Adetliyken ateşin düşmemesi normalmi?

Uzman SühaN

Administrator
Adetliyken ateşin düşmemesi normalmi?
Fertilitemi takip etmeye başladığım zaman bütün yaptıklarım arasından bana en enteresan geleni vücut ateşimin aylık döngümün neresinde olduğumu bana söyleyebilmesi idi. Düşünsenize ateşinizi ölçüyorsunuz, bundan bir tablo çıkarıyorsunuz ve o tablo size dikkate alınmayacak kadar küçük bir yanılgı payıyla hangi günler fertil, hangi günlerde fertil olmadığınızı söylüyor. Tam anlamıyla kitaba uygun 28 günlük, şaşmayan bir döngünüz yoksa bile bu yöntem hamile kalma olasılığınızın yüksek olduğu günleri belirlemenize çok yardımcı olacaktır.



Bu yöntemin tek dezavantaji fertil günlerinizi öğrenmek için birkaç ay boyunca ateşinizi ölçüp tablo çıkarmanızı gerektirmesidir. Bunu yaptıktan sonra ortalama olarak döngünüzün neresinde hamile kalma olasılığınızın yüksek olduğunu hesaplayabilirsiniz. Bunun dışında ateş ölçme yönteminin en büyük faydası ovulasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini görmenize yardımcı olması ve luteal fazınızın ne kadar sürdüğünü göstermesidir. Aynı zamanda çok ucuz bir gebelik testi de olabilir bu yöntem. Eğer yumurtlamadan sonra ateşiniz en az 18 gün boyunca yüksek kalırsa çok büyük bir ihtimalle hamilesiniz demektir.




8.png



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE



Sağlıklı bir kadının vücut ısısı yumurtlama öncesi ortalama 36 ve 36,5 derece arasında değişiklik gösterir. Ovulasyon (yumurtlama) sonrasında ise 36,6 ve yukarısına çıkar. Bir dahaki mensturasyona (adet) kadar ateşiniz yüksek kalır. Bu da ortalama 12 ila 16 gün arasında sürer. Fakat o döngüde hamile kalmışsanız ateşiniz hamileliğiniz boyunca yüksek kalacaktır. Vücut ısısının yüksek olmasının nedeni progesteron hormonudur. Progesteronu üreten ise korpus luteumdur. Korpus luteus ise en basit tanımıyla yumurta atıldıktan sonra folikülün dönüştüğü ”sarı cisim” dir. Eğer döngünüz boyunca düzenli olarak ateşinizi ölçerseniz vücut ısınızın yükseldiğini gördüğünüz anda yumurtlamanın gerçekleşmiş olduğuna emin olabilirsiniz.




Ateşinizi ölçerken dikkat etmeniz gereken noktalar var:

- Öncelikle hergün aynı saatte, yataktan kalkmadan, uyanır uyanmaz ölçmelisiniz.



- Dijital bir termometre alın ve ateşinizi ağzınızdan ölçün. Vajinadan da ölçebilirsiniz ama hangi yolu seçerseniz seçin tutarlı olmaya özen göstermelisiniz. Yani bir gün ağızdan başka bir gün vajinadan ölçmeyin.


- Termometrenin pilinin zayıf olmamasına dikkat edin.



- Dereceyi mümkünse bir excel dosyasına kaydedin. Döngünüz tamamlandığında bir şema oluşturun. Bu şemaya bakarak aşağı yukarı hangi günlerde fertil olduğunuzu görebilirsiniz. Fakat tek tek dereceleri dikkate almayın çünkü ateşiniz bir gün 36 iken ertesi gün 36,2 olabilir ve bu gayet normaldir. Önemli olan tek tek ağaçları değil de ormanı görebilmek. Aşağıda örnek bir şema göreceksiniz.


Bu şemada yumurtlama büyük olasılıkla 14. Günde, yani 2 Kasım'da gerçekleşmiş. Çünkü 15. Günde, yani 3 Kasım'da vücut ısısının yükseldiğini gürüyoruz. Onu takip eden günlerde de yüksek kalmaya devam ediyor ve 29. Günde tekrar düşmeye başlıyor. Büyük ihtimalle bu günde mensturasyon (adet) başlıyor. 2-3 ay bu şekilde bir şema oluşturursanız ortalama hangi günlerde fertil olduğunuzu kolaylıkla takip edebilirsiniz. Ateşinizin yükseldiği ilk gün ve ondan önce düşük olduğu 3-4 gün kendinizi fertil sayabilirsiniz. Pek çok kadın ateşin en düşük olduğu günü (bugünü yumurtlama günü varsayarak) en fertil gün olarak kabul eder ama aslında en fertil olduğunuz gün diye bir şey yoktur. En azından derecenize bakarak bunu tayin edemezsiniz çünkü çok az kadının yumurtlama günü ateşi en düşüktür. Aynı zamanda ateşinizin yükseldiği ilk gün de artık fertil değilsinizdir çünkü o zamana kadar ovulasyon çoktan gerçekleşmiştir. Bazı durumlarda ölçümleriniz gerçeği yansıtmayabilir.

- Eğer bir rahatsızlık dolayısıyla ateşiniz varsa

- Bir gün öncesiden alkol almışsanız

- Elektrikli battaniye ya da benzeri bir şeyle ısınıyorsanız

- Hergün farklı saatlerde ateşinizi ölçüyorsanız

- Hergün farklı bir termometreyle ateşinizi ölçüyorsanız

- Uykunuz çok bölünüyorsa

- Uyanmadan önce en az 3 saat kesintisiz uyumamışsanız

ölçümleriniz yanıltıcı olabilir ve çok değişken sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Yukarıda saydığım nedenler olmadığı halde şemanız yukardaki şekilden çok uzaksa ovulasyon problemleriniz olabilir. Ama 1-2 seferlik sapmalar normaldir. Mesela çok stresli bir dönem yaşıyorsanız geç yumurtlama olabilir, bu da döngünüzün normalden daha uzun olmasına yol açabilir. Stres dışında seyahat, hastalık, ilaç kullanımı, kilo alıp verme de yumurtlama zamanınızı, dolayısıyla döngünüzün uzunluğunu etkileyebilir.



Vücut ısınızın oluşturduğu şema yukarıdaki gibi mükemmel olmayabilir. Yumurtlamadan sonra ateşiniz yavaş yavaş yükselebilir, ilk birkaç gün yüksek sonradan daha da yüksek olabilir, yükseldikten sonra bir sabah ani bir düşüşten sonra tekrar yükselebilir. Bütün bunlar normaldir. Yukarıda da dediğim gibi önemli olan şemaya bir bütün olarak baktığınızda yumurtlama öncesi ve sonrasını görebilmenizdir. Belki şemanıza ortadan bir ayrım çizgisi çekmek daha rahat görmenize yardımcı olabilir. Yumurtlamadan hemen önceki derecelerinizden 6 tanesini işaretleyin. Bunlar arasından en yükseğini alın ve bir üstündeki dereceden çizgiyi çekin. Böylelikle şemayı daha rahat okuyabilirsiniz.
 
Geri
Üst