ağız mantarı nedir,ağızmantarı belirtileri,ağız mantarı nedenleri,ağız mantarı tedavisi,ağız mantarı hakkında bilgiler
Diğer adıyla kandidiyazis genelde ağız ve boğaz bölgesinde görülür. Halk arasındaki adı ‘’pamukçuk’’ dur. Pamukçuk en çok bebeklerde görünen bir ağız içi mantar enfeksiyonudur.
Ağız ve boğaz’da daha sık görülür ancak genital bölge ve nemli deri kıvrımlarını da çok severek buralara da yerleşebilir. Bunların dışında candida mantarı sistemik yada vücut çapında enfeksiyon hastalıklarına neden olabilir.
Ağız ve boğazdaki candida mantarı enfeksiyonlarının en belirgin özellikleri kalın ve beyaz lekeler şeklinde ortaya çıkmasıdır. Normalde ağız içinde çok küçük çaplarda enfeksiyon kaynakları bulunabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak küçük çaplarda bulunan bu mikrop odakları normal sağlıklı bir insanın ağız içinde mantar enfeksiyonları oluşmasına neden olmaz.
Herhangi bir nedenden dolayı vücut direncinin düşmesi ile bu mikroplar daha fazla üreyerek ağız içerisinde kalın ve beyaz lekeler şeklinde belirtilerle ortaya çıkarlar. İşte bu durum halk arasında ‘’pamukçuk’’ olarak adlandırılan ağız içi mantar enfeksiyonudur. Bu hastalık acı veren bir hastalık olmasına rağmen gerekli tedavi yöntemi ile kısa sürede düzelebilir. Fakat ağızda olması yemek yeme durumunu etkileyeceği için dikkat etmek gerekir. Tedavi sonrası bir daha tekrarlamayacak anlamına gelmez.
Ağız içi mantar enfeksiyonlarının tedavisi ağız ya da diş doktorunun belirlediği ilaçlar ile 7 ile 10 gün arasında bir tedavi sürecini kapsar. Bu tedavi sonrası vücut direncinin düşmesine neden olan diğer etkenlerde ortadan kalkmış olur.
Pamukçuk hastalığının en önemli tedavi şekli dengeli ve düzenli beslenmedir. Mevsiminde ve zamanında bulunan besinleri doğru miktarlarda tükettiğimiz ve ağız hijyenine dikkat ettiğimiz sürece ağız içi mantar enfeksiyonu oluşma riski çok düşüktür. Ancak bebeklerin bağışıklı sistemi tam gelişmediğinden vücut dirençleri de düşük olur.