Anne karnın da bebeğin yan durması

Uzman SühaN

Administrator
Anne karnın da bebeğin yan durması
Hamilelik dönemi anne adayları için heyecanlı olduğu kadar stresli bir dönemdir. Gebelik süresince anne adayı , bir çok problemle karşılaşabilir. Bu problemlerden biri de , anne karnın da bebeğin yan durması..


Anne karnında yan duran bebek için anne adayı telaşlanır. Bir çoğu hekime görünse de , birçoğu da kocakarı yöntemleri ile bebeği düzeltemeye çalışır. Kocakarı dediğimiz yöntem ,işlemi uygulayacak kişi anne adayının karnını sabunlar ve el hareketleri ile bebeği düzeltmeye çalışır. Bu durum son derece sakıncalıdır. Kesinlikle böyle bir şeye kalkışmamanız konusunda uyarımızı yapalım. Anne karnın da bebeğin yan durması sık karşılaşılan bir durum. Riskleri Prematürite, uterin anomaliler ,grand multiparite , polihidramnios tur.. Anne karnında bebeğin yan durması ile ilgili herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. İlerleyen zamanlarda bebek normal pozisyona dönebilir. Doğuma yakın bebek düz pozisyon almışsa normal doğum gerçekleştirilir. Anne karnında bebeğin yan durması ile ilgili detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

Öncesi ; Hamileyim bebeğim karnımda yan duruyor neden ? Adlı konumuzu da incelemenizi öneriyoruz..


anne karnın da bebeğin yan durması.jpg


Bebeklerin anne karnındaki normal duruşu, baş aşağıdır. Bu duruşa normal duruş yani vertex prezentesyon denilmektedir. Bazı durumlarda bebekler anne karnında yan durabilir. Bu duruşa transvers situs denilmektedir. Bebeğin kafası ve ayakları rahmin sol ya da sağ tarafına uzanmış pozisyondadır. Yan duruş iki biçimde olabilir. Bebeğin sırtının aşağıda ya da yukarda olması bu duruşu belirler. Anne rahminde yan pozisyonda olan bebeğin rahim kanalına kolu önde olarak girebilir. Ya da kimi zaman omzu önde şekilde girebilir. Anne karnındaki bebeğin yan durması ise 300 doğumda bir görülmektedir.


Bebekler doğum pozisyonunu ne zaman alırlar?


Gebeliğin 37. Haftasına bebek her pozisyonda anne karnında durabilir. Ancak 37. Gebelik haftasından sonra bebekler doğum pozisyonu alırlar.


Bir bebeğin anne karnında ters durması ise yapılan el muayeneleri ile tespit edilebilir. Gerek duyulur ise ultrason yapılabilir. Yan duruşun düzeltilmesi için herhangi bir müdahale yapılmaz. Bu sebeple de doğumun beklenmesi gerekir. Şayet doktor uygun görürse, normal doğum yapılabilir.


Bebek yan duruyorsa normal doğum yapılabilir mi?


Ancak doğuma kadar bebeğin duruşu düzelmez ise çoğunlukla normal doğum yapılmayabilir. Bu durumda anne adayı sezaryene alınabilir.


Bebeğin annenin karnında ters durması ise makat geliş olarak adlandırılır. Bebeğin yan durması ise yani kafasının ve poposunun rahmin sağ ve sol tarafına gelecek şekilde durması ise yan duruştur.


Yan duruş için risk faktörleri nelerdir?


Prematürite bebek

Annenin çok fazla doğum yapması

Bebeğin suyunun fazla olması

Plasentanın alçak olması

Rahimdeki anomalliler
 
Benim bebeğimde son aylarda yan durmaya başladı sonra komşumuz bebeği karnımda düzeltti normal doğum yaptım 🙂
 
Merhaba ,

Son derece sakıncalı bir işleme tabi tutulmuşsunuz. Yazımızı lütfen dikkatli okuyun.Yorumunuz dan yola çıkarak , böyle bir uygulamaya kalkışanları tekrar uyarıyoruz.Bebeğiniz karnınız da yan duruyorsa , kocakarı yöntemleri ile bebeği düzeltmeye çalışmayın.
 
Anne karnın da yaşanan sorunlardan biridir bebeğin ters duruşu .Bebeklerin ters durmalarına etken olan durumlar, hamilelik yaşı, rahimde oluşan şekil bozuklukları, bebekten kaynaklanan anormal durumlar ve en fazla neden olarak da çoğul olan hamilelik durumlarıdır.Ters duruş, anne ve bebek için tehlike arzetmektedir.Böyle durumda yapmanız gereken tek şey hekim kontrollerinizi aksatmamak. Ayrıntılı bilgi için linkimizi ziyaret ediniz..


Anne karnında ters duran bebek düzeltilirmi?
 
Merhabalar. Ben 39haftalik gebeyim ve bebegim yan duruyor kanala girmiyor bi turlu kanala yakin ama kafayi arkaya dogru tutuyor ve kordon iki tur atmis boyun kisminda hersey normal gozukuyordu fakat doktor sezeryan diyor sizce ne yapmaliyim.
 
Merhaba, bebeğiniz normal doğum için uygun pozisyonda değil. Böyle bir durumda normal doğum yapıp ne kendinizi nede bebeğinizi riske atmayın. Hekiminizin belirttiği gibi sezeryanla doğumunuzu gerçekleştirin.
 
35. Haftadayım bebeğim yan duruyor. Acaba doğuma kadar düzelme olmadığı nedir
 
Geri
Üst