Akdeniz anemisi (Talasemi ) teşhis ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Akdeniz anemisi (Talasemi ) teşhis ve tedavisi
Ülkemizde en sık görülen genetik rahatsızlıklardan biridir talasemi.Halk arasında akdeniz anemisi olarak bilinir.Tehlikeli bir kan hastalığı olarak bilinen talasemi aşırı yorgunluk,çabuk yorulma ve derideki koyuluklarla kendini gösteriyor.Erken teşhis ve tıptaki yeni gelişmelerle talaseminin tedavisi mümkün.Talasemi hakkında tüm detayları ayrıntılı olarak yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi Talasemi Major (cooley Kansizligi) , Talesemi taşıyıcılığı nedir adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


Talasemi Beta talasemi geninin kalıtımsal olarak anne ve babadan çocuğa geçmesidir.En sık kadınlar da görülen bu kan hastalığı ,alyuvarların hemoglobin yapı bozukluğundan kaynaklanır.Anne ve babada talasemi taşıyıcılığı varsa doğacak çocuklarında da talasemi görülme ihtimali yüksektir.Bir çok insan akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunun farkına varmaz.Aşırı kansızlık sorununuz varsa,çabuk yoruluyor ve sürekli uyukluyorsanız mutlaka talasemi olup olmadığınızı araştırın.Talasemi aşırı demir eksikliğiylede kendini gösterebiliyor.Yada demir eksikliğini taklit edebiliyor ve kansızlıkla karıştırılabiliyor.Bu durumun açıklığa kavuşturulabilmesi için muhakkak kan tetkikine ihtiyaç duyulacaktır.Akdeniz anemisi kalıtsaldır ve ömür boyu devam eder.Akdeniz anemisi minör ve majör diye iki grupta sınıflandırılır.Minör akdeniz anemisi taşıyıcısına ,majör ise hastalığın ağır izleyen biçimine denir.Akdeniz anemisi,akdniz anemisinin gruplarını,akdeniz anemisinin tedavisini ayrıntılarıyla uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.



akdeniz anemisi.jpg





Akdeniz Anemisi

Akdeniz anemisi, Talasemi adı ile de bilinen genetik ve bir tür kan hastalığıdır. Hastalık ile anılacak olan iki açılım vardır. Birincisi Akdeniz anemisi hastalığının kendisi, diğeri ise; Akdeniz anemisi taşıyıcılığıdır. Taşıyıcı grupta bulunan kişiler hayatlarını normal yaşayıp her hangi bir şikayette bulunmazlar. Laboratuvarda bakılacak kan tetkiki ile açığa çıkacak olup, bebek bekleyen çiftlerde önemli olabilecektir. Anne yahut baba taşıyıcı ise bebek bu açıdan değerlendirmeye alınabilir.

Akdeniz anemisi
hastalığının açıklanmasında gen zincirinde bazı bölümlerde sentez hızının aksadığı görülür yahut o zincir tamamen yok olarak görülür. Beta talasemi ismi
ile zikredilen tür, Türkiye de en fazla bahsi geçen türdür. Ve bu türün tıbbı açıklamasında beta zincirindeki bulunan sentezleme hızı azalmış olmaktadır.

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı mevcutsa neler düşünülür?

En önemli aşama evlilik sonrası bebek beklerken kişilerin önemseyeceği noktadır. Çiftlerden biri ya da her ikisi talasemi taşıyıcılığı yaşıyorsa ciddi bir kan rahatsızlığı olan Akdeniz anemisinin bebekte olma ihtimali yüksek olacaktır. Bu durumun açıklığa kavuşturulabilmesi için muhakkak kan tetkikine ihtiyaç duyulacaktır. Biyokimya laboratuvarına gönderilecek olan kişiye ait bir tüp kan bu açıdan değerlendirilip sonuçları ile gidişata yön verilecektir. Taşıyıcı olan gruptaki kişiler hasta kategorisinde değerlendirilemeyecektir. Bu kişilere her hangi bir tedavi uygulaması yapılmayacaktır. Bu taşıyıcılık ömür boyu süre gelip her hangi bir ilaç tedavisi ile değiştirilemeyecektir.

Akdeniz anemisi taşıyıcıysanız bunun neticeleri ne olabilir?

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunuzu bilmeniz çok mühimdir. Zira, anne ve babanın her 2’si de taşıyıcıysa, ağır bir kan hastalığı olan Akdeniz anemili çocuğunuz olabilir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Özel bir kan tetkiki yaptırmanız icap ediyor. Hekimler alyuvarlarınızın çapını ve hemoglobinA2 düzeyinizi ölçerek tespit edecekler. Kan testi yapılmadan taşıyıcının ortaya çıkması mümkün değildir.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı hasta mıdır?

Hayır hasta değildir. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı diğer hastalıklara daha çok mu yakalanır?

Hayır .

Herhangi bir tedavi Akdeniz anemisi taşıyıcılığını değiştirebilir mi?

Hayır.

Akdeniz anemisi taşıyıcılığı, Akdeniz anemisi hastalığına dönüşebilir mi?

Hayır.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunuzu bilmeniz niçin önemlidir?

Şayet Akdeniz anemisi taşıyıcısıysanız hafif bir kansızlığınız olabilir. Bu kansızlık hatalı olarak diğer kansızlık sebepleriyle, özellikle demir eksikliği kansızlığıyla karıştırabilir ve taşıyıcıya demir eksikliği sanılarak demir tedavisi yapılır. Halbuki taşıyıcılarda demir yüksek olabilir ve buna ek olarak demir verilmesi zararlı etki yapabilir.Bu genetik hastalıkta anne ve baba taşıyıcıysa, her gebelikte yüzde 25 ihtimalle normal, yüzde 50 taşıyıcı ve yüzde 25 oranında da hasta çocuk sahibi olabilirsiniz.
 
Geri
Üst