Ağırlık Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Ağırlık Çalışmanın Faydaları Nelerdir?
ağırlık çalışmanın yararları, ağırlık kaldırmanın faydaları, ağırlık kaldırmak


Sevgili melekler, spor yapıyorsanız ağırlık kaldırmaktan da korkmayın. Zannetmeyinki dambıl çalışması yaptığınızda herkül gibi üçgen bir vücuda sahip olacaksınız. Ağırlık kaldırmak sadece erkeklere özgü bir spor değildir. Bilakis ağırlık kaldırmak sizi hayallerinizdeki vücuda ulaştıracak, sağlıklı ve zinde bir hayat sürmenizi sağlayacaktır...







Yağ yakmak için kardiyo, ağırlık kaldırmaktan daha etkili değil midir?

Eğer koşu ayakkabılarınızı, kickboks şortlarınızı ya da bisiklet kramponlarınızı yağ yakmak için tek çözüm yolu olarak görüyorsanız, bir daha düşünün. Kardiyo, yağ yakmak için tek yol değildir. Güç arttırıcı antrenmanlar vücudunuzdaki yağ oranını azaltıp kas oranını arttırabilir ve genel vücut bileşiminizi güçlendirir. Dahası, kas dokusu, siz dinlenirken bile metabolik olarak sürekli aktif halde olduğu için, güç arttırıcı antrenmanlar gün boyu etkili bir şekilde yağ yakmanıza yardımcı olur. Ayrıca, bu tarz antrenmanların bazal metabolizma hızınız (nefes almak ve kan akışı gibi vücudunuzun gerçekleştirdiği basit fizyolojik faaliyetleri desteklemek için gerekli minimum kalori miktarı) üzerinde olumlu etkisi vardır ve yağ dışı vücut kütlenizi arttırır. Uzun lafın kısası, yağ yağmak için kullanılan tek yöntem kardiyo değildir.


Kadınlarda ağırlık kaldırmayla kemik sağlığı arasındaki ilişki nedir?

Güç arttırıcı antrenmanların bir yararı da osteoporoz riskini (özellikle kalça, omurga ve el bilek kemiklerinin güçsüzleşmesi ve hassaslaşması sonucunda kırılmasına sebebiyet veren hastalık) düşürmeleridir. Kemiklerin kırılması çok ciddi bir sorundur. Genellikle yaşlı hastalığı olarak düşünülse de osteoporoz her yaşta görülebilir, bu nedenle kemiklerinizi sağlıklı ve güçlü kılmak için vakit asla geç ya da erken değildir. Güç arttırıcı antrenmanlar, osteoporozu önlemedeki etkili yöntemlerden biridir. Araştırmalara göre, ağırlık kaldırmak, genç kadınlarda daha yüksek kemik yoğunluğu oluşmasına katkı sağlamakta; menopoz sonrası dönemdeki kadınların kemik kayıplarını yavaşlatmakta ve kırılma riskini geciktirmekte; daha yaşlı kadınlarda ise kuvveti ve dengeyi geliştirdiği için düşüp yaralanmaları en aza indirgemektedir. Ayrıca bu araştırmalar gösteriyor ki, güç arttırıcı antrenmanlar, hangi yaşta başlarsanız başlayın, her zaman kemiklerinize yarar sağlar; ama eğer genç yaşta başlar ve hayatınız boyunca devam ettirirseniz kazancınız da katlanır.


Ağırlık kaldırmak kadınlarda iri kaslar oluşturmaz mı?

Bu sürekli karşılaşılan büyük bir yanlış anlama ve kavram hatasıdır. Güç arttırıcı antrenmanlar vücudunuzu şekle sokup, kaslarınızı belirginleştirip size dayanıklı bir bünye kazandırırken, sizi herkülvari vücutlu bir kadına da dönüştürmez. Eğer düzenli bir şekilde güç arttırıcı antrenmana katılarak irileşmekten korkuyorsanız, bu korkunuzu bir kenara bırakabilirsiniz. Bunun sebebi, kadınlar, kasların aşırı derecede irileşmesinin ve büyümesinin bir sebebi olan testosteron hormonunu erkekler kadar çok salgılamazlar. Bununla beraber, kadınlar ağırlık kaldırdıklarında her zaman erkeklerle aynı sonuca ulaşmazlar. Bu durumun kilit noktası DNA’mızda yatar. Bizler genellikle egzersizlerden belirli bir şekilde sonuç almaya eğilimliyizdir. Ne tür kas liflerimizin olduğunu, bunların vücudumuzda hangi noktalara dağıtıldığını, vücut yağlarının hangi bölgelerde depolandığını ve vücut tipimizi bizim genetiğimiz belirler. Vücudunuzu tanıyıp anlamanız ve nasıl tepkiler vereceğini görmeniz için işin sırrı güç arttırıcı antrenmanlarda gizlidir. Bunu yaptıktan sonra kendinize daha gerçekçi hedefler belirleyip istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz.


Ağırlık kaldırmayı bırakınca kaslar yağa dönüşmez mi?

Ağırlık kaldırmayla ilgili çok yaygın bir hatalı bilgi de ağırlık kaldırma bırakılınca kasların yağa dönüşeceğidir. İyi haber şu ki, bu mümkün değil! Kas ve yağ iki farklı dokudur ve birbirlerine dönüşemezler. Olacak olan şey faktörlerin birleşimidir. Genellikle kadınlar ağırlık kaldırmayı ya da güç arttırıcı antrenmanları ile birlikte, çalışmayı da bırakırlar diğer bir deyişle bütün sportif faaliyetleri terk ederler. Bu gerçekleştiği zaman, kötü alışkanlıklar devreye girer ve genellikle ardından yetersiz beslenme gelir. Çok geçmeden kas yoğunluğu kaybolur, metabolizmaları yavaşlar ve doğal olarak yağlar birikmeye başlar. Zamanlama nedeniyle siz bu durumu “kasların yağa dönüşmesi” olarak düşünebilirsiniz ama esasen, eğer egzersizi, ağırlık kaldırmayı ve doğru beslenmeyi bırakırsanız sıkı vücut hatlarınız yeniden gevşeyecektir.


Ağrılık kaldırmayı öğrenmek zor değil mi?

Favori dans grubunuzdan kickboks sınıfınıza kadar birçok kardiyo aktivitesinde öğrenmeniz gereken koreografiler, tekmeler ve yumruklar vardır. Ama güç arttırıcı antrenmanlarda, öğrenilecek nerdeyse hiçbir şey yoktur. Teknik ve şekil büyük önem taşıyıp, hareketleri doğru yapmak yaralanmalardan kaçınmak için önem teşkil ederken, bir yandan ayağınızı oynatıp, kollarınızı hareket ettirip, dövüşte üstte kalmaya çalışırken koreografinin tüm hareketlerini hatırlamak zorunda değilsiniz. Çevrenizdeki spor salonlarında bu kadar çok güç arttırıcı antrenman grupları varken, ağırlık kaldırmaya yönelik egzersiz DVD’leri ve televizyon programları bulunurken, sizce de artık koşu ayakkabılarınızı bir kenara bırakıp, ağırlık kaldırmanın zamanı değil mi?


Kardiyo kalori yakarken, kadınlar neden ağırlık kaldırmayla zaman harcasın ki?

Yapılan bir araştırmaya göre bir saat süreyle ağırlık kaldıran kadınlar, ağırlık kaldırdıktan sonraki 24 saat içinde, bu antrenmanı yapmamış olanlara kıyasla ortalama 100 kalori daha fazla yakıyor. Eğer haftada üç kez güç arttırıcı antrenman yaparsanız bu haftada 300, yılda 15.600 ekstra kalori yakmak demek oluyor! Yabancı kaynaklara göre “Birçok kadının bu antrenmanlar sonrasında kaslarında %20-40 oranında güçlenme gözlenmektedir.” Bu arada, daha ağır şeyler kaldırmaktan korkmayın. Düzenli vücut çalıştırma egzersizlerine ağırlık kaldırmayı da dahil eden kadınlar, çoğu zaman antrenmanlarında daha hafif ağırlıklarla fazla tekrarları tercih ediyor. Bu tarz egzersizlerin, bizi günlük hayatımızda daha kuvvetli kılan fonksiyonel hareketler oldukları bir gerçek ama çalışmalar gösteriyor ki daha fazla ağırlıklarla, daha az tekrar yapan kadınlar daha çok enerji yakıp, antrenmanlarından sonra metabolizmalarında daha fazla kuvvetlenme deneyimliyorlar. Ağırlık kaldırma kardiyo gibi tek şekilde ve her seferinde aynı şekilde yapılan bir egzersiz değildir. En iyi sonuç için; daha fazla ağırlıkla, daha az tekrarlarla ve daha yavaş hareketlerle beraber, daha hafif, daha çok tekrarlı ve daha hızlı hareketleri bir arada yapmayı deneyin.


Kadınlar için ağırlık kaldırmak olası yaralanmaların habercisi değil midir?

Ağırlık kaldırmak, diğer faydalarının yanında, yaralanmalardan korunmanın aslında çok iyi bir yöntemidir. Güç arttırıcı antrenmanlar sadece kaslarımızı güçlendirmez, tendonlar ve kirişler gibi bağ dokularını da güçlendirir. Bu, vücudumuzu en doğru hizada tutmamıza yardımcı olur, kemik ve eklemlerimizi ağırlık kaldırırken (ya da herhangi bir aktivite sırasında) oluşabilecek etkilerden korur.

Ağırlık kaldırmak kol altı ve bacaklarda biriken yağlardan kurtulmamızı sağlar mı?

Büyük bir oranda kilo vermiş herkese sorun, bir kere kilo verdikten sonra hala yapılması gereken işler olduğunu söyleyeceklerdir. Şimdi ise, daha önceden yağların altında kalan kaslarını güçlendirmek zorundalar. Belki sizin çok kilo vermenize gerek yok ama kolunuzun altından sarkan yağlarınız yüzünden insanlara el sallamaktan ya da dışarısı 40 derece olsa bile kısa şort giymekten çekiniyorsanız, bir ağırlık seti ya da güç arttırıcı alet kullanmanın zamanı gelmiş demektir. Kardiyo yaptığınız zaman kilonuzun düştüğünü görebilirsiniz ama bu demek değildir ki kilonuz vücudunuza eşit şekilde dağılacak ve egzersiz yaptığınız ortaya çıkacak. Kaslarınızı güçlendirmeden kardiyo yapmak, ya da tam tersi, sizi hak ettiğiniz sonuca ulaştırmayacaktır. Bu ikisinin sağlıklı birleşimi kollarınızı yaza hazırlayacaktır.


Ağırlık kaldırmak duruşumuzu geliştirir mi?

Modern dünyamızın konforlu ve hızlı yaşam stili doğru bir duruşu destekleyen, ileten bir toplum olmamızı engelliyor. Bilgisayarda çalışırken eğiliyor, boynumuzu gerip, omzumuza yüklenmemizi sağlayan ağır eşyalar taşıyor, cep telefonuyla konuşurken başka işler de halletmek için telefonu boynumuzu büküp kulağımıza sıkıştırıyoruz. Ama güç arttırıcı antrenmanla daha önce bilmediğimiz kasların farkına varıp vücudumuzu tanıyor, duruşumuzu düzeltiyor ve kendimizi daha iyi bir şekilde taşıyoruz. Kaçınılmaz olarak da kendimize güvenimiz artıyor. Sonuçta bilgi güç demektir, vücudunuzu tanıdıkça, onun yapabilecekleriyle ilgili kendinize daha çok güvenirsiniz. Vücudunuz sizin yatırımınızdır ve karşılığı da garantilidir. Ona sevgi ve ilgi verin, o da sizi daha önce hiç olmadığınız kadar güçlü ve formda hissettirecektir.


Güç arttırıcı antrenman yapan kadınların kilo vermek yerine kilo aldıkları doğru mu?

Artık güç arttırıcı antrenmanların tüm hünerlerinden emin olduğunuza göre, halterlerin tozunu attırıp ölçekleri bir kenara bırakmanın vakti geldi demektir. Eğer ölçeklerinizi, kilo kaybınızdaki başarınızı ölçmek için kullanırsanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Kasların yağlardan daha ağır geldiği bir gerçek. Çok hızlı kilo vermeyebilirsiniz ama artık yatakta kot pantolonunuzun düğmelerini iliklemek için uğraşmama şansınız var! Ayrıca kaslar yağlardan daha yoğundur bu yüzden aynı miktardaki ağırlık daha küçük bir alana sığar. Başka bir deyişle, daha hafif olmayabilirsiniz ama sonuçta daha inceleyeceksiniz.


Ağırlık kaldırmayla ilgili uzun lafın kısası; Kardiyo ile güç arttırıcı antrenmanlar beraber yapıldığında daha önce hiç görmediğiniz sonuçlarla karşılaşacağınızı biliyoruz. Daha ince, daha güçlü, vücudumuzdan daha haberdar ve kendimize daha güvenli biri haline geliriz ve kısa süre içinde, sağlıklı ve memnun kalmanın anahtarının daimi olarak egzersiz yapmak olduğunu kavrarız.