Allahın varlığına birliğine iman

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Allahın varlığına birliğine iman
Allaha iman, Allah Teâlâ'nın varlığına ve birliğine inanmak ve O'nu sıfat ve isimleriyle güzelce tanımaktır. Allah Teâlâ birçok ayet-i kerimede kendisini akıl yoluyla bulmamıza yarayacak şeylere dikkatimizi çekmektedir: De ki, göklerde ve yerde neler var, bakın! Allah'a iman, bütün dinlerin temelidir. Allah'a inanma, O'na dayanma ve ibadette bulunma ihtiyacı, insanda yaratılıştan vardır. Etrafımıza baktığımız zaman, varlık aleminde sürekli bir düzenin ve üstün bir yaratılışın bulunduğunu görürüz.



Allahın varlığına birliğine iman.jpg



Kâinattaki büyük düzen, üstün, ölçülü ve ince yaratılış, yüce Allah’ın varlığının en açık delilleridir. Allah'ın tasarımını gösteren birçok örnek, muhtemelen sonsuza dek verilebilir.


Dünya


Dünya büyüklüğü ve karşılık gelen yerçekimi, çoğunlukla azot ve oksijen gazı ince bir tabaka tutar, sadece Dünya yüzeyinin yaklaşık 50 mil üzerinde uzanır. Dünya daha küçük olsaydı, Merkür gezegeni gibi bir atmosfer imkânsız olurdu. Dünya büyük olsaydı, atmosferi Jüpiter gibi serbest hidrojen içerebilirdi. 3 Dünya, bitki, hayvan ve insan hayatını sürdürmek için doğru gaz karışımının bir atmosferi ile donatılmış tek bilinen gezegendir.


Dünya, güneşten doğru mesafededir. Karşılaştığımız sıcaklık değişimlerini, kabaca -30 derece ila +120 derece arasında düşünelim. Dünya Güneş'ten uzaklaşırsa, hepimiz donmuş oluruz. Yakınlaşırsak yanarız. Dünya'nın güneşe olan pozisyonundaki kısmi bir değişme bile, dünyadaki yaşamı imkansız hale getirecektir. Dünya yaklaşık 67.000 mil hızla güneşin etrafında dönerken, Güneş bu mükemmel mesafe de kalır. Ayrıca, ekseninde dönerek, Dünya'nın tüm yüzeyinin her gün düzgün şekilde ısınmasını ve soğumasını sağlar.


Ayımız, yerçekimi için Dünya'dan mükemmel bir mesafede ve uzaklıktır. Ay, önemli okyanus dalgalarını ve hareketi yaratır, bu yüzden okyanus suları durgunlaşmaz ve yine de büyük okyanuslar kıtalara yayılmaya karşı engellenir.



Su


Renksiz, kokusuz ve tatsız, ancak bir canlı su olmadan hayatta kalamaz. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar çoğunlukla sudan oluşur (insan vücudunun yaklaşık üçte ikisi sudur). Su özelliklerinin neden yaşam için benzersiz olduğunu anlatalım. Kaynama noktası ile donma noktası arasında geniş bir fark vardır. Su vücutlarımızı 98.6 derece sabit tutarken, sıcaklık değişiklikleriyle dalgalanan bir ortamda yaşamamıza izin verir. Su geniş bir çözücüdür. Bu su özelliği, çeşitli kimyasallar, mineraller ve besin maddelerinin vücudumuzun her yerine ve en küçük kan damarlarına taşınabileceği anlamına gelir. Su da kimyasal olarak nötr dür. Taşıdığı maddelerin yapısını etkilemeden su, yiyecek, ilaç ve minerallerin vücut tarafından emilmesini ve kullanılmasını sağlar. Su, eşsiz bir yüzey gerilimine sahiptir. Bu nedenle, bitkilerdeki su yerçekimine karşı yukarı doğru akar ve hayat veren su ve besin maddelerini en uzun ağaçların tepesine getirir.

Dünya suyunun yüzde doksanı okyanuslardır. Ancak dünyamızdan tuzlu sudan uzaklaştırıp daha sonra dünyaya dağıtımını sağlayan bir sistem var. Buharlaşma, okyanus sularını alır, tuz bırakır ve bitki örtüsü, hayvan ve insanlar için suyun toprağa yayılması için rüzgârdan kolaylıkla taşınan bulutlar oluşturur. Bu gezegende, geri dönüştürülmüş ve tekrar kullanılan bir suyun hayatını sürdüren bir arınma ve arz sistemidir.
 
İnsan beyni


Aynı anda inanılmaz miktarda bilgi işler. Beyniniz, gördüğünüz tüm renkleri ve nesneleri, çevrenizdeki sıcaklığı, ayaklarınızın zemine karşı basıncını, çevresindeki sesleri, ağzınızın kuruluğunu, hatta klavyenizin dokusunu alır. Beyniniz tüm duygularınızı, düşüncelerinizi ve anılarınızı tutar ve işler. Aynı zamanda beyniniz solunum şekli, göz kapağı hareketi, açlık ve ellerindeki kas hareketleri gibi vücudunuzun devam eden işlevlerini takip eder. İnsan beyni, saniyede bir milyondan fazla mesaj işlemektedir.


Beyniniz, bu verilerin önemini ölçmekte ve nispeten önemsiz olanı filtrelemektedir. Bu tarama işlevi, dünyanızda etkili bir şekilde odaklanmanıza ve etkin şekilde çalışmanıza izin veren şeydir. Beyin diğer organlardan farklı işlev görür. Ona bir istihbarat, akıl yürütme, duygular üretme, hayal etme ve planlama, harekete geçme ve başkaları ile ilişki kurma becerisi vardır.

Göz Yedi milyon renk arasında ayrım yapabilir. Otomatik netleme özelliğine sahiptir ve aynı anda 1.5 milyon iletiyi şaşırtıcı şekilde yönetir. Allah’ın varlığına işaret eden nesnel kanıtların zenginliğini anlatmaya kalksak hiç bitmez.Biz Allah’ı ancak sıfatlarıyla bilebiliriz. Yoksa onun zatını kavramamız mümkün değildir. İnsanın Allah Teâlâ'nın gerçek mahiyetini kavrayabilmesi de imkânsızdır. Allah'ın varlığını, birliğini anlamak için göklere bakın, yere bakın, kendi nefsinize bakın ve bütün bunların yaratılışındaki akıllara hayret veren inceliklere ..

Selam ve dua ile..
 
Geri
Üst