Adet düzensizliği olanlarda gebe kalma şansı nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Adet düzensizliği olanlarda gebe kalma şansı nedir ?
Soru ; Adet dönemin çok düzensiz yeni evliyim adetim düzensiz olmasına rağmen hamile kalmam mümkün mü ? Cevap ; Pek çok kadın normal 21 ila 35 günlük aralığın dışında kalan adet döngülerine sahiptir. Bazen bu, PCOS (polikistik over sendromu) veya tiroid hastalığı gibi bazı tıbbi durumlardan kaynaklanmaktadır. Bazen, daha uzun döngülerin açık bir nedeni yoktur. Adet düzensizliğinizin olması gebe kalmanızı zorlaştırabilir.Hamile kalmak yumurtlama ile ilgilidir . Zamanlama hamile kalmanın önemli bir parçasıdır. Süresinin uzunluğu ne olursa olsun, her kadın bir sonraki dönemden 14 gün önce yumurtlar. Yani, 28 günlük bir döngünüz varsa, 14. günde yumurtlayacaksınız ve 32 günlük bir süreniz varsa, 18. günde yumurtlayacaksınız. Ancak, düzensiz bir döngünüz olduğunda, bir yumurtlama tarihi belirlemek kolay olmayabilir. Bu makalemizde'' adet düzensizliği varken hamile kalınır mı ''sorusuna dair ayrıntılı bilgiler vereceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



adet düzensizliği olup hamile kalan varmı.jpg






Adet düzensizliği olup hamile kalanlar var mı ? Elbeteki var..Düzensiz sürelere sahip olmak nadir değildir; Aslında, kadınların % 14 ila % 25'i doğurganlık dönemlerinde bir noktada düzensiz döngüler yaşamaktadır ve bunun için (PKOS, yumurtalık yetmezliği, tiroid hastalıkları, hiperprolaktinemi, uterin fibroidleri, polipler, endometriozis, gibi farklı nedenler vardır. Ancak düzensiz döngülere sahip olmak, doğal olarak hamile kalamayacağınız anlamına gelmez. Hamile kalmaya çalışırken adet düzensizliği söz konusu ise önceliğiniz hekime görünmek olmalıdır. Alttan yatan neden belirlenmeli ve gerekli tedavi uygulanmalıdır.




Adet düzensizliğim var hamile kalabilirmiyim ? Düzensiz dönemler hamile kalmayı zorlaştırabilir. Ancak mutlaka kendi başınıza hamile kalamayacağınız anlamına gelmez. Düzensiz döngüleri olan kadınların doğurganlık tedavileri alması gerekebilir . Bazen, yaşam tarzı değişiklikleri yapmak önceden düzensiz dönemleri düzenleyebilir ve hamile kalmanıza yardımcı olabilir. Düzensiz bir dönem, 21 günden kısa veya 36 günden uzun bir adet döngüsü olarak tanımlanır. Aynı zamanda aydan aya önemli ölçüde değişiklik gösterirlerse, döngünüz de düzensiz olarak kabul edilebilir. Arada bir düzensiz döngü de normaldir. Stres veya hastalık yumurtlamayı veya adet sürecini geciktirebilir ve bu da döngünüzün normalden daha uzun ve bazen daha kısa olmasına neden olabilir.





adet düzensizliğim var hamile kalırmıyım.jpg





Adet düzensizliği olanlarda hamilelik belirtileri



Adet düzensizliği olanlarda gebelik belirtileri mide bulantısı, baş dönmesi,yorgunluk,halsizlik,sık dirara çıkma, aşerme,gögüslerde sızlama,kasıklarda batma,vajinal akıntıda artış vs dir. Bu belirtiler sadece gebelik kaynaklı değildir , bu nedenle gebe olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız gebelik testi yapınız... Adet düzensizliği gebelik testi ne zaman yapılır ? Saydığımız septomlara sahipseniz ve son adet tarihinizde gecikme varsa gebelik testi yapabilirsiniz.



Adet düzensizliği ve yumurtlama



Düzensiz adet kanamasının birçok olası nedeni vardır ve nedenlerin çoğu yumurtlamayı etkileyebilir veya hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda, düzensiz adet kanamalarının nedeni bilinmemektedir. Yumurtlama genellikle döngünüzün ortasında meydana gelir. Tipik 28 günlük bir döngünüz varsa, 14 gün boyunca yumurtlarsınız. Ancak süreleriniz düzensiz olduğunda, yumurtlama gününü belirlemekte güçlük çekebilirsiniz. Yumurtlama öngörü kitleri kullanmak yumurtlama gününüzü belirleyebilir. Ayrıca vücudunuzdaki değişiklikleri takip ederek yumurtlama gününü belirleyebilirsiniz. Servikal mukusta artış , Bazal vücut sıcaklığınızdaki bir artış yumurtladığınıza dair işaretler içerir.Yumurtluyorsanız, hamile kalma yeteneğiniz vardır, ancak düzensiz dönemleriniz varsa, hamilelik şansınız düzenli dönemleri olan bir kadına göre daha sınırlı olabilir.



İstatistiklere göre, düzensiz döngü tüm vakaların % 40'ında kısırlığın ana nedenidir. Ancak bu, böyle bir patolojiyle asla hamile kalmayacağınız anlamına gelmez. Kadınların yaklaşık % 5'inde düzensiz döngünün çocuk doğurma işlevini ihlal etmeyen bir norm olduğu ortaya çıkmıştır. Düzensiz dögünlere sahip olanlar mutlaka hormonlarına baklamlıdır. Sonuçlar vücudun üreme sisteminin işleyişindeki sorunları tanımlamaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. İstatistiksel verilere göre, kadın nüfusunun yaklaşık % 5'inde düzensiz adet döngüsü vardır. Bu durumda doktorlar aktif bir yaşam tarzı sürdürmeyi, stresi azaltmayı, özel doğum kontrol hapları veya dönemi düzenleyen hormonları almayı önerir.



Adet düzensizliğinde yumurtlama nasıl belirlenir ?




Yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini kesin olarak anlamanın tek yolu yumurta takibi yaptırmaktır.Büyük olasılıkla, birkaç ay boyunca bir doktora görünmeniz gerekecektir.Yumurtlamayı kendiniz hesaplamaya karar verirseniz Bazal sıcaklığı ölçebilecek bir termometreye ihtiyacınız var .Adetin başlangıcında, genel vücut ısısı düşer. Yumurtlama zamanında insan vücudunun standart 36.6'sını aşıyor. Bu nedenle, yaklaşık 37 derecenin sıcaklığı, yumurtanın uterusa girdiğini ve döllenmeye hazır olduğunu gösterir.Kendinizi olası stresli durumlardan uzak tutmaya çalışın. Gerginlik vücut ısısını etkileyebilir ve yanlış ölçümler verebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi vücudunuzdaki değişiklikleri inceleyerek ve yumurtlama kiti kullanarak ovülasyon günlerinizi belirleyebilirsiniz..



Düzensiz döngülere neden olabilecek birçok farklı koşul vardır. Stres veya hastalık nedeniyle zaman zaman düzensiz döngülerin yaşanması normal olabilir. Fakat döngüleriniz uzun süre düzensiz kalırsa, adet probleminizin nedenini belirlemek için doktora gitmelisiniz.PKOS genç kadınlarda oldukça yaygın bir hastalıktır . PKOS, yumurtalıklarda küçük kistlerin görülmesine neden olur. Bu kistler yumurtalıkların normal işlevine müdahale eder ve diğer komplikasyonların yanı sıra düzensiz döngülere ve kısırlığa neden olabilir.Doktorunuz PKOS'unuzu yönetmek için oral kontraseptifler reçete edebilir . Tiroidiniz vücudunuzdaki hemen hemen her işlemi kontrol eder. Hipo veya hipertiroidi kısırlık, kilo değişiklikleri, depresyon, anksiyete ve diğer birçok belirtiye neden olabilir. Tedavi aldığınızda ve tiroid seviyeleriniz normale döndüğünde, daha hızlı hamile kalmanız daha olasıdır.


Prolaktin, anne sütü üretimini uyaran bir hormondur. Ancak bu hormon ayrıca hipotalamik-hipofiz-yumurtalık zincirine müdahale ederek ve bunun sonucu olarak yumurtlamayı bloke ederek doğurganlığı azaltır. Bu nedenle emziren kadınların hamile kalma olasılıkları daha azdır. Bazı durumlarda, prolaktin hormonları yükselebilir; Hiperprolaktinemi şikayeti olan kadınların, düzensiz periyotlarla doğal olarak hamile kalmaları daha az olasıdır. Fazla kilolu veya az kilolu olmak düzensiz döngülere, hormonal dengesizliklere ve yumurtlama bozukluklarına neden olabilir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak, hamile kalma şansınızı artırabilir.

Sık sık birlikteliğe özen gösterin. düzensiz periyotlarla doğal olarak hamile kalmanın en iyi yollarından biridir. Spermin 6 gün boyunca vücudunuzda yaşayabileceğini unutmayın. Sağlıklı olmak, düzensiz periyotlarla doğal olarak hızlı hamile kalmanın en iyi yollarından biridir. Kötü alışkanlıklarınız varsa bırakın.Sağlıklı diyetle beslenin. Gebe kalmaya çalışıyorsanız, kaçınmanız gereken bazı yiyecekler de vardır. Stresin adet döngüsü ve doğurganlık üzerinde büyük olumsuz etkileri olabilir. Kronik stres ve hatta endişe yumurtlamayı geciktirebilir.Yukarıda belirttiğimiz gibi, yaşam tarzı değişiklikleri, hamile kalma şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir, ancak altta yatan koşullar için tıbbi tedavinin yerini alamazlar. Sürekli düzensiz döngü yaşıyorsanız, sorunlarınızın nedenini belirleyebilmeleri için doktora gidin.
 
Geri
Üst