Konuya cevap cer

akvaryumda yosun önlemek akvaryum yosun önleme

NITROJEN DONGUSU :


Ilk haftalar eger yeni  bir akvaryum kurduysaniz , ve hemen icine balik koyarsaniz burada basarili olma  sansiniz cok azdir . Baliklari almadan once onlara evlerini hazirlamamiz  lazimdir. Akvaryum bir kucuk dunyadir , hazirlik yapilmasindan da kastim gerekli  biyolojik durumu saglayarak baliklarin saglikli yasamasini temin etmektir. Balik  diskilari , artik yemler ,ve digger bir cok madde akvaryumda birikir ve sihirli  bir sekilde kaybolmaz . Microorganizmalar sayesinde bir de bir cok degisik  toksik atik meydan gelir . Fakat bazi mikroorganizmalar bu olusumlari baska  olusuma donusturebilirler . En onemlisi ( - ki biyoloji okuduysaniz duymussunuz  dur ) Azot ( Nitrojen ) donusumu dur .


Bu donusumu kim ve nasil yapar :  Bunlar Mikroskopik canlilar olup Azot Bakterileri denir . Dogada bunlar zaten  mevcuttur. Yeni akvaryum kurdugumuzda bu bakteriler suda mevcut olup , sayilari  cok azdir. Burada onemli olan ilk bir kac hafta da bakteri kolonileri olusturmak  ve yukarida belirtilen maddelerin donusumunu saglayabilecek yeterli sayiya  ulasmalaridir. Sunu diyebiliriz ; iyi bir akvaryum un temellerinden biri bakteri  kolonileri dir. Normalde bu islem yaklasik 2 ila 6 hafta surer . Akvaryumculuk  tab u akvaryum durumuna Donusum akvaryumu denir .


Bu donusumun nasil  oldugunu anlayalim . Nitrojen (N , Azot ) bir elementtir ve iki onemli organik  molekulle birlesim olusturur : protein ve nukleik asit . Ne kadar ki hava da  oldukca cok azot olmasina karsin (N2), sadece cok az canli bunu asimile edebilir  . Sadece ozel bir cesit bakteri , cyanobacteria (bilinen adi ile mavi – yesil  yosun ) N2 tutabilir ve azot temelli organic molekuller in sentezi icin kullanir  . Ayrica Azot duzenleyiciler olarak da adlandirilir . Bu islemleri yaparken de  Azot devamli degisik formatlara girer .


Bu azot bilesimleri bozuldugunda  ( organismanin tamami veya bir parcasinin olumu ) sonucunda bakteriler  tarafindan isleme tabi tutulurlar ve temel olarak Amonyak gazi olusur (NH3).  Amonyak sui le birlesirse Amonyak Hidroksit olusur (NH4OH), bu da toksik bir  madde dir . Amonyak baliklara cok zararlidir ve toksikligi sicaklik , pH ve su  kalitesine bagli olarak degisir . pH in asidik olmasi daha cok Amonyum Hidroksit  in neturilize oldugunu ve amonyak toksit ligin dusdugunu gosterir . Fakat pH  Alkali ise Amonyak in tehlikeli oldugu bilinmelidir . Bu durumda Nitrosomonas  adli bakteri bize yardimci olacaktir . Amonyagi Oksijen ile birlestirerek Nitrit  olusturur (NO2-), ve sonucunda enerji aciga cikar . Kimyasal formul olarak  asagidaki sekilde gosterebiliriz :

2 NH3 + 3 O2 ----> 2 HNO2 + 2 H2O +  Enerji

Nitrik Asit HNO2 (nitrous acid) su da cozunur ve Nitrit iyonu haline  gecer (NO2-). Nitrit te baliklara ve bitkilere sakincalidir ama akvaryumda fazla  olusmaz cunku digger bir bakteri (Nitrobacter) bunu Nitrat a cevirir (NO3-), ve  bu asamada da gene enerji olusur . Reaksiyon su sekildedir :

2 HNO2 + O2  ----> 2 HNO3 + Enerji

Sadece simdi azot daha az zararli hallerine  donusmeye baslar . Bu islemler sirasinda Nitrat suda cogalmaya baslar . Bu  dusumda algler uremeye baslayacaktir , cunku besin kaynaklari Nitrat tir . Bunu  onlemek icin belli oranlarda ve belli araliklarla su degistirmek gerekli  olacaktir. Hatta dogal bitkiler konularak daha iyi sonuc elde edilir .  Bitkilerde bu nitrat I kullanmaktadirlar . Ayrica bitkiler amonyak I da  tutabilirler , bundan dolayi goruntu disinda ise yararlar .


Azot  bakterileri oksijen in bol oldugu yerlerde daha buyuk koloniler olusturur.  Koloniler isigin fazla olmadigi ve suyun harekliliginin fazla olmadigi yerlerde  daha kolay tutunurlar . Bu akvaryum daki en onemli olaydir. Fakat burada islem  bitmez . Diyelim ki sudaki oksijen orani cok fazla degil . Bu durumda Nitrat ,  Nitrit e donecektir . Veya degisim adi verdigimiz , anaerobic bakteriler  sayesinde Azot gazina donecektir (N2), ve devir tamamlanmis olacaktir.

Simdi  Azot donusmunun nedem oldugunu biliyoruz . Yeni akvaryumda nasil oldugunu ve  baliklarimizin yasayabilecegi ortamin olusup olusmadigini anlayabiliriz . Bu  bakteri kolonilerin olusumunda herhangi bir sey yapmaya gerek yoktur. Sadece  organic maddelere ihtiyaclari vardir. Bu donusumun baslayabilmesi icin suyu  koyup filtreler calismaya basladiginda sadece akvaryuma az bir miktar amonyak  koymak yeterli olacaktir. Bazen musluk suyunda amonyak kendiliginden vardir.  Fakat gene de bir miktar amonyak koymakta fayda vardir. Tekrar dan sunu  belirtmekte fayda vardir. Dogal bitki leri akvaryumunuza ekleyin .

BAska  uygulanan bir yontem de dnusum baligi kullanmaktir. 2-3 adet kuvvetli balik  kullanilir bu islem icin ( Tavsiye ettigim Zebra Danios ) . Bu balik donusum  olurken su da yasayacaktir. Fakat bu sirada balik / lar stress te kalacaklardir.  Baska yolda Tatli su Test Kit almaktir. ( pH , Amonyak , nitrat ) Boylelikle  amonyak / nitrat seviyelerini olcebilirsiniz . Nitrit yukselip 0 ( sifir )  oldugunda baliklari koyabiliriz . Fakat baliklari da yavas yavas koymak gerekli  . Yani 20 balik koyulacaksa , hepsini ayni anda degil , 2-3 hafta icinde koymak  iyi olacaktir. Boylelikle bakteri kolonileri olusacak biyolojik degisimlere  kendilerini uydurarak cogalmaya devam edeceklerdir


Geri
Üst