ağızda oluşan yaralar

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
ağızda oluşan yaralar
damakta yara ağızda çıkan yaralar ağızda oluşan yaralar ağız içinde oluşan damakta çıkan
Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.

Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

* STRES
Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.
* YİYECEKLER
Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.
* TRAVMA
Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan proaaalerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
* DİŞ MACUNU
Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan "sodyum lauryl sulhate" ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.
Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom's of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)
* SİSTEMİK HASTALIKLAR
Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
* DİĞER NEDENLER
B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.
 
Ce: ağızda oluşan yaralar

Eline sağlık canım emeğin için.Bende şu aralar var ama benimki sigarayı bıraktığım için hafif bir şekilde var.Bunun da çaresi şu: Sönmüş Sigara İzmaritini tekrar ateşte yakıp dumanı içine çekmeden ağızda gargara yapmakmış....
 
Cevap: ağızda oluşan yaralar

demir eksikliği ve b12 vitamini eksikliğinden dolayı sürekli ağız içinde aft oluşumu yaşıyrum.ama ilaçlarımı kullandığım sürece bu tip yaralar görülmüyr.ciddiye alınması gereken bi olay ağız içi yarası.doktora görünmekte fayda var.
 
doktorda bilmiyor.

10 yaşından beri bende bu yara sıklıkla oluyor. kaç yüz kere doktora gittim hiç bir faydasını görmedim. sadece antibiyotik gargara kortikostreoid veriliyor geçiştiriliyor. ağız yaraları bir çok önemli hastalığın semptomlar olarak orataya çıkar. bunu için boş bir konu değil ciddiye alınması gerekn bir konudur. ii günlerrr