Adet Öncesi Gerginliğin Sebebi ve Tedavisi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ßeLeN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Adet Öncesi Gerginliğin Sebebi ve Tedavisi
ADET ÖNCESİ GERGİNLİK NEDEN OLUR NASIL TEDAVİ EDİLİR
Adet döneminde sinir, sitres olmassa olmazlarından birisi olduğunu biliyoruz bu durumu en aza indirmek için ise bazı püf noktaları mevcuttur
gerginlik-233.jpg

Adet öncesi gerginliği her kadının ortak sorunudur. Bazı kadınlar bu dönemi daha ağır geçirebilir yada hafif atlatabilir. ASma mutlaka adet gerginliği yaşanır. Bu ader gerginliğine tıp dilinde Premenstrüel sendrom denir. Adet öncesiden başlayarak gerginlik, karın ve baş ağrısı, huzursuzluk, iştah artması gibi şikâyetler ortaya çıkar. Vücudun hormon değişikliklerine gösterdiği tepkinin sonucu olarak ortaya çıkan bu sorunları fiziksel, psikolojik ve beslenmeyle ilgili olmak üzere üç ana grupta toplamak mümkündür.
Her kadında adet öncesi gerginlik farklı şekilde yaşanır. Çünkü kişilerin hormon dengesizliğine verdiği tepkiler farklıdır. Hormon aktivitesini stres ve beslenme önemli ölçüde etkiler. Üretilen hormonlar kadınların hem duygularını hemde davranışlarını etkiler. Uzmanlar kadınların adet gerginliği sorunu için beslenmelerine özellikle dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.
Hafif bir kahvaltıyla güne başlamak, günde mutlaka bir bardak süt içmek, kızartmalardan ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, çok tuzlu beslenmemek, bol sebze ve meyve tüketmek önemli beslenme önerileridir.
Bunun yanında tükettiğimiz içeceklerede dikkat etmeliyiz. Adet öncesi dönemde şikâyetleri artırdığından dolayı kafein ve kafeinli içecekler uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bu yüzden çay, kahve, kola ve kolalı içecekler yerine bol su tüketmek gerekir.
Adet öncesi gerginliği için şifalı bitki çayları da çok faydalı olacaktır. Örneğim melisa çayı rahatlatıcı etkisi ile sizi sakinleştirir ve adet öncesi gerginliği sendromunu hafif atlatmanızı sağlar. Ayrıca spor ve egzersiz de çok faydalı olacaktır.
Adet öncesi gerginliği sendromunu azaltan gıdalar:
* B vitamini: Ciğer, böbrek, yumurta sarısı, yapraklı sebzeler.
* Kalsiyum: Süt, balık, ayçekirdeği, soya fasulyesi, yerfıstığı, ceviz, somon.
* Magnezyum: Mısır, fındık, maydanoz, elma, incir, limon, portakal, un.
 
Geri
Üst