Alzheimer nedir?Alzheimer olan kişiye nasıl davranmalı?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Alzheimer nedir?Alzheimer olan kişiye nasıl davranmalı?
alzheimer nedir, alzheimer belirtileri, alzheimer tedavisi, alzheimer hastasına nasıl davranmalı

Çağımızın yaygın bir hastalığı olan alzheimer, ilk bakışta her ne kadar ileri yaşa gelmiş yaşlıların hastalığı olarak görülsede ne yazık ki artık gençleri de tehdit altına alıyor ve bu hastalığa yakalanan birçok genç yaşta insan da bulunuyor.

Öncelikle sizlere alzheimer hastalığı hakkın da genel bilgileri vermek istiyoruz. Alzheimer nedir

Alzheimer hastalığı kişiyi adım adım yakın çevresinden, sonra kendinden uzaklaştıran, bir süre sonra da mevcut yaşamla ilgili anıların teker teker silikleştiği, en sonunda insanın kendini dahi tanımakta güçlük çektiği nörolojik bir hastalık türüdür. Alzheimer çoğunlukla psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

Alzheimer hastalığı unutkanlıkla başlayan bir hastalık olarak kendini gösterir. Ancak her unutkanlık Alzheimer hastalığı anlamına gelmez. Unutkanlık ile beraber beceri kaybı görülüyor ve kişilik özellikleri değişim gösteriyorsa daha dikkatli olmak gerekiyor. Alzheimer hastalığı aynen demansta olduğu gibi günlük aktivitelerin bozulmasından, ilerleyen dönemde hastanın kendini ifade edememesi, çevreyle ilişkilerinin bozulması, hesap muhakeme yeteneğinin, algılamanın bozulmasıyla ilerleyen hatta daha ileri dönemlerde hastanın kişilik değişiklikleri bir takım psikolojik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Bunun ilerleyen dönemlerinde hasta artık kendisine dahi bakamayacak duruma gelir. Yatağa bağımlı hale gelebilir ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamayarak tamamen bağımlı bir hasta pozisyonuna dönebilir

doena-alzheimer-2-638.JPG


Bir yakınınız yada akrabanız eğer alzheimer hastası ise uzmanların sizler için bulunmuş olduğu tavsiyeler ise şöyle;

1-) Alzheimer hastalığının kesin ve hazır olan bir tedavisi bulunmamaktadır, fakat ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar bulunmaktadır. Alzheimer’ın başlangıç ve orta zamanlarında kolinesteraz denilen ilaçlar kullanılabilir. İleri dönemlerde ise, beyindeki glumat olarak adlandırılan maddeyi azaltan ilaç, kolinesteraz inhibitörleri denen ilaçlarla beraber verilir.

2-) Hasta yakınlarının ileriye dönük olarak plan yapması gerekir. Bu plan ise, hem kısa hem de uzun dönem için yapılmalıdır. Hastalığa maddi ve manevi açıdan hazırlıklı olmak, size uzun vadede yardımcı olacaktır.

3-) Hasta için evde güvenli ve huzurlu bir ortam yaratmalısınız. İlerleyen zamanlarda ona temizlik açısından ve tuvalet ihtiyacını gidermesi açısından yardımcı olmanız gerekecek. Evin içerisinde bazı değişiklikler yapmanız da olasıdır. Örneğin; ilaçların saklandığı yerlere veya mutfağa hastanızın girmesini önlemeniz gerekebilir. Sokak kapısının sürekli kilitli olması ve hastanın banyoda tutunabilmesi için değişik restoreler yapılması da alınacak önlemler arasında sayılabilir.

4-) Yakınınız, sıklıkla kullanılan şeylerin ismini unutabilir. Onu kınamanız bir işe yaramayacaktır. Hastaya sevgi göstermeli ve ona duygusal destek vermelisiniz. Alzheimer olan bir hastayla asla tartışmamalı ve ona değişik aktiviteler bulmalısınız.

Alzheimers_2.JPG


5-) Hastada kişilik ve davranış değişikliklerinin olacağını bilmelisiniz. Alzheimer hastası ilk başlarda karışık işleri ve daha sonra da kolay işleri yapmakta zorlanacaktır. Uyku düzeni değişecek ve bazı günler sizin düzeniniz de bozulacaktır.

6-) Bir hastalığa değil, bir insana yardım ettiğinizi asla unutmamalısınız. Hastayla olan hatıralarınızı paylaşmak, bu konuda yapabileceğiniz en doğru davranışlardan biridir. Hasta yeni şeyler öğrenmekten veya geçmişteki şeyleri hatırlamaktan mahrum kalabilir. Onunla, geçmiş yıllarda mutlu olduğu şeyleri konuşmaya gayret gösterin.

