T
TİTAN
Forum Okuru
Aksaray'ın Yöresel Yemekleri
aksarayın meşhur yemekleri
aksarayın meşhur yiyecekleri
aksarayın yöresel yemekleri
Daha önce Niğde'ye bağlı bir ilçe iken 1989'da il olan Aksaray'ın yöresel yemekleri nelerdir, merak edenler için bilgi vermek istiyoruz melekler 🙂
SOĞANLAMA
Aksaray’da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler ile hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımıştır. Bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme,sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.
ŞEPE: Küçük ölçüde açılarak pişirilen yufkadır
SIKMA: Şepeden biraz büyükçe açılan ve içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konarak meydana getirilen dürümdür
ERİŞTE:Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur Daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır
KUSKUS PİLAVI: Yumurta ile un bir kap içerisinde karıştırılır Daha sonra saçma büyüklüğünde küçük parçalar halinde kurutulur
SOĞANLAMA: Soğan doğranır, yağ, kıyma ve salça ile ya da domatesle kavrulur
SARIĞI BURMA (KATMER): İnce un, yumurta ve yoğurt iyice yoğrulur İnce yufkalar halinde açılır ve hamur bir sini veya büyükçe bir tepsi üzerinde katmerli bir biçimde dıştan içe doğru yerleştirilir Üzerine yağ ilave edilerek kızartılır Soğuduktan sonra kestirme dökülür
HÖŞMERİM: Genellikle köylülerin yaylada oldukları zaman yapılır Tereyağ eritilir, içerisine un atılarak ateş üzerinde, un tanecikler haline gelinceye kadar bir müddet karıştırılır ve soğumadan yenir
SAC BÖREĞİ: Şepe halinde açılan hamur, içerisine kıyma, yumurta peynir, sebze konarak ortadan ikiye katlanır Sac üzerinde pişirildikten sonra yağlanarak yenir
BAMYA ÇORBASI: Malzemeleri: 250 gr bamya, 200 gr et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon
Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.
ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır
ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır
aksarayın meşhur yiyecekleri
aksarayın yöresel yemekleri
Daha önce Niğde'ye bağlı bir ilçe iken 1989'da il olan Aksaray'ın yöresel yemekleri nelerdir, merak edenler için bilgi vermek istiyoruz melekler 🙂
SOĞANLAMA
Aksaray’da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler ile hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımıştır. Bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme,sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.
ŞEPE: Küçük ölçüde açılarak pişirilen yufkadır
SIKMA: Şepeden biraz büyükçe açılan ve içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konarak meydana getirilen dürümdür
ERİŞTE:Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur Daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır
KUSKUS PİLAVI: Yumurta ile un bir kap içerisinde karıştırılır Daha sonra saçma büyüklüğünde küçük parçalar halinde kurutulur
SOĞANLAMA: Soğan doğranır, yağ, kıyma ve salça ile ya da domatesle kavrulur
SARIĞI BURMA (KATMER): İnce un, yumurta ve yoğurt iyice yoğrulur İnce yufkalar halinde açılır ve hamur bir sini veya büyükçe bir tepsi üzerinde katmerli bir biçimde dıştan içe doğru yerleştirilir Üzerine yağ ilave edilerek kızartılır Soğuduktan sonra kestirme dökülür
HÖŞMERİM: Genellikle köylülerin yaylada oldukları zaman yapılır Tereyağ eritilir, içerisine un atılarak ateş üzerinde, un tanecikler haline gelinceye kadar bir müddet karıştırılır ve soğumadan yenir
SAC BÖREĞİ: Şepe halinde açılan hamur, içerisine kıyma, yumurta peynir, sebze konarak ortadan ikiye katlanır Sac üzerinde pişirildikten sonra yağlanarak yenir
BAMYA ÇORBASI: Malzemeleri: 250 gr bamya, 200 gr et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon
Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.
ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır
ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır