Ağız kokusu nedir ağız kokusuna iyi gelen bitkiler

Uzman SühaN

Administrator
Ağız kokusu nedir ağız kokusuna iyi gelen bitkiler
Kötü kokan nefes günlük hayatı etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Özellikle sabahları uyanınca artan ağız kokusu diş ipi ve gargara kullanarak bu kokuyu giderebilirsiniz. Fakat bu geçici bir çözümdür. Eğer kötü ağız kokusundan temelli kurtulmak isterseniz evde kendi kendinize yapabileceğiniz bitkisel çözümlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz.



Ağız içinde gelişen toplam 700 tür bakteri vardır. Bakterilerin çoğalması kötü bir kokuya neden olur. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayarak bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Diş fırçası ya da bir dil temizleyici ile dilinizi de temizlemeyi unutmayın.


Tükürük ağız bakteriler için doğal bir anti-bakteriyel çözümdür. Ağzınızda kuruluk oluştuğunda bakteriler daha çabuk ürer. Gün boyunca bol su içerek ağzınızdaki bu kuruluktan kurtulabilir ve bakterilerin hızla üremesini, koku yaratmasını engelleyebilirsiniz. Günde en az 2 buçuk litre su içmelisiniz.












Her gün yoğurt tüketin

Yoğurt kötü nefes kokusunu ortadan kaldırmak için çok etkili bir çözümdür. Yapılan bir araştırmaya göre her gün düzenli olarak yoğurt tüketildiğinde ağız kokusunun %70 azaldığı ortaya çıkmıştır.

Düzenli olarak gargara yapın

Bir miktar su içerisine birkaç damla yabani kekik yağı koyun. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu su ile gargara yapın. Ilık bir bardak su içine bir çay kaşığı zencefil yağı ekleyin ve yine dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu su ile gargara yapın.

Evde gargara yapımı

İhtiyacınız olanlar:

Bakul bitkisi

Khadir bitkisi
Karanfil

Fındık

Kakule

Kimyon tohumu

Karabiber

Kâfur

Tüm tozları eşit miktarlarda karıştırıp kapaklı bir kasede saklayın. İstediğiniz zaman karışımdan 1 çay kaşığı alarak bir bardak suya ekleyin ve karıştırın. Elde ettiğiniz sulu karışım ile gargara yapın. Dilerseniz bu karışımı diş fırçasına sürerek dişlerinizi de fırçalayabilirsiniz.

Mür yağı ağız kokusuna iyi gelirmi?

Dikenli bir ağaç olan Mür reçinesinden yararlanarak kötü ağız kokularını engelleyebilirsiniz. Diş Araştırma Merkezi ve Tennessee Üniversitesi Periodontoloji Anabilim dalının yaptığı araştırma ile Mür yağının diş eti kızarıklarına iyi geldiği de ortaya çıkmıştır. Eğer diş etlerinizde kızarıklık, şişlik ve kanama var ise direkt diş etlerine de uygulayabilirsiniz. Gargara yapmak için; Mür yağından 5 ila 10 damla kadar bir bardak suya karıştırın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra derinlemesine bir gargara ile ağzınızdaki kötü kokudan kurtulabilirsiniz. Dilerseniz Mür yağını bitkisel çaylara ekleyerek de içebilirsiniz.

Çay ağacı yaprağı ile ağız kokusu nasıl geçer?

Çay ağacı özleri diş ürünlerinde yaygın olarak kullanılan etken bir maddedir. İsviçre Basel Üniversitesi Diş Hekimliği ve Ağız Mikrobiyoloji Enstitüsü araştırmacıları çay ağacının ağız kokusunu giderdiğini ve ağızda üreyen bakterileri yok ettiğini ortaya koymuşlardır.

Çay ağacı nasıl kullanılır?

Bir bardak ılık su içine 3 ila 4 damla ağaç çay yağı ekleyin. Ve bu su ile günde 2 kez gargara yapın. Gargarayı günde en fazla 3 ya da 4 kez tekrarlayabilirsiniz. Gargara sırasında kesinlikle su yutmamalısınız. Diş ipi kullanmadan önce diş ipini karışıma batırın ve bu şekilde kullanın. Ayrıca çay yaprağı yağını diş fırçasının üzerine sürerek diş macunu şeklinde de kullanabilirsiniz. Kötü nefesin oluşmasında en temel neden bakterilerin çoğalmasıdır. Bu nedenle ağız sağlınıza önem vermeniz gerektiğini unutmayın. Eğer dişlerinizi düzenli fırçalamanıza, diş ipi kullanmanıza ve tüm bitkisel çözümleri uygulamanıza rağmen ağız kokusu geçmiyorsa bir diş doktoruna danışmanızda fayda olacaktır. Çürümüş dişler de ağız kokusuna neden olabilir ve dişlerinizin tedaviye ihtiyacı olabilir.
 
Fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş temizleme dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni, diş eti hastalığının ve ağız kokusunun engellenmesine yardımcı olabilir. Bir dil sıyırıcı kullanmak da yardımcı olabilir. Buna ek olarak, örneğin ağız kuruluğu veya şeker hastalığı gibi altta yatan bir durumun tedavisi, aynı zamanda kötü kokudan kurtulmanıza da yardımcı olabilir.