7-) Hasta ve siz, zaman içerisinde bazı değişiklikler yaşayacaksınız. Bu durum ürkütücü olabilir ve esneklik isteyen bir durumdur. Hastaya ve kendinize karşı kibar olmalısınız. Alzheimer hastası, size kim olduğunuzu ifade edemeyebilir. En yakın arkadaşlarını veya akrabalarını da tanıyamayabilir. Buna rağmen, kalmış yeteneklerini kullanarak duygularını ifade edebilir.

😎 Sağlık bakımını uygun şekilde temin edin. Kendisini veya bir başkasını yaralamaması için onu izleyin. Farklı hastalıklar açısından onu kontrol edin. Mesela, deride oluşabilecek yaralardan ya da enfeksiyonlardan korunması için hastaya dikkat edin.

9-) Hastaya bakarken, kendinize bakmayı da ihmal etmeyin. Sevdiğiniz bir insanla ilgilenirken, kendinizi unutmanız doğru değildir. Alzheimer hastalarına bakıcılık yapanların bir kısmında, anksiyete, depresyon ve strese bağlı olarak bazı fiziksel hastalıklar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı, kendi doktorunuzla da görüşmeyi ertelemeyin.

10-) Hastanın yanlış ifadelerini ya da konuşmalarını sıklıkla değiştirmeyin. Bellek kaybı yaşayan kişiler genellikle gerçekte olmayan şeyleri konuşabilir. Bu gibi durumlarda onun düşüncelerini karıştırmaya veya değiştirmeye çalışmayın. Bu şekilde davranmanız, hastayı da sizi de rahatsız edebilir ve ayrıca stres oluşturur. Yapabilirseniz, hastanın dünyasında yaşayın ve ona inanıyormuş gibi rol yapın. Bu, onların mutlu olmasını sağlayabilir.

Alzheimer Hastaları İçin Nasıl Güvenli Bir Ortam Sağlanır?

Hastaya ev ortamında bakılıyorsa, evin içi güvenli bir ortama dönüştürülmelidir. Bu sayede meydana gelebilecek kazaların önüne geçilebilir.
Hastanıza bakan bir kişi olarak, kendinizi onun yerine koyun ve hangi tehlikelerin olabileceğini değerlendirin. Evde bakım yapmanın en önemli noktası, hastaya emniyetli ve güvenli bir ortam sağlayabilmektir.
Ev ortamına uyum sağlamak, hastalığın farklı zamanlarında sevilen bir kişinin göstereceği davranışlara uyum sağlamaktan daha basit olacaktır. Ev ortamını bakıma uygun hale getirmeniz sadece fiziksel olarak zarar görme durumunu değil, aynı zamanda bakıcının ve hastanın stresini de azaltabilir.
Hasta için bir ev ortamı hazırlayacağınız zaman düşünmeniz gereken en önemli hususlar; ona kullanım alanları oluşturmak, evden kaçmasını önlemek ve kendisine zarar verebilecek aletleri ortadan kaldırmaktır. Alzheimer hastaları için tehlikeli olabilecek yerlerin başında, banyo ve mutfak gibi alanlar sayılabilir.
Demanslı olan bir hasta emniyetsiz ve emniyetli araçlar arasındaki farkı anlayamayabilir. Hasta açısından tehlike yaratabilecek araç ve gereçlerin bulunduğu yerlere açılan kapıların kilitlenmesi doğru olacaktır.
Elektrikli eşyaları mutfak ve banyo gibi yerlerden uzaklaştırmanız, elektrikten kaynaklanabilecek tehlikeleri azaltacaktır. Bilişsel yetenekleri azalmış ya da kaybolmuş bir hastayı bu yerlerde yalnız bırakmamalısınız. Ayrıca, kazaların önüne geçebilmek için yemek pişirmede kullanılan gereçleri ve bıçakları güvenli bir yerde saklayın.
Buzdolabınızı gıda bozulmalarına karşı sıklıkla kontrol edin. Bu hastalığın orta ve ileri dönemlerinde bozuk gıda ile taze gıdalar arasında ayrım yapılamayabilir. Hastanın koku ve tat alma duyguları da ilaçlar nedeniyle azalmış olabilir.
Evde kullandığınız ya da arabanıza ait anahtarları iyi bir yere saklayın. Evdeki halı ve kilimlere de dikkat edin. Hastanız bu gibi eşyaların kenarına takılıp düşebilir. Bunun dışında, Alzheimer hastaları evde yapılan değişikliklerden hoşlanmayabilir. Onun anlayabileceği bir şekilde ve kibarca açıklamalar yapmalısınız. Bu sayede tehlike oluşturabilecek eşyaları uzaklaştırıp, evinizi güvenli hale getirebilirsiniz.
Bilişsel yetenekleri zayıflayan hastalar, göz bozuklukları yaşayabilirler. Derinlik algılaması ya da renkleri ayırt edebilme gibi durumlar, hastalığın evresine bağlı olarak zayıflayabilir.
alzheimer-hastaliginin-tedavisi-nedir.JPG


Alzheimer Bakıcıları İçin Faydalı Olabilecek Tavsiyeler

Hangi sorun için ne yapacağınızı düşünün ve hangilerinin sizin kontrolünüz dışında olduğunu belirleyin.
Sadece 1 günü dikkate alın ama gelecek için de hazırlığınızı yapın.
Neyi ne kadar uygulayabileceğinizi düşünün ve yetenekleriniz hakkında gerçekçi olun. Yapamayacağınız bir şeyi yapmak için çabalamayın.
Olaylar ya da istediğiniz şeyler yolunda gitmiyorsa hoşgörülü olun.
Size yardımcı olabilecek kaynakları bulun ve bunlardan faydalanın. Arkadaşlarınızdan ya da diğer aile fertlerinden yardım isteyin.
Kendinize de vakit ayırmayı unutmayın.
Duygularınızı nasıl ifade edebileceğinizi keşfedin. Bu konuda destek gruplarına katılabilir ya da bir arkadaşınızla konuşabilirsiniz.
Hastayla tartışmanızın hiçbir yararı olmaz ve bu durum sorunların daha da çoğalmasına neden olur. Bellek kaybı, konfüzyon veya früstrasyon gibi durumlar hastanın mantık dışı hareket etmesine yol açar.
Mümkün olduğu kadar hastanın bağımsız olmasına müsaade edin. Bunu yaparken, hastanın bulunduğu yerin rahat ve güvenilir olmasını da dikkat edin.
Konuşarak iletişim kurulamıyorsa, hareketlerle bazı şeyleri anlatabilirsiniz. Ne söylemek istediğinizi hastaya göstererek, hem kendinize hem de ona yardımcı olabilirsiniz.
Alzheimer hastaları şaşkınlık içerisinde olsalar bile sizin ne demek istediğinizi anlayabilirler.
Hastaya uygun aktiviteler bulmanız, onunla geçireceğiniz zamanın anlamlı olmasına yardımcı olur. Sıkıntıyı, depresyonu ya da zamansız uyuklamaları bu sayede azaltabilirsiniz. Hastanın duygularına saygı göstermeyi de unutmayın.
Hastaya, onu früstre edebilecek vazifeler vermeyin. Ondan yapmasını istediğiniz şeyleri kolaylaştırın. Alzheimer hastalarına bakarken dikkat etmeniz gereken başka bir nokta, Rutin bakımın dışına çıkmamanızdır. Hastanın ömrü boyunca yaptığı alışkanlıklarının dışına çıkmama gayret edin.
Alzheimer hastasının davranışlarında hızlı bir değişim fark ederseniz, onun fiziksel sağlığını dikkate alın. Kendisinde herhangi bir fiziksel belirtinin ortaya çıktığını gören hasta, daha asabi ve şaşkın hale gelebilir.

Bu konular da ilginizi çekebilir

alzheimer tanı ve tedavisi

alzheimer hastalarına nasıl davranmalı

alzheimer tedavisi mümkünmüdür
 
Büyük annem Alzheimer hastası. İki teyzem dönüşümlü bakıyor. Bakımı gerçekten çok zor. Her yeri kilit altında tutmak zorundasınız ve her daim gözünüz üzerinde olmalı. Gece ocağı açmalar, evden çıkıp gitmeler,dışarda kaybolmalar.. Bu sorunlarla maalesef defalarca karşılaştık. Müge anlının başlattığı sevgi izi projesi var bilmem duydunuzmu .Gayet faydalı bir proje . Projenin amacı; kaybolma riski yüksek kişilere ihtiyaç duydukları zamanda çok daha çabuk ulaşabilmek. Bir web sitesine başvuru yapılıyor buraya kimlik bilgileri resim gibi bilgiler yükleniyor daha sonra sistem bir kod gönderiyor. Bu kod kişinin bulunduğu şehirdeki gönüllü dövmeciler tarafından kola işleniyor. Bu uygulamayı bizde büyük anneme yaptırdık. Malum fırsatını bulduğu an dışarıya çıkabiliyor. Bu web sitesine başvurmak isteyenler -------> www.Benibuldular.com linkini ziyaret edebilirler.
 
Geri
Üst