Adet neden gecikir gelmez melekler ? İşte merak edilenler burada

HemşireniZ

Aktif Üye
Üye
Adet neden gecikir gelmez melekler ? İşte merak edilenler burada
Gebe kalma korkusu yaşayan bir çok kadın için ortak soru neden adet olmadım ? Adet gecikmesi bir çok kadının aklına hemen gebelik ihtimalini getirir. Oysa adet gecikmesinin tek nedeni gebelik değildir. Rahim kaynaklı sorunlar, hormonal problemler, mevsim dönüşleri ve stres adet gecikmesine neden olabilmektedir. Tabi sebep ne olursa olsa adet gecikmesinde yapılması gereken 2 şey vardır. Biri gebelik testi yapmak diğeri doktora görünmek . Bu makale adet gecikmesi hakkın da bilgiler vermektedir. Adet gecikmesi ile ilgili sorularınızı bizlere bu başlık altından yönlendirebilirsiniz.





Adet gecikmesi nedenleri

Adet gecikmesi gebelik kaynaklı olabileceği gibi tıbbı nedenlerden dolayıda gerçekleşebilir. Özellikle stres adet gecikmesi üzerinde çok etkilidir. Kullanılan bazı ilaçlar antidepresanlar, antibiyotikler, ertesi gün hapları gecikmeye neden olabilir. Bunların dışında yumurtlamanın gerçekleşmemesi , hormonal bozukluklar, rahimde yara, kist,miyom gibi durumlar gecikmeye neden olabilir .


Cevapsız bir dönemin en yaygın 11 nedeni aşağıda özetlenebilir:

Gebelik
Stres
hastalık
Ağırlık
Aşırı egzersiz
Emzirme
ilaç
Hormonal dengesizlik
Tiroid bozukluğu
Perimenopoz



Adet gecikince ne zaman test yapmalıyım?

Adet gecikmesi olduğunda gebelik olasılığını netleştirmek için gebelik tsti yapılmalı. Döneminizde yani beklenen adet tarihinizde bri kaç günlük gecikme yaşarsanız test yapın. Erken yapılan testler sizi yanıltabilir . Bu yüzden hekimlerin önerdiği tarihte test yapmak en uygunudur.


Gebelik testim negatif adet olmadım ne yapmalıyım ?

Bu durum da yapmanız gereken en kısa zaman da kadın doğum uzmanına görünmek. Yapılacak usg ve vajinal muayene , hormon tetkitleri durumunuz hakkın da bilgi verebilir.

Antibiyotik kullanıyordum adetim bundan dolayı gecikmiş olabilirmi ?

Bazı antibiyotikler adet dögüsünü etkileyebilir , adetin gecikmesine neden olabilir.

Doğum kontrol hapını bıraktım adetim gelmedi nedeni nedir?

Uzun süre doğum kontrol hapı kullandıysanız ve , doğum kontrol hapını bıraktıysanız dönemlerinizin normale dönmesi hemen gerçekleşmez. Döngününüzün normale dönmesi 6 aya kadar sürebilir.

Obezite adet düzensizliğine yol açarmı ?

Çok aşırı zayıf olmak gibi aşırı kiloya sahip olmakta adet düzenini etkileyebilir. Uygun bir diyet programı ile bu durumu ekarte edebilirsiniz.

Kronik hastalıklar, polikistik over sendromu, erken menopoz , tiroid sorunları da adet gecikmesine neden olabilmektedir. Geciken menstrüasyon birçok olası nedeni olan yaygın bir sorundur ve gebelik kesinlikle tek faktör değildir. Stres çok büyük bir katkıda bulunan faktör olabilir, bunun yanında beslenme yetersizliği ya da aşırı egzersiz suçlu olabilir.

Adet gecikmesinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Anoreksiya nevroza veya bulimia gibi yeme bozukluğu olan kadınlar cevapsız dönemler yaşayabilir. Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar menstruasyon döngüsünü de etkileyebilir. Çoğu kadın, 45-55 yaş arasında menopoza başlar. Şayet erken menopoz söz konusu ise adetiniz gecikebilir.Aşırı aktif veya yetersiz tiroid bezi de geç veya kaçırılmış dönemlerin nedeni olabilir. Tiroid vücudun metabolizmasını düzenler, bu nedenle hormon seviyeleri de etkilenebilir. Adet gecikmesi yaşıyorsanız en kısa zaman da hekime görünün.Bazı durumlarda, düzenli adet döngüsüne erişmenin cevabı daha sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına odaklanmaktır
 
Adet gecikmesinin bir çok nedeni var . Özellikle stres adet gecikmesinin ilk nedeni. Ardından hormon bozukluğu ve rahim sorunları geliyor. Sonra kullanılan ilaçlar, mevsimlerin değişmesi , başka yere seyhat gibi nedenlerde gecikmeye neden olabiliyor. Adet gecikmesinin tedaviside altta yatan nedene bağlı olarak yapılıyor. Bu problem gebe kalmayıda zorlaştırabilir bu yüzden en kısa zamanda doktora gidip muayene olmakta yarar var.
 
Merhaba, her adet gecikmesi gebelik kaynaklı değilidir. Konu içinde gecikmenin nedenlerine değinilmiş. Kısaca özetlersek rahim kaynaklı rahatsızlıklar, hormonal problemler, kullanılan ilaçlar , şehir değişikliği,mevsim geçişleri ve stres gecikmeye neden olabilir. Bu yüzden hekime görünüp muayene olmanızda fayda var. Muayene + hormon tetkitleri ile durumunuz netlik kazanacaktır.