Analı Kızlı Köfte (Malatya Yöresi)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan $ul€
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

$ul€

Yeni Üye
Üye
Analı Kızlı Köfte (Malatya Yöresi)
malatya yemekleri analı kızlı malatya malatyanın yöresel kıyafetleri analı kızlı yemeği
Malatya yöresine ait en meşhur köfteli yemeklerden biri olan analı kızlı köfte yapımı oldukça uğraştırıcı fakat lezzetide bir o kadar özeldir.

MALZEMELER
400 gr.yağsız et
1 su bardağı ince bulgur(simit)
4 su bardağı orta bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ANALI KIZLI KÖFTENİN İÇ MALZEMESİ
300 gr.orta yağlı kıyma
6 adet büyük soğan
yarım demet maydanoz
tuz karabiber
kimyon,yenibahar,
pulbiber
KÖFTENİN SUYU İÇİN
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 lt.sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz,karabiber


anali2-7229.jpg
*Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene kadar çekin
*Bulgurun içine katın,bir yemek kaşığı salça,karabiber ve tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun.
*Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk su bardağı su koyun ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın.
*Diğer yarısınada aynı işlemi tekrarlayın.
*Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına alın 10 dakika kadar yoğurun.(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra sertleşecektir.)
*Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır.
*Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdır.Bu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi yapın.
*Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanın.Bir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya başlar.Bu yüzden 4-5 köftelik miktarda
*hamurdan alıp biraz tuz ve su ilavesiyle yoğurun.Bu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi uygulayın.
*Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip kavurun 1.5 lt.suyu ilave edin.1 tatlı kaşığı tuzuda katıp kaynamaya bırakın.
*Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5 dakika haşlayın.Haşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece koyun.
*Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayın.Küçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın.
*Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü yumuşayabilirler.Servis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz.
anali3-4694.jpg

Not:Köfte suyuna attığımız tuz köftelerin dağılmadan pişmelerine yardımcı olur.Böylece köfteler sıkılaşır.
Eğer büyükşehirlerde oturuyorsanız köfte için kullanacağınız eti inek veya koyunun bacak kısmından elde edilen sinirli etle yapın ki köfteler dağılmasın.
anali1-4519.jpg
 
eee adminim Malatyalı annelerimiz hem çok güzel yemek yaparlar hemde çok güzel yerler 😀
 
Geri
Üst