Adet geciktirici ilaçların zararları yan etkileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Adet geciktirici ilaçların zararları yan etkileri nelerdir?
adet geciktitirici nedir,adet geciktirici ilaç isimleri,adet geciktirici ilaçların isimleri,adet geciktirici ilaçların zararları,adet geciktirici ilaçlar hakkında bilgiler









Günümüzde yaygın olarak kullanılan adet geciktirici ilaçların, tatile çıkmak ya da denize girmek isteyen, spor faaliyetlerinde bulunan ve ibadetlerini yerine getirmek isteyenler tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Hormonal bir ilaç türü olan adet geciktiriciler, mutlaka doktor gözetiminde ve tavsiyesi ile alınmalı, kulaktan dolma bilgiler ile kullanılmamalıdır.
Bu yazımızda adet geciktirici ilaçların faydaları, adet geciktirici ilaçların zararları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.


Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır? Nelere dikkat edilmelidir?
Adet geciktirme amacıyla kullanılan bu ilaçlar progesteron hormonu içermektedir. Bu ilaçlar dışında çoğunlukla doğum kontrol haplarının da aynı prensipte kullanıldığı bilinmektedir. Ancak burada önemli olanın kullanılacak ilacın hastaya uyum sağlayıp sağlamayacağı ve yan etkilerinin neler olacağıdır.


Önerilen bir ilaç dışında tavsiye ile kullandığınız ilaçlar, adet düzeninin bozulmasına, gecikmenin uzamasına ya da planlanan ölçüde sonuçlanmamasına neden olabilir.
Progesteron hormonu içeren ilaçların kullanımında, adet akıntısının başlamasına 4-5 gün kalması önerilen kullanım şeklidir. Gecikmenin süresi ilaca bağlı olmakla birlikte ortalama 10-15 gün sürmekte ve bazı durumlarda biraz daha artmaktadır. İlacın kullanımının kesilmesiyle birlikte regl kanaması genellikle 3-4 gün içerisinde başlamaktadır.
Doğum kontrol haplarında ise hapın kullanıldığı süre boyunca adet gecikmekte ve daha da ertelenmek istenir ise ikinci kutu ile devam edilebilmektedir.
Adet geciktirici ilaçların zararları, yan etkileri nelerdir?
Adet geciktirici ilaçların kalıcı bir hormonal zararı bulunmamakla birlikte, gebelik ya da ileride olacak gebelik sonrası çocuk sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi tespit edilmemiştir. Genellikle bilinen olumsuz etkileri arasında, adet düzeninin değişmesi ve yeni adet düzeninin ilacın bırakılma süresine göre belirlenmesi, şişkinlik, kabızlık ve sinirli olma hali, baş ağrısı yer almaktadır. Fakat bu etkilerden hiç birinin kalıcı olmadığı belirlenmiştir.