Anne karnındaki bebek nefes alır mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Anne karnındaki bebek nefes alır mı ?
Anne karnındaki bebeğiniz rahmindeyken ağzından ve burnundan nefes almıyor. Doğum, bebeklerin ilk kez nefes aldığı durumdur. Rahimden çıkana kadar bebeğiniz amniyotik sıvı ile dolu bir ortamda gelişir. Plasenta ve göbek bağı, gelişmekte olan bir bebeğin annesinden ihtiyacı olan her şeyi almasını sağlayan organlardır. Bu oksijen içerir. Annenin aldığı her nefes kan dolaşımına oksijen getiriyor. Plasenta, oksijeni plasentaya ve daha sonra göbek kordonuna bebeğe taşır.


anne karnında bebek.jpg





Hamileyken, çok yaygın sorulan sorulardan birdir ; Bebeğim rahmde nefes alıyor mu? Anne karnındayken henüz doğmamış bebeğiniz nefes almak için ağzını ve burnunu kullanmaz. Bebekler doğumdan sonra ilk kez ağız ve burun yoluyla nefes alırlar. Bebeğinizin rahminizden çıkmasına kadar, amniyotik sıvı ile çevrili bir ortamda gelişir. Bir bebeğin rahmindeki ihtiyaçları plasenta tarafından yerine getirilir, yani oksijen ve besinler de dahil olmak üzere plasenta yoluyla her şeyi alır. Fetüsün tüm gereksinimleri, anne ve bebek arasındaki kanal olan plasenta tarafından sağlanır. Annenin kan akışından oksijen, su, besin, antikor ve benzeri maddeleri alır ve bebeğin karnına bağlanan göbek bağı yoluyla bebeğe taşır. Bu nedenle annenin dengeli bir diyet sürdürmesi ve sigara dumanı, kirlilik ve alkol gibi toksinlerden kaçınması çok önemlidir.




Doğum sırasında Fetal Solunum




Hiç bebeklerin doğum sırasında nasıl nefes aldıklarını merak ettiniz mi? Bebeğin doğum sonrası hala akciğerlerinde amniyotik sıvı var. Doğumdan birkaç saniye sonra, bebek otomatik olarak keskin bir şekilde solur ve ilk kez kendi başına nefes almaya başlar. Akciğerler oksijen ile şiştikçe, amniyon sıvısı süzülür ve dolaşım sistemi çalışmaya başlar. Doğumdan yaklaşık otuz saniye sonra doktor göbek kordunu kelepçeleyecek ve bebeği ilk defa fiziksel olarak anneden ayıracaktır. Bebeğin akciğerleri şimdi tüm oksijen ihtiyaçlarını karşılamak için hazırdır.




Komplikasyonlar



Göbek kordonu nun bebeğin boynuna sarılmış olmalası nadir değildir. Çoğu durumda, bu tehlikeli değildir, çünkü kordon doğum eylemi boyunca bebeğe hala oksijen sağlayabilir. Ancak kordon çok sıkı bir şekilde sarılmışsa, bebeğe giden oksijeni kesebilir, bu da doğum kusurları veya beyin hasarı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.




Normal solunum




Kan dolaşımınızı içeren akciğerleriniz ve dolaşım sisteminiz, vücudunuza oksijen ve besin maddeleri taşır ve atığın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Normal nefes alma, teneffüs etme ve nefes verme, kan dolaşımına taşınması için oksijenli havayı kan damarlarına taşımak için akciğerleri kullanır. Aynı sistemler, kan akışından karbondioksit çıkarır ve vücuda besinleri verir. Bebeğinizin dolaşım sistemi hala rahmindeyken gelişmektedir, böylece bebeği ve anneyi birbirine bağlayan göbek kordonu ve plasenta, normal olarak akciğerler tarafından gerçekleştirilen işi yapar.



Prematüre bir doğuma sahip olmanın yaygın komplikasyonlarından biri, bebeğin akciğerlerinin tamamen olgunlaşmamasıdır. Erken doğumu önlemenin bir yolu, hamilelik sırasında diyet ve yaşam tarzı seçimlerinize dikkat etmektir.Hamile kadınlar kafein alımını sınırlandırmalı ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. Bazı kozmetik ürünlerinde ve cilt ürünlerinde bulunan salisilik asit gibi kimyasallardan da kaçınmalısınız. Ayrıca çiğ et suşi,çiğ yumurta gibi gıdalardan uzak durun.


Belirli yiyecekleri yediğinizde, aromalarınız amniyotik sıvınızda tespit edilebilir. Sarımsak, anason, zencefil ve tatlı lezzetlerin hepsinin, amniyotik sıvının tadını değiştirdiği bilinmektedir. Doğmamış bebek, anne ile plasenta ve göbek bağı arasında oksijen ve karbondioksit alışverişi yapar. Annenin kanı plasentada dolaşır ve ayrıca bebeğe besin taşır. Plasenta, uterus duvarına ve bebeğe bağlı olan göbek kordonuna bağlanır. Anne, aslında, bebek için nefes alır. Anne, oksijenli havayı solur ve nefes alır, bu da dolaşım sistemini bebeğe plasenta ve göbek kordonu içinden geçirir.





Suda doğum bebeğin nefes almasını etkilermi ?




Bir suda doğum yeni doğmuş bebeğinizin nefes alma kabiliyetini hiçbir şekilde engellemez. Bunun nedeni, bebeğin doğduktan sonra bile göbek kordonu yoluyla oksijen almaya devam etmesidir. Aslında, su doğumları genellikle yenidoğanların normal doğumdan daha az şok yaşadığı için tavsiye edilir. Bunun nedeni, sıcak amniyotik sıvı havuzundan sıcak bir su havuzuna çıkmalarıdır. Dahası, su doğumlarının annenin rahatlaması, gebeliğin ağrı ve stresini hafiflettiği gösterilmiştir.




Bebek yeterli oksijen almazsa ne olur?



Bebek doğum sırasında veya hemen sonrasında yeterli oksijen almazsa, perinatal asfiksi olarak bilinen bir duruma neden olur. Bu durum, yeni doğanın vücudunun etkili bir şekilde çalışmasını önlediği ve kalp, akciğerler, bağırsaklar ve böbrekler gibi hasar görmüş organ sistemlerine yol açtığı için son derece tehlikelidir. Perinatal asfiksinin beyin hasarına neden olduğu, zihinsel ve fiziksel engelli, serebral palsi ve hatta ölümle sonuçlandığı bilinmektedir. Bu durumun nedenleri şunlardır:


Hasarlı göbek bağı bebeğe oksijen sağlayamaz

Makat doğumlarda doğan bebekler genellikle oksijen eksikliğinden muzdariptir.

Omuz distosisi , ki burada bebeğin omuzları kordon üzerine basınç uygulayarak doğum kanalından geçemez.

Göbek kordonu, doğum sırasında bazen boynun etrafına sarılabilir ve oksijen kaynağını kesebilir.

Hamilelik veya doğum sırasında çok fazla kanama



Doğum sırasındaki hormonal ve diğer değişiklikler ile doğum sırasında fiziksel stimülasyon ve tedavi, bebeğinizin nefes almasını teşvik edecektir.Bebeğinizin aldığı ilk birkaç nefes, akciğerlerinde daha fazla hava birikmesine ve nefes almayı kolaylaştıracak kadar sığ ve düzensiz olacaktır.Doğumdaki en derin değişim bebeğinizin ilk nefesidir. Bebeğinizin aldığı ilk birkaç nefes sığ ve düzensiz olabilir, ancak bu dakikalar içinde düzene girer.Bu noktada, hamilelik sırasında sıvı ile doldurulmuş olan bebeğinizin akciğerleri, aniden havadaki oksijeni doldurmalıdır.


Hamilelik sırasında meydana gelen en önemli şeylerden biri, bir bebekte akciğerlerin gelişmesidir. Tam gelişmiş akciğerler, rahmin dışındaki yaşam için gerekli olan temel faktörlerden biridir. Bir bebeğin diğer bölümlerinin çoğu fetal gelişim sırasında oldukça erken işliyor , ancak akciğerler için, gelişimin her günü önemlidir. Bir gün bile akciğer gelişimi için fark yaratabilir.Akciğerler aslında bir bebekte gelişmeyi bitiren son şeylerden biridir, bu yüzden az gelişmiş bir akciğer çok erken doğan bir bebek için çok tehlikeli olabilir.


Bebeğiniz rahminden çıkana kadar, amniyotik sıvı ile çevrili böyle bir ortamda gelişir. Bunun yerine, gelişmekte olan bebekler annelerinden nefes almanın tüm faydaları da dahil olmak üzere oksijen arzı alırlar. Plasenta, onlara besin, oksijen ve geliştirmek için ihtiyaç duydukları diğer tüm faydaları sağlar. Bebekler doğduklarında ve ağladıklarında ilk nefeslerine başlarlar. Bir bebek göbek kordonu kesildiğinde ağzından ve burnundan nefes almaya başlar. Gebelik sırasında, bebek annenin rahmindedir. Göbek kordonu ile uterus duvarına bağlanan plasentaya bağlanır. Bu sayede hayatın tüm temel unsurlarının anne ve bebek arasındaki aktarımı sağlanmış olur.Amniyotik sıvı , fetüsün gelişmeye ve büyümeye başladığı yer olan amniyotik kesededir.Bu sıvı sabit bir sıcaklık, bebek için hareket özgürlüğü ve mikrop ve darbelerden korunma sağlar. Hamilelik sırasında akciğerler kullanılmaz, ancak fetüs doğum sırasında olduğu zaman, solunuma özgü hareketler yapmaya başlar. Bununla birlikte, doğumdan hemen sonra akciğerler hava ile dolar ve bebeğin yaşamının geri kalanı için normal işlevlerini yerine getirmeye başlar.


Plasenta ilk 12 haftada gelişir. Plasenta oluştuktan sonra, oksijen transferi işe başlar, ayrıca anne ve çocuk arasında karbondioksit, su, mineral tuzları veya besleyici maddeler aktarılır. Yenidoğanın ilk nefesini alacağı anda, bebeğin dolaşım sistemi ve akciğerlerinde çeşitli değişiklikler meydana gelecektir . Amniyotik sıvı, solunum sisteminden tahliye edilebilir. Solunum sıkıntısı sendromu, prematüre bebeklerde yaygın olarak görülür, çünkü akciğerleri yapısal olarak olgunlaşmamışlardır. Eğer bebeğinizin burun delikleri geniş çapta açılırsa bu solunumda zorluk çektiğinin işareti olabilir. Aynı zamanda kaburgaların ortasında bir çöküklük görülebilir. Bu durum da mutlaka bebeğinizi hekime götürün.
 
Geri
Üst