Adet dönemin de görülen problemler

Uzman SühaN

Administrator
Adet dönemin de görülen problemler
Dönem semptomları kadınlar arasında büyük farklılık gösterebilir, ancak iyi bilinen birkaç yan etkisi vardır. Bu semptomları izlemek, menstrüel siklüsünüzle ilgili bir şey olup olmadığı konusunda sizi uyarmanıza yardımcı olabilir, böylece potansiyel tıbbi sorunları daha çabuk çözebilirsiniz.Dönem semptomlarını bilmek, döneminizi etkin bir şekilde yönetmenizi, her şeyin yolda olup olmadığını belirlemenizi ve potansiyel tüm tıbbi problemleri daha hızlı bir şekilde ele almanızı sağlayacaktır.






Premenstrüel sendrom (PMS) menstrüel siklüs ile bağlantılı semptomların bir grubudur. PMS semptomları, döneminizin (adet kanaması veya aylık kanama) başlamasından 1-2 hafta önce ortaya çıkar. Bazı insanlar için, PMS sadece bir aylık sıkıntıdır. Başkaları için, o kadar zor ki günü bile geçirmeyi zorlaştırabilir.. PMS nin sebepleri açık değildir, ancak birkaç faktör olabilir. Adet döneminde hormonlardaki değişiklikler önemli bir neden gibi gözükmektedir. Bu değişen hormon seviyeleri, bazı kadınları diğerlerinden daha fazla etkileyebilir. Beyindeki kimyasal değişiklikler de söz konusudur. Depresyon gibi stres ve duygusal sorunlar, PMS ye neden olmuyor gibi görünse de, bunu daha da kötüleştirebilirler.Menstruasyon başladıktan sonraki ilk birkaç yıl boyunca daha uzun döngüler yaygındır. Bir kadının döngüsü kısalma eğilimi gösterir ve yaşla birlikte daha düzenli hale gelir.



Ortak Dönem Belirtileri

PMS


Premenstrüel sendrom ya da PMS sık görülen yaygın bir duygusal rahatsızlıktır. Kadınlar ruh hali değişiklikleri yaşayabilir ve ağlamak, yorgunluk veya irrasyonel duygusal reaksiyonlar yaşama olasılığı daha yüksek olabilir. Psikotik ataklara yatkın olanlar, PMS sırasında semptomlarında bir artış görebilirler, ancak bu daha nadirdir. Hamile olan kadınlar PMS benzeri semptomlar da yaşayabilir.


Akış

Normal menstrüasyon akışı sabit bir model izleyecektir. Akış, ılımlı bir seviyede başlayacak, zirve noktasına yükselecek ve daha sonra yavaşça düşecektir. Akış çok yavaş veya hafif olduğunda, bu hipomenore olarak bilinir. Bunun nedeni doğum kontrol haplarının alınması olabilir, ancak bunun nedeni vücutta gerekli hormonların bulunmaması olabilir. Akışınız aniden 80 mL yi aştığında ağırlaşırsa, hormon dengesizliği, kanser veya tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilecek diğer tehlikelere maruz kalmış olabilirsiniz.


Kramplar

Menstrüel ağrı, özellikle genç kadınlarda çok yaygındır. Yanma, bulantı, çekim veya keskin sansasyon içerebilir. Bu ağrı genellikle karında hissedilir, ancak alt sırt ve üst uyluk da ağrı yaşayabilir. Ayrıca kan akışındaki değişikliklerden baş ağrısı gelişebilir. Ağrı çok şiddetli ise, bu da dismenore olarak bilinir. Bu, genç kızların çok yaygın bir belirti olup, 13-19 yaşlarındaki genç kadınların yüksek bir yüzdesi dahildir. Bu ağrı o kadar şiddlidir ki hasta, günlük aktivitelerini yerine getiremez.

Adet dönemin de kramp neden olur ?



Çok fazla yemek

Kadınlar genellikle dönem boyunca her zamankinden daha çok yerler.Tuzlu yiyeceklere istek daha fazla olur.Bu durum beta-endorfin seviyelerinin dalgalanmasından olmaktadır.


Gögüslerde şişme ve hassasiyet


Adet döngüsü sırasında artan hormon seviyeleri ve su tutulumundan dolayı göğüslerde büyümeye başlayabilir. Bu, zaman diliminde önemli bir büyüme yaşayan bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir.


Adet kanaması

Adet döneminizi not almak önemlidir. Periyotlarınız düzenli bir döngüye uymuyorsa veya bir haftadan daha uzun sürerse bu özellikle önemlidir. Çok uzun, çok ağır dönemlere sahip olduğunuz için demir eksikliği veya önemli bir hormon dengesizliği geliştirme riski taşıyabilirsiniz. Fonksiyonel olmayan dönemler, rahim miyomları, hamilelik, menopoz, hormonal değişiklikler veya kanser gibi diğer durumlar için de bir uyarı işaretidir, bu nedenle belirtilerinizi bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.


Sık sık düzensiz dönemlere sahip olanlar, çevrimlerini daha etkili bir şekilde düzenlemek için doğum kontrolüne tabi tutulabilir.İsteğiniz olsa da, döneminiz boyunca yüksek düzeyde tuz veya kafein içeren gıdalardan kaçınmaya çalışmak önemlidir. Bu gıdalar şişkinlik, şişmiş göğüsler ve karın rahatsızlığına neden olan su tutulumuna katkıda bulunur. Bu maddeler zaten aşırı stresli vücuda baskı uygulayabildiğinden, döneminiz bitene kadar sigara içmekten veya alkol tüketmekten kaçınmalısınız.Periyodunuz boyunca fazla enerjiniz olmayabilir, bu yüzden bol miktarda dinlenmek ve gerektiğinde fiziksel aktiviteden uzak kalmak önemlidir.
 
Adet dönemim yaklaşınca gögüslerimde şişme hassasiyet ve ağrı oluyor. Ayrıca aşırı şişkinlik ve migren ağrısı çekiyorum. Kasık kramplarıda dönem başlayınca oluyor ve günde 3 -4 tane ağrı kesici almak zorunda kalıyorum. Tüm aktvitelerimi ve planlarımı adet dönemime denk gelmeyecek şekilde yapıyorum.Çünkü bu dönemi çok gergin ve huzursuz geçiriyorum.
 
Bir dönem felaket regl sancısı çekiyordum. Reglim yaklaştığı dönem bayağı ürküyordum. Stres,migren kasık ağrıları,hazımsızlık,vs vs anlatsam liste uzar bir sürü problem yaşıyordum.Meğersem kistim varmış.Kistten dolayı bu kadar acı çekiyormuşum.Neyseki tedavi oldum kistimin geçmesi ile birlikte regl septomlarıda hafiflemiş oldu. Geçmeyen tek şey migrenn .
 
Premenstrüel sendrom, bazı kadınların ovulasyon sonrasında bir sonraki döneme kadar yaşadığı fiziksel, duygusal, psikolojik ve ruh bozukluklarının bir kombinasyonudur. Adet olmadan önce beş ila on gün arasında değişen belirtiler görülür ve döneminizin başında kaybolur.Sadece birkaç kadın bu durumu yaşasa da, olağandışı şiddetli semptomlar nedeniyle günlük aktiviteleri bozmaktadır. PMS semptomu, gebeliğin erken semptomlarına benzer. Bu, özellikle dönemleriniz zamanında gelmiyorsa yani adet gecikmeniz varsa , belirtiler oluşabilir. Bu nedenle bir çok kadın belirtileri gebeliğe yora bilmektedir. Gebelik şüphesinde yapmanız gereken ilk şey gebelik testi olmalıdır. Görüldüğü üzere belirtiler yanıltabilir.
 
Adet dönemi bazı kadınlar için korkulu bir dönemdir. Kişinin gününü olumusuz etkileyecek kadar sancılı geçebilir. Buna menoraji denir ve aşırı ağrı uzun süre kanama olarak tanımlanır. Ağır dönemlere hormon dengesizliği, rahimsel problemler neden olabilir. Periyodik ağrı kesicileriyle reçetesiz satılan ağrı kesici ile sancılarınızı geçici olarak dindirebilirsiniz. Fakat sürekli olarak adet sancısı çekiyorsanız altta yatan nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir.(Genellikle endometriozis, miyomlar,kistler adet sancısına neden olmaktadır.) Bazen hiç bir neden bulunmayabilir. Adet döneminden 1-2 gün öncesi muz tüketin. Tarçın çayı, rezene çayı septomlarınıza iyi gelecektir. Ayrıca karnınıza sıcak su torbası tutarak sancılarınızı hafifletebilirsiniz. PMS ile benzer belirtilere sahip başka tıbbi problemler de vardır; bu nedenle mutlaka hekime görünmeniz de fayda vardır.

Adet döneminde sık görülen rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Baş ağrılarınızın adet döngüsünüzün süresi boyunca artma eğiliminde olduğunu fark edebilirsiniz. Bu sadece bir tesadüf mü yoksa bağlantı var mı? Menstrüel dönemlerimizle sıklıkla ilişkilendirdiğimiz birçok semptom var ve bunların çoğu, o sırada gerçekleşen hormonal dengesizliklere karşı tatsız ve sık sık acı veren reaksiyonlardır. Adet döngülerimiz bedenlerimizi birçok yönden etkiler.Baş ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, ancak kadınlarda adet başlangıcında ve bitiminde sıklıkla görülür.Muhtemelen bildiğiniz gibi, östrojen ve progesteron, adet sürecinde yer alan ana hormonlardır ve her iki hormon da periyod döngüsü yaklaştıkça kesin bir düşüş görmektedir. Östrojen, bu baş ağrılarına neden olan en yaygın suçludur ve östrojen ve progesteron seviyeleri dalgalanmaya başladığında, baş ağrısı olur.Menstruasyon sendromu semptomları ile ortaya çıkan stres ve anksiyete , baş ağrısının şiddetine de katkıda bulunabilir. Doğum kontrol hapları, östrojen seviyelerini oldukça etkilediği için, oral kontraseptif alan kadınlarda tipik olarak daha fazla adet baş ağrısı görülür.

Adet dönemine yaklaştıkça ve adet dönemnde bir çok değişikliğe uğrayabilirsiniz. Adet dönemine bir kaç gün kala yada adet döneminde cilt renginizde dğişme,sivilcelenme,meme hassasiyeti,yorgunluk,halsizlik kasık ağrıları, bel ağrısı gibi septomlarınız olabilir.Burada, bir kadının daha önce ve dönemlerinde karşılaştığı bazı adet dönemleri belirtileri vardır. Bu, kadınların çoğunluğunun yaşadığı bir premenstrüel sendromdur. PMS olarak adlandırılan bu, kadınların her ay boyunca yaşadıkları duygusal ve fizyolojik rahatsızlıkların birleşmesidir.
Aşırı gaz ve gaz
asidite
Mide bulantısı
Kusma için sürekli dürtü
Bağırsak hareketlerinin sıklığında artış
Dışkı kıvamındaki değişim
Göğüslerin hassasiyeti
cansızlık
Şişkinlik
Akne
Kuru gözler
Alt sırt ağrısı
yorgunluk
sinirlilik
Aşırı aktif ter bezleri
Menstruasyon ishal ve kabızlık gibi sorunları çevreler. Şişkinlik olgusu da sindirim sistemi ile ilgili sorunların gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Bu semptomlar, her ay kadının vücudunda meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanır.Aşırı prostaglandin seviyeleri, kadınların mide krampları ve mide kasılmaları ve gaza neden olabilir.Yüksek prostaglandis seviyeleri, ishal gibi sıkıntılara yol açan en büyük suçludur. şişkinlik ve diğer sindirim bozuklukları. Hormon tutarsızlığından kaynaklanan kramplar ve kasılmalar en acı verici olup, döngünün sürdüğü süre boyunca devam eder.