Androjen insensitivite sendromu nedir?Tedavisi nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Androjen insensitivite sendromu nedir?Tedavisi nelerdir?
bu konu;androjen insensitivite nedir, androjen sendromunun tedavisi nelerdir hakkında bilgiler vermektedir



Androjen insensitivite sendromu çok az görülen bir sendromdur. Bireylerin genetik yapısı XY yani erkek olup, cinsel organları, görünümleri ve ikincil cinsel karakterleri ise kadına benzemektedir.Bu hastalar genellikle ergenlik döneminde adet kanamalarının başlamaması şikayeti ile doktora başvururlar.Fiziki muayene ve pelvik ultrasonografi ile tanı konur.Androjen insensitivite sendromu nun tedavisi nelerdir hakkındaki tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz

a-36.jpg




Vücutları sperm üreten kadınlar. Bu kadınların, testislerine ve sperm üretmelerine rağmen beyinlerinin işleyişi açısından eksiksiz birer dişi olmaları bu yüzden. XY kromozomundan aldıkları özellikler sebebiyle boyları uzun, bacakları ve göğüsleri dikkat çekecek kadar güzel oluyor, selülit sorunu yaşamıyorlar. Üretilen androjen vücut tarafından algılanmadığı ve östrojene çevrildiği için de kılları tüyleri çıkmıyor, ciltleri pürüzsüz görünüyor. Testisli kadınlar, Kadınlar ama rahimleri yok. Vücutları sperm üretiyor




.XY kadınları hikayelerini anlattı, uzmanlar yorumladı.


Profesörün çabası Bristol Üniversitesi Kültür ve Medya Araştırmaları Bölümünden profesör Peter Broks yıllardır AIS'in toplumsal kabul görmesi için çalışıyor. Broks'un 12 yaşındaki kızı llizane'e (yanda) AIS teşhisi konmuş.
Ünlü XY kadınlar VIII. Edward'ın uğruna tahttan feragat edecek kadar derin bir aşkla bağlandığı Vvallis Simpson, 1950'lerin starı Kim Novak (yanda) ve Jamie Lee Curtis'in AIS'ten mustarip olduğu söyleniyor.
Mahalle baskısı var.
Doç. Dr. Süleyman Akhan "AIS'li hastaların hayatını zorlaştıran esas mesele, sosyokültürel yapıya göre değişen mahalle baskısı" diyor.
Kadınlar ama rahimleri yok. Vücutları ise sperm üretiyor
Boyları uzun, bacakları ve göğüsleri dikkat çekecek kadar güzel. Ciltleri pürüzsüz, tüysüz.
Çünkü bu kadınlar XY kromozomları taşıyor. Güzelliğine hayran olduğumuz süper modellerin çoğunun hatta Jamie Lee Curtis gibi Hollyvvood starlarının 'XY kadını' olduğu rivayet ediliyor.
Süper model hastalığı
KADINLARA KONSEY KARARIYLA AMELİYAT
Dr, Süleyman Akhan'dan aldığımız bilgiye göre, İstanbul Fakültesi'nde pediatrik jinekolog, endrokrinolog, ürolog ve plastik cerrahlardan oluşan, Türkiye'de başka örneği bulunmayan bir konsey var.
Konsey tanıyı koyduktan sonra hastadaki testisler ameliyatla alınıyor, zira bunlar vücutta kalırsa kansere dönüşme riski taşıyor.
Ameliyattan sonra androjen üretimi durduğundan, kadınlarda kemik gelişimi için hayati önem taşıyan östrojen üretimi de duruyor. Bu yüzden ameliyat için kızların fiziksel gelişimlerini tamamlamaları, yani 17-18 yaşına gelmeleri bekleniyor. Ameliyat, AIS'li kadınların üreme hormonu kaynaklarını ortadan kaldırmış^?
oluyor. Bu nedenle yumurtalık yetmezliği sorunu yaşıyorlar ve menopozdaki kadınlara verilen hormonları alıyorlar. Yiyeceklerine dikkat etmezlerse, erken yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar. En kötüsü, kolayca ve sıktıkta depresyona girebiliyorlar. Bu yüzden ömür boyu doktor denetiminde yaşamalan şart Hekimleri, hastaları ve aileleri biraraya getiren uluslararası internet sitesinin adresi: aissg.org
Y.T YAŞADIKLARINI ANLATIYOR AIS, açılımı 'Androgen Insensitivity Syndrome' olan bir tıp terimi. Türkçesi, 'Androjen Duyarsızlığı Sendromu.' Az değil, her 17 bin kadından birinde görülen bir rahatsızlık bu; kadın olarak dünyaya gelip XY, yani erkek kromozomları taşıma durumu...
Hayatları boyunca hiç adet görmeyen bu kadınların rahimleri doğuştan yok. Cinsel organları var ama güdük. Dahası, erkeklerdeki testise benzeyen ve sperm üreten bir fazlalıkla dünyaya geliyorlar.
Güzel olan şu ki; cinsel organları ve koltukaltları dahil hiçbir yerlerinde kıl, tüy çıkmıyor. Taşıdıkları genetik bozukluk nedeniyle hepsi uzun bacaklı, uzun boyunlu, güzel göğüslü, pürüzsüz tenli oluyor. Bu yüzden de AIS'e süper modellerin hastalığı deniyor. Zira söylenen o ki, süper modeller arasında durumunu gizleyen çok sayıda AIS'li kadın var.
Farkındayım, bütün bunlar şehir efsanesi gibi görünüyor... O halde biraz araştırıp kendimi ve sizi daha fazla bügüendirmekte fayda var...
İstanbul Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Süleyman Akhan'm kapısını çalıyorum. AIS hakkında şunları anlatıyor Akhan: "Bu hastalar dış görünüşleriyle kadın olmakla birlikte, erkeklerde bulunan XY kromozomlarını taşırlar. Yalnız burada bir şeyin altını çok net çizmek gerek: Erkek kromozomu taşımaları, rahimlerinin gelişmemiş olması, kendilerini kadın olarak hissetmelerini ve bir erkeği arzulamalarını asla engellemiyor. Bu bağlamda hepsi de tam anlamıyla kadın." "istisnasız olarak böyle mi" diye soruyorum. Böyleymiş, evet.
"Cinsellik her şeyden etkilenir.
Deneyimlerin, sosyal faktörlerin de etkisi vardır ama temelde en çok beynin gelişimiyle alakalıdır" diyor, "Mesela siz kadınlar, biz erkekleri çoğunlukla belden aşağı düşünmekle suçlarsınız. Haldi da sayılırsınız, zira erkekler ereksiyona odaklanmış oldukları için bir miktar belden aşağı düşünmek zorundadırlar.
Kadında ve erkekte cinselliği tetikleyen organ beyindir. Beynin gelişimi de birkaç faktörden etkilenir. Mesela bebeğin anne karnındaki ya da doğduktan hemen sonraki hormonal durumundan..." AIS'li kadınlar, XY kromozomu taşıdıkları ve iki testise sahip oldukları halde, vücutları buradan salgılanan androjen ya da testosteronları algılamıyor, dolayısıyla beyinleri bundan etkilenmiyormuş.


ÇOK GÜZELLER ÇÜNKÜ...
Süleyman Akhan "Aslında her kadın muhteşem bir androjen üreticisidir" diyor.
Kadınlar, 'kadınlık hormonu' da denen östrojeni androjenden sentezliyormuş. "Androjen hormonu kadın vücudunda dört amaç için kullanılır" diyor Akhan, "Kas gücü, kemiklerin gelişimi, libidonun tetiklenmesi ve östrojen üretimi için..." insan vücudu denen mekanizma amma enteresan. Düşünün; kadının kadın olabilmesi için östrojen üretmesi gerekiyor ama bunu erkeklik hormonundan üretiyor.
AIS'li kadınların erkeksi olmak şöyle dursun, 'fazla dişi' oluşlarını bundan iyi ne açıklayabilir?
'XY kadınlar'ın durumu tam olarak şu: Ortada bir yığın androjen hormonu var ama bunlar kullanılamıyor. Vücut da bulmuşken bu kadar androjeni, güzel güzel östrojene çeviriyor.
Androjen fazlası, oluyor size östrojen fazlası. Bu kadınların, testislerine ve sperm üretmelerine rağmen beyinlerinin işleyişi açısından eksiksiz birer dişi olmaları bu yüzden.
O muhteşem XY kromozomundan aldıkları özellikler sebebiyle boyları uzun, bacakları ve göğüsleri dikkat çekecek kadar güzel oluyor, selülit sorunu yaşamıyorlar. Üretilen androjen vücut tarafından algılanmadığı ve östrojene çevrildiği için de kılları tüyleri çıkmıyor, ciltleri pürüzsüz görünüyor.
EVLİLİKTE SORUN YAŞIYORLAR
"Sosyo-kültürel yapı çok önemli" diye anlatmaya devam ediyor Doç. Dr. Süleyman Akhan.
"Aileler çoğu zaman çocuklarını şefkatle seviyor ama kimi kesimlerde 'Nasılsa bunun çocuğu olmayacak, işe yaramaz' diye bakılıyor. Anadolu'da yaşayanların işi daha zor, çünkü kendi ayakları üzerinde duramıyor, birey olamıyorlar.
KORKARAK ANLATMIŞTIM, ŞİMDİ
16 yaşına kadar adet görmeyince doktora gittim ve erkek kromozomları taşıdığımı öğrendim. Rahmim ve cinsel organım gelişmemişti, dışarıdan görülmesi mümkün olmayan iki adet de testise sahiptim.
İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki doktorlar ordusuyla baş başa kaldım, o süreç çok travmatikti. 18 yaşıma gelince ameliyatla testisîerim alındı, cinsel organım şekillendirildi. Yıllarca psikolojik tedavi gördüm.
Yıllar sonra şimdi artık kendimi tam bir kadın gibi hissediyorum ve herhangi bir cinsel sorun yaşamıyorum.
İki yıldır evliyim.
Evlenme teklifi aldığım gün, ilişkide ayaklarımın yere bastığı gündür. Genetik bir bozuklukla dünyaya geldiğimi, erkek kromozomları taşıdığımı, geçirdiğim operasyonu, ölene dek sürecek ağır ve zorunlu tedavimi, çocuk doğuramayacağımı, korka korka anlattım sevgilime....
Eşim, bütün bunlara aldırmadı. Sadece bu durumu, tutucu bir yapıya sahip olan ailesinden gizlememizi istedi. Şimdi askerde. Ama ailesi "Torun isteriz" diye tutturdu. Onlara da açıklamamız gerekecek.
Kendilerini defolu bir mal gibi görüyorlar, bitmeyen bir suçluluk duygusuyla yaşıyorlar.


Halbuki bu durum onların suçu değil.
Sürekli hormon takviyesi almaları gerekiyor ama ne yapalım, herkesin başına gelebilir bu." ilişkileri başladığında başka zorluklar da yaşanıyor. "Bu kızların çoğu acayip güzel, o yüzden kolay aşık olunuyor onlara" diyor Akhan. "Erkek ısrarla evlenmek istiyor ama kız anlatamıyor durumunu.
Evlendiler diyelim. Erkek çok sevse bile zamanla herkese olduğu gibi aşkı azalabiliyor.
Bir yandan da anne babalar durmadan "Hani bizim torunumuz" diye ısrar ediyorlar, işler karışıyor, baskı artıyor ve çoğunlukla ayrılıyorlar." Hastalarına okuyup meslek sahibi olmalarını öğütlüyor Akhan. öyle ya; : hayat boyu üaç kullanacaklar, belirli tıbbi bakım ihtiyaçları olacak, yani para kazanmaları şart.
Ekonomik bağımsızlıkları, sosyal güvenceleri olmalı. "Bu yüzden hastalarım arasında zorla liseyi bitirttiklerim. iş bulduklarım var" diyor.


Habertürk




(Bir X ve bir Y kromozomu vardır) genetik olarak erkek olan bir kişi androjenler olarak adlandırılan erkek hormonları dayanıklı olduğu androjen duyarsızlık sendromu (AIS) 'dir. Sonuç olarak, kişi bir insanın genetik yapısı olmasına rağmen, bir kadının fiziksel özelliklerinin bir kısmını veya tamamını vardır.


Nedenleri
Androjen duyarsızlık sendromu (AIS) erkek görünümü sorumlu hormon cevap vücut edemez hale X kromozomu üzerinde çeşitli genetik bozukluklar nedeniyle oluşur.


Tam AIS Eksik AIS: sendrom iki ana kategoriye ayrılır
Tam androjen duyarsızlığı penis ve diğer erkek vücut parçaları gelişimini engeller. Doğan çocuk kız gibi görünüyor. Sendromunun tam biçimi olarak çok 20.000 1 gibi canlı doğumda ortaya çıkar.


Cinsel belirsizlik derecesi eksik AIS olan kişilerde yaygın olarak değişir.
Eksik AIS gibi Reifenstein erkeklerde meme gelişimi ile ilişkili sendromu (aynı zamanda Gilbert-Dreyfus sendromu veya Lubs sendromu olarak da bilinir), doğumdan sonra skrotum içine inmeye bir veya her iki testis yetmezliği, hipospadias, bir diğer bozuklukları içerebilir üretra açılması çok penisin ucu da daha alt, açık durumda.




Belirtiler


Tam AIS ile bir kişi kadın gibi görünen ancak rahim vardır ve çok az koltuk altı ve kasık kılı vardır. Ergenlikte, kadın ikincil cinsiyet özelliklerinin (örneğin, meme gibi) gelişebilir, fakat âdet yoktur.


Eksik AIS kişiler hem erkek hem de fiziksel özellikleri olabilir. Birçok dış vajinal dudaklar kısmi kapatma, genişletilmiş bir klitoris ve kısa bir vajina olabilir.


Vajina olabilir rahim olmaya bilir
Bir fizik muayene sırasında hissedilebilir testis
Normal kadın meme gelişimi


Kişi hem erkek hem de fiziksel özelliklere sahip olabilir, AIS Ancak, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar.

endandik.blogspot
 
Geri
Üst