hangi Tedavi Önerilmez?



Sarılığı azaltmak için tedavi olarak kullanılmaması gereken bazı teknikler vardır.


Anne sütünün şekerli su ile takviye edilmesi işleri daha da kötüleştirebilir. Anne sütü alımını ve üretimini engelleyebilir ve bilirubin seviyelerinin azalmasını geciktirebilir.
Bebeğin alabileceği tüm besinlere ihtiyaç duyacağından emzirmeyi kesmek kötü bir fikir olabilir. Bunun yerine, emzirme sıklığını arttırmanız gerekebilir. Bu konuda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.



Sarılıklı yenidoğan bebeklerin çoğu emzirmeye devam edebilir. Sıklık arttıkça, annedeki süt üretimi artar, bebeğin daha fazla beslenmesine yardımcı olur ve bebeğin kalorik alımını ve hidrasyonunu arttırır. Bu, bilirubin seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur. Artan beslenme aynı zamanda kanda bulunan fazla miktarda bilirubini dışkıdan atacağı mikonyumun geçmesine de yardımcı olacaktır. Emzirilen bebeklerde anne sütü sarılığı nedeniyle uzun süreli sarılık, emzirmenin geçici olarak kesilmesine neden olabilir.Besleme sadece doktor önerdiğinde durdurulmalı ve emzirme ilişkisinde herhangi bir girişimi önlemek için sürekli süt tedarikini sürdürmek için alternatif yöntemler uygulanmalıdır.



Sarılık nedir ? Sarılık neden olur nasıl tedavi edilir ?







İnsan vücudunda kırmızı kan hücreleri parçalandıkça, bilirubin olarak bilinen sarı bir pigment karaciğere salınır. Karaciğer daha sonra onu vücuttan atıldığı intestinal sisteme iletir. Bu pigment düzgün bir şekilde alınmadığında, kanda ve hatta bazen iç dokuda birikir. Bu kan ve dokulara ciltte görülen sarı bir renk verir.Az gelişmiş karaciğerleri olan bebekler, beslenme yönteminden bağımsız olarak sıklıkla bu durumu geliştirir. Akciğerleri, bilirubini kabul etmeye ve bağırsak sistemine işlemeye başlamaya hazır değillerdir, bu nedenle karaciğer tamamen gelişene kadar kanda kalır.Anne sütünün sarılık durumunda, anne sütünden salınan bir maddenin, kanı bilirubini sindirim sisteminden geri almaya teşvik etmesi mümkündür. Düzenli idrara çıkma eksikliği, bilirubini doğal olarak yok etmesine izin vermek yerine vücutta tutar.Doktorunuz, durum düzelene kadar bebeğinizin bilirubin seviyelerini zaman içerisinde izlemelidir.Anne sütünüz bebeğinizin yaşamın ilk yıllarında büyümesini sağlayacak güçlü besinlerle donatılmış şaşırtıcı bir besindir.. Sütünüzdeki maddeler ayrıca bebeğinizin bağışıklık sistemini yıllarca artırabilir.Bebeğinizle daha güçlü bir emzirme ilişkisi geliştirmek için doğumun ilk birkaç saatinde emzirmeye başlayın.Sarılığın oluşumunu engellemenin öngörülen bir yolu yoktur, ancak ciddiyeti kontrol edilebilir